Verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel

Laten we beginnen met het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel. De gewone aardappel behoort net als bijvoorbeeld tomaat en paprika tot de nachtschadefamilie. Hoewel de aardappel pas in de 16e eeuw naar Europa is gebracht vanuit Zuid-Amerika, behoort hij nu samen met tarwe en rijst tot onze belangrijkste koolhydraatbronnen en is hij niet meer weg te denken uit de Nederlandse eetcultuur. Door het hoge gehalte aan zetmeel worden aardappels in Nederland, in tegenstelling tot sommige andere landen, niet tot groenten gerekend. In de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum staan daarom aardappels in het vak met brood en graanproducten.

Maar wat is dan het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel? Zoete aardappel komt uit de windefamilie en is botanisch gezien dus helemaal geen familie van de aardappel. Toch hij heeft met zijn niet-biologische broertje heel wat gemeen. Zo komt zoete aardappel ook uit het Amerikaanse continent, is het een eetbare, zetmeelrijke knol en is hij op dezelfde manier te gebruiken als aardappel. Er is onenigheid over de vraag of zoete aardappel wel of niet gerekend moet worden bij groente. Volgens het Voedingscentrum valt zoete aardappel, net als gewone aardappel, door de afwijkende voedingswaarde buiten het groentevak en moet het gezien worden als koolhydraatbron.

Lees ook: Zo bak je de perfecte knapperige aardappels

rauwe aardappels

Creëer je eigen stijl met #YouMake!

Creëer je eigen stijl met #YouMake!

Personaliseer nu je Samsung producten, zodat ze passen bij jouw stijl

Voedingswaarde

Naast het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel wil je natuurlijk ook weten welke gezonder is. Om te bepalen of zoete aardappel gezonder is dan gewone aardappel, moeten wij goed naar de voedingswaarde kijken. Om te beginnen de energetische waarde, oftewel de calorieën. Als je denkt dat gewone aardappel een dikmaker is met veel meer calorieën, moeten we je helaas teleurstellen: het tegendeel is waar. Zo zit er in gekookte pieper zo’n 74 kcal per 100 gram, terwijl gekookte zoete aardappel 20 kcal meer bevat. Bij een portie van 250 gram scheelt dat dus rond de 50 kcal, wat gelijkstaat aan een schaaltje magere kwark (100 g) of een handje chips (10 g). Wil je dus afvallen, is er maar één advies mogelijk: stick to the pieper!

Koolhydraten

Ben je nog steeds niet overtuigd? Dacht je dat gewone aardappels vol koolhydraten zaten en dat het bij de zoete aardappel juist meeviel? Wrong again. Het verschil is niet heel groot, maar zoete aardappel bevat meer koolhydraten dan gewone aardappel, namelijk 21 ten opzichte van 19 gram. Er is wel een wezenlijk verschil in de samenstelling van de koolhydraten. Er zit wel veel meer zetmeel in de aardappel, maar de zoete aardappel bevat dan weer des te meer suiker. Dat verklaart natuurlijk zijn zoete smaak. Waar de pieper slechts 1 gram suiker per 100 gram bevat, is het bij zijn zoete tegenhanger wel 4 keer zoveel.

Vezels

Zoete aardappel wint wel in de categorie voedingsvezels. Met z’n 2,4 gram per 100 gram bevat hij iets meer vezels dan gewone aardappel met 1,8 gram. Beide aardappelsoorten vallen met hun vezelgehalte onder levensmiddelen die een bron van vezels zijn.

Vitaminen & mineralen

En hoe zit het met de vitaminen en mineralen als we kijken naar het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel? Zou de zoete aardappel in deze categorie een grote inhaalslag maken en zijn gezonde imago laten gelden? Beide knollen bevatten een heel scala aan vitaminen en mineralen. Als we goed naar de hoeveelheden kijken, zien we geen duidelijke winnaar op dit gebied. Zo heeft elke knol zijn eigen voordelen. Waar zoete aardappel meer vitamine C bevat en in tegenstelling tot de gewone aardappel rijk is aan vitamine A, bevat de aardappel dan weer veel meer vitamine B1, B6 en foliumzuur.

Conclusie: verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel

Hoewel van zoete aardappel wordt gedacht dat hij veel gezonder is dan gewone aardappel, is dat niet helemaal waar. Beide knollen worden vanwege hun voedingswaarde gezien als koolhydraatbronnen en niet als groenten. Volgens het Voedingscentrum zijn zowel zoete als gewone aardappels een gezonde keuze, mits je ze op een gezonde manier bereidt, dus met een kleine hoeveelheid gezond vet en zonder (teveel) zout. Als we de voedingswaarde onder de loep nemen, zien we dat iedere knol zijn eigen voordelen heeft en valt er niet één knol als de ultieme winnaar aan te wijzen. Het is in ieder geval niet zo dat gewone aardappel in vergelijking met de zoete knol verbleekt. Omdat zoete en gewone aardappel verschillende vitaminen & mineralen bevatten, is het het beste als je beide soorten regelmatig op het menu zet.

Aan de slag

Ga je voor de klassieke aardappel of vind je de zoete aardappel toch nét iets lekkerder? Hoe dan ook, met deze recepten met aardappel in de hoofdrol zet je wel iets lekkers op tafel!

Hasselbackaardappels met taleggio en tijm

Hasselback aardappels

Geroosterde zoete aardappels met harissayoghurt

geroosterde zoete aardappels kopiëren

Vegaballetjes met zoete aardappels in mierikswortelroom

Vegaballetjes met zoete aardappels en mierikswortelroom

Aardappels met groene harissa en yoghurt

Lees ook: 6x de lekkerste puree met of zonder aardappel

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: