Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
verschillende soorten zout

De verschillende soorten zout op een rij

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Sta jij ook weleens bij het kruidenschap in de supermarkt, je afvragend waarom er al die verschillende soorten zout worden verkocht? Wat is nu precies het verschil tussen tafelzout en zeezout? En is het wel de moeite waard om fleur de sel én Maldon zout te kopen?

Verschillende soorten zout

Zeezout, tafelzout, keukenzout of gerookt zout? Zout komt in vele verschillende soorten en maten. Wist je dat er bijvoorbeeld niet alleen qua structuur verschil zit in diverse soorten zout? Ook de smaak kan totaal anders zijn. Wij zetten de verschillende soorten zout voor je op een rijtje. Zo weet je voortaan alles over de soorten zout die er te vinden zijn én waar je ze het beste voor kunt gebruiken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tafelzout

Waarschijnlijk heeft iedereen hier wel een potje van in huis. Tafelzout wordt ook wel keukenzout genoemd en is het meest bekende zout. Dit zout wordt over het algemeen in Nederland gewonnen uit ondergrondse zoutlagen, zoals in Groningen en Twente. Je kent het fijne zout vast, vroeger stond het steevast in de voorraadkast en op tafel voor over het gekookte eitje, voor door het eten of om kookwater op smaak te brengen.

Zeezout

Zoals de naam al doet vermoeden, dit zout wordt gewonnen uit de zee. Het ontstaat door zeewater te laten verdampen, vervolgens blijven de zoutkorrels over. Het lijkt qua smaak op tafelzout, maar is grover qua structuur. Dit zout koop je dan ook vaak in kleine molens om het zout zelf te malen. Wist je trouwens dat er ongeveer 1 liter zeewater nodig is voor zo’n 35 gram zout? Deze variant vind je tegenwoordig ook in haast elke keuken.

zeezout

Keltisch zout

Keltisch zout komt uit ondiepe zoutmoerassen in Frankrijk en wordt steeds populairder. Het zout wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele Keltische methode in de Guérande-streek in Frankrijk. Veel chefs gebruiken deze zoutsoort maar al te graag door de intense smaak. Hoe gek het misschien ook klinkt, dit zout is ontzettend zout vergeleken bij andere soorten. Dat betekent dat je maar weinig nodig hebt om je gerecht op smaak te brengen. Het wordt ook wel “grijs zout” genoemd door de herkenbare grijze kleur die het heeft. Er is ook een witte variant; fleur de sel. Daar vertellen we later meer over.

Himalayazout

Dit zout is roze van kleur, mede door de hippe kleur wordt dit zout steeds vaker gebruikt. Het wordt gewonnen in een van de grootste zoutmijnen ter wereld in Pakistan. Er wordt beweerd dat dit type zout een stuk gezonder is dan gewoon keukenzout, maar daar verschillen de meningen over. Tafelzout wordt voor het in de winkel terechtkomt gefilterd in een fabriek, waardoor het alleen nog bestaat uit natrium. Himalayazout wordt daarentegen niet gefilterd waardoor het ook nog calcium en magnesium bevat. Kortom; leuk voor het oog én ook nog eens voedzamer dan tafelzout.

Koosjer zout (kosher salt)

Voornamelijk in Amerika is dit grove zout ontzettend populair, je komt het dan ook meestal tegen als kosher salt. Het is een grof zout dat volgens Joodse tradities werd gebruikt om het bloed uit het vlees te trekken, waardoor het vlees koosjer werd. Volgens het Joodse dieet mag je namelijk wel vlees eten, maar nooit met bloed. Er wordt over het algemeen niets toegevoegd aan koosjer zout, dat maakt de smaak redelijk zuiver. Dat is precies waarom zoveel chefs het graag gebruiken, al heeft het vast ook te maken met de lage prijs.

Fleur de sel

Letterlijk vertaald betekent deze naam “bloem van zout”. We benoemden dit zout al even bij het Keltisch zout, het is namelijk bijna hetzelfde. Het is zeezout met een fijne kristalstructuur, in tegenstelling tot Keltisch zout is deze variant wit. Fleur de sel is vergeleken met de andere verschillende soorten zout relatief duur, dit komt door de manier waarop het geoogst wordt. Dit kan namelijk alleen onder de juiste omstandigheden (temperatuur en weersomstandigheden). De smaak is niet alleen zout, het bevat ook wat zoetigs en bitters. Door de wat complexere smaak is het zout favoriet bij veel mensen, maar door de hoge prijs wordt het vaak alleen gebruikt als topping.

verschillende soorten zout

Maldon zout

Dit is Engels zeezout dat gewonnen wordt in de gelijknamige kustplaats. Het zout staat bekend om de structuur en smaak, ook dit zout is namelijk vrij diep en puur van smaak. Je hoeft dan ook maar weinig te gebruiken om een gerecht op smaak te brengen. De structuur kun je het beste vergelijken met kristallen of vlokken, zelf noemen de makers het piramidekristallen. De vorm is natuurlijk en knispert lekker in de mond waardoor het een extra smaakervaring geeft tijdens het eten. Net als fleur de sel gebruik je Maldon zout voornamelijk als topping.

Verschillende soorten zout: kruidenzout

Kruidenzout is niets anders dan de naam al doet vermoeden; zout met een smaakje. Het is steeds vaker in supermarkten verkrijgbaar, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken. Kies je favoriete smaakmakers uit (bijvoorbeeld knoflook, peterselie of rozemarijn) en meng dit met grof zeezout in een vijzel. Laat het mengsel vervolgens een tijdje staan zodat de smaken optimaal vermengen. Over het algemeen gebruik je ongeveer 20 gram kruiden of specerijen met zo’n 200 gram grof zeezout.

Alpenzout (steenzout)

Dit zout kom je in Nederland niet zo vaak tegen, het is nog redelijk onbekend. Het is steenzout dat bruin van kleur en rijk aan mineralen is. Deze zoutsoort is ongeveer 250 miljoen jaar geleden ontstaan tijdens de uitdroging van de oeroceaan. Bij de vorming van de Alpen werd het zout opgesloten in bergen. Het zout wordt gewonnen in de Oostenrijkse Alpen en is verkrijgbaar bij diverse natuurwinkels.

Hawaiiaans zout

Hawaiiaans zout is er in drie verschillende soorten zout. Zo is er zwart Hawaiiaans zout, deze soort heet ook wel lavazout. De zwarte kleur ontstaat door toevoeging van kool uit de vulkaan en het zout bevat veel mineralen. Er bestaat ook groen Hawaiiaans zout, dit zout wordt gemengd met diverse mineralen en bamboe-extract (waardoor het de groene kleur krijgt). Dan is er nog rood Hawaiiaans zout, hier voegt men gebakken klei aan toe als het zout gedroogd is. Dit geeft het rode zout een wat nootachtige smaak.

Gerookt zout

Gerookt zout of rookzout is vooral populair onder de liefhebbers van barbecueën. De smaak en reuk van het zout doen je vermoeden dat het zout ook op de barbecue is bereid, het zout wordt gerookt op lage temperatuur. Het geeft diverse gerechten zoals vlees en vis een heerlijke grillsmaak. Je hebt maar weinig zout nodig door de intense smaak, dus pas op dat je niet teveel gebruikt. Je koopt gerookt zout op steeds meer plekken, zo is er ook een smaakvolle variant uit Zeeland te verkrijgen, gewonnen uit de Oosterschelde.

verschillende soorten zout

Verschillende soorten zout: wanneer gebruik je welk zout?

In de beschrijvingen vind je al een beetje terug welk zout je waarvoor kunt gebruiken. Tafelzout en gewoon zeezout vind je in de meeste keukens en kun je haast overal wel voor gebruiken.

De wat sterkere zoutsoorten zoals Keltisch zout, koosjer zout en Himalayazout zijn ook geschikt voor diverse toepassingen. Bij deze soorten moet je er goed op letten dat je niet teveel gebruikt. Blijf tussendoor dus goed proeven en wees voorzichtig met de dosering.

Fleur de sel en Maldon zout zijn wat duurder door de manier waarop deze verschillende soorten zout worden gewonnen. Qua smaak zijn ze bij veel fijnproevers favoriet, gebruik deze soorten zout bijvoorbeeld als topping over een gerecht. Zo heb je maar weinig nodig en proef je het zout het beste.

Bij de overige verschillende soorten zout komt het uiteindelijk vooral op smaak aan. Haal eens meerdere soorten in huis en laat je verrassen door het verschil in smaak. Gerookt zout smaakt bijvoorbeeld erg goed bij gerechten van de barbecue en kruidenzout wordt ook steeds populairder als smaakmaker. Kortom; proef, experimenteer en kies zelf je favoriete soort zout. Om je alvast wat inspiratie te geven delen we een aantal recepten met verschillende soorten zout.

Vis in zoutkorst

Vis in zoutkorst

Een van de grootste uitdagingen bij het bereiden van vis is om te zorgen dat de vis niet uitdroogt. Wanneer je vis in zoutkorst bereidt, zorg je ervoor dat de sappen tijdens het garen niet kunnen ontsnappen. Het zout vormt als het ware een isolatielaag om de vis heen, waardoor de vis in zijn eigen vocht gaar stoomt. Daarom is het aan te raden om wat grover zeezout te gebruiken, zo creëer je de beste korst.

Naar het recept
Carpaccio van coquilles met passievrucht

Carpaccio van coquilles met passievrucht

In dit gerecht gebruiken we bewust fleur de sel als topping. Het wat grovere zout smaakt niet alleen goed bij de coquilles, de structuur zorgt ook een mooie balans.

Naar het recept
Côte de boeuf met gerookt Zeeuws zout en dragonboter

Côte de boeuf met gerookt Zeeuws zout en dragonboter

De Simmentaler côte de boeuf is een van de absolute topsteaks voor op de barbecue. Er zit nog een bot in en daarom is hij altijd dik gesneden. Juist door gerookt zout te gebruiken komt de typische geur en smaak van het grillen nog beter naar voren.

Naar het recept
Klassieke uiensoep met madeira

Klassieke uiensoep met madeira

Deze heerlijke soep is nóg lekkerder in combinatie met stokbrood met geroosterde gruyère. Er gaat uiteraard zout in de soep, maar dat mag in dit geval gewoon tafelzout of zeezout zijn. De soep zit boordevol met overige smaakmakers, de smaak van het zout is daarbij ondergeschikt aan de overige ingrediënten.

Naar het recept
Pompoenpancakes met gezouten karamel en pecannoten

Pompoenpancakes met gezouten karamel en pecannoten

Ook in zoete gerechten gebruik je vaak zout. Bij de meeste baksel zorgt het voor balans en samenhang, al zijn er ook zoete gerechten waar zout meer aanwezig is qua smaak. Zoals bijvoorbeeld bij deze pancakes met gezouten karamel. Voor de gezouten karamel gebruik je in dit geval zeezoutvlokken zoals Maldon zout, al kun je ook een ander soort grof zout gebruiken.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!