
Mirin – een Japanse rijstwijn – wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt in Aziatische recepten. Daarom heb je het vast wel eens in het ingrediëntenlijstje voorbij zien komen. Maar waarom gebruiken we deze smaakmaker eigenlijk? Lees het hier en ontdek onze favoriete recepten!
Lees verder na de advertentie
Wat is mirin?
Als je vaak Aziatische gerechten maakt, ben je vast wel bekend met mirin. Of althans, je weet dat het in het op het boodschappenlijstje staat. Maar wat is mirin eigenlijk? Mirin is een Japanse rijstwijn met een alcoholpercentage van ongeveer 10-14%. Het heeft een zoete smaak en wordt enkel gebruikt als kookwijn – en dus niet om te drinken.
Voor je er nu mee wil gaan proosten bij een avondje sushi: het wordt alleen gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten. Zelfs in Japan drinken ze het niet bij hun borrel.
Lees verder na de advertentie
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Mirin is te koop bij de toko, laat je vooral adviseren over de verschillende merken die ze hebben. Ook bij de grotere supermarkten kun je het tegenwoordig gemakkelijk kopen.
Lees verder na de advertentie
Hoe smaakt mirin?
Wanneer je kookt met mirin, verdampt de alcohol en blijft er een lekkere zoete en diepe smaak over. Mirin is vrij uitgesproken. Gebruik dan ook niet te veel, anders wordt de rest overschaduwd door de zoetige smaak.
Het verschil met sake is dat mirin minder alcohol en meer suiker bevat. De smaak hiervan is dan ook lichter, droger en minder zoet.
Lees verder na de advertentie

Wat is sake en wat kun je ermee?
Hoe kan je het vervangen?
Kan je de zoete rijstwijn nergens vinden? In de westerse keuken wordt het vaak vervangen door droge sherry. Uiteraard zal de smaak van je gerecht dan wel iets veranderen. Kies er niet te snel voor om gewone
Wil je alleen het zoete effect? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een schepje suiker gebruiken.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Je bewaart het op een droge plek zoals in de voorraadkast. Ook na opening is het product nog een flinke tijd houdbaar buiten de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal maken met mirin? De rijstwijn combineert goed met zowel vlees en vis als met groenten en tofu. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, marinade of dressing en ervaar zelf de heerlijke smaak.

Pokébowl met gerookte tempeh
Deze poké bowl met tempeh mag dan wel vegetarisch zijn, dat doet niets af aan de heerlijke en diepe smaken van dit fijne gerecht.

Sesamzalm met srirachasaus
Doordat de gegaarde zalm een krokant korstje heeft van sesam wordt dit stukje vis nóg lekkerder. Zeker in combinatie met de pittige srirachasaus.

Chili-noedelsoep met tofu
Noedelsoep is hier favoriet op de redactie. Je kunt gemakkelijk afwisselen met ingrediënten en met de juiste bouillon zet je een smaakvolle maaltijd op tafel!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Onze tips

Wat is sake en wat kun je ermee?

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

Wat is miso en wat kun je ermee?

Dit zijn de verschillende soorten sake

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.


