Advertentie
Oorsprong pepernoten
Het eten van pepernoten is een echte Nederlandse traditie. De oorsprong van het eten van pepernoten is dan ook al eeuwen oud. Al in de 16e eeuw kregen kinderen snoepgoed tijdens het Sinterklaasfeest. Want wie zoet is, krijgt lekkers.
Maar waarom wordt deze lekkernij alleen rond het Sinterklaasfeest gegeten? Daar kunnen we kort over zijn: traditie. Vroeger waren pepernoten een gangbaar tussendoortje maar sinds het Sinterklaasfeest een ware traditie is, is het eten van pepernoten iets wat tot deze feestelijke tijd behoort. Het strooien van pepernoten zou symbool staan voor vruchtbaarheid en voor het gulle karakter de Sint. Maar wist je dat er eigenlijk vaak met kruidnoten gestrooid wordt?
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Verschil kruidnoten & pepernoten
Veel mensen denken dat pepernoten en kruidnoten hetzelfde zijn. Maar dit is niet het geval. De twee verschillen van elkaar in structuur en grootte. Kruidnoten zijn wat kleiner en harder dan pepernoten. Dit maakt ze dan ook erg geschikt om mee te strooien. Ook bevatten kruidnoten, zoals de naam al doet vermoeden, meer kruiden dan pepernoten. Kruidnoten worden gemaakt van speculaaskruiden (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper).
Pepernoten bevatten minder specerijen en zijn daarom wat anders van smaak. Pepernoten lijken meer op de lekkernijen die vroeger werden gegeten. Ze zijn wat groter van stuk en lijken wat op taaitaai. Daarnaast zijn pepernoten niet rond van vorm. Omdat pepernoten van oorsprong worden gemaakt van deegresten van peper- en kruidkoek, zijn ze meer vierkant. Pepernoten en kruidnoten zijn dus echt wat anders! Welke vind jij het lekkerst?
> naar het recept: kruidnoten
Lees ook: Dit zijn de beste kruidnoten uit de supermarkt
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.