Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Wat is fleur de sel?

Wat is fleur de sel en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Zwarte peper, keukenzout en diverse kruiden worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over fleur de sel. Want wat is fleur de sel en wat maak je ermee?

Wat is fleur de sel?

Je hebt de sierlijke bakjes vast weleens in de supermarkt gezien, maar wat is fleur de sel eigenlijk? Fleur de sel is zeezout met een fijne kristalstructuur en in tegenstelling tot bijvoorbeeld grijs Keltisch zout is deze variant wit. Het zout is vergeleken met de andere soorten zout relatief duur, dat komt door de manier waarop het geoogst wordt. Dit kan namelijk alleen onder de juiste omstandigheden (temperatuur en weersomstandigheden).

Het zout wordt gewonnen in het zuiden van Frankrijk: de Camargue. Midden in de Camargue strekken zoutpannen zich uit over ruim 10.000 hectare. De Romeinen legden er een ingenieus netwerk van zoutbedden aan, waarbij het zeewater op een natuurlijke manier verdampt, en het zout achterblijft. Op de heetste dagen van het jaar – in juli en augustus – kristalliseert een dun laagje zout bovenop het water. Vervolgens wordt het met de hand uit het water geschept door de zoutwerkers, zogeheten sauniers.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt fleur de sel?

De zoutkristallen van fleur de sel zijn ongelijk van grootte en een beetje vochtig, dat zorgt ervoor dat het gemakkelijk wegsmelt in je mond. Fleur de sel is het puurste zout dat er is. De smaak is niet alleen zout – zoals je natuurlijk verwacht – het bevat ook wat zoetigs en bitters. Door de wat complexere smaak is het zout favoriet bij veel mensen, maar door de hoge prijs wordt het vaak alleen gebruikt als topping.

Wat is fleur de sel

Waar koop je het?

Daar waar het voorheen nog een echte delicatesse was die je bijna alleen in Frankrijk tegenkwam vind je de potjes fleur de sel tegenwoordig in haast elke supermarkt. Je herkent de verpakking van diverse merken vrijwel meteen omdat het in een typisch potje met deksel van kurk zit.

Hoe kun je het vervangen?

Natuurlijk kun je ook gewoon zout of grof zeezout gebruiken, maar de smaak zal net iets anders zijn. Wil je de diepe smaak van fleur de sel maar is het potje net leeg? Dan kun je bijvoorbeeld ook Keltisch zout gebruiken, dit komt qua smaak en structuur dichtbij fleur de sel.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Net als de meeste soorten zout is fleur de sel haast oneindig houdbaar, mits je de verpakking op een donkere, koele en droge plek bewaart. De voorraadkast of een keukenkastje zijn ideaal om het potje zout te bewaren. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum, al is het zout waarschijnlijk al op tegen de tijd dat deze datum in zicht komt.

Wat kun je allemaal met fleur de sel?

Deze smaakmaker is een heerlijke toevoeging aan diverse gerechten. Door de hoge prijs is het niet verstandig om het te gebruiken om bijvoorbeeld je pastawater te zouten, maar als topping over een gerecht is het heerlijk. Zelf gebruiken we het ook maar al te graag bij een vers gekookt eitje bijvoorbeeld, al combineert het ook erg goed met vis of zelf over een zoet dessert met chocolade.

Fleur de sel

Recepten met fleur de sel

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Om je te inspireren verzamelden we onze favoriete recepten met fleur de sel. Van rokerige boter met wat zout tot aan sliptong of carpaccio van coquilles, bij de onderstaande recepten past de diepe smaak van het zout erg goed.

Zuurdesembrood met rokerige jalapeñoboter

Zuurdesembrood met rokerige jalapeñoboter

In dit recept roer je het zout door de rokerige boter, al kun je natuurlijk ook wat zout eroverheen strooien op het moment dat je de boter serveert.

Naar het recept
Sliptong met geroosterde amandelen en citroenboter

Sliptong met geroosterde amandelen en citroenboter

Vis en zout gaan erg goed samen, zeker om vlak voor het serveren over de vis heen te strooien. Wij gebruiken in dat geval het liefst fleur de sel. Naast de diepere smaak van het zout haalt het ook het ziltige van de vis omhoog.

Naar het recept
Carpaccio van coquilles met passievrucht

Carpaccio van coquilles met passievrucht

We blijven nog even bij al het lekkers uit de oceaan, in dit recept maken we een carpaccio van coquilles. Het ziltige pas perfect bij het zoete van de passievrucht en een beetje fleur de sel brengt alles volledig in balans.

Naar het recept
Salade met peer en limoen marleen van es

Salade met peer en limoen van Marleen van Es

In deze frisse salade komen haast alle smaken aan bod. Het zoete van de peer, het frisse en zure van de limoen en een beetje pit door de verse koriander.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!