Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Wat is chipotle

Wat is chipotle en wat kun je ermee?

Advertentie

Sojasaus, tabasco en ketjap worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over chipotle. Want wat is chipotle en wat maak je ermee?

Wat is chipotle?

Misschien ben je het wel eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst van een Mexicaanse chili of heb je deze smaakmaker ongemerkt gegeten bij je favoriete Mexicaanse restaurant. Maar wat is chipotle precies? Chipotle (spreek uit als tsji-pot-lé) is gerookte jalapeñopeper die gebruikt wordt als smaakmaker in diverse Mexicaanse gerechten. Jalapeño is de populairste pepersoort op het Amerikaanse continent maar door zijn dikke schil is hij niet zo geschikt om te drogen. Roken biedt een fantastische uitkomst; zo verliest de peper 90% van zijn vocht, terwijl hij zijn heerlijke pit behoudt. Bovendien verkrijgt de jalapeño op die manier zijn typische rokerige smaak.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je chipotle?

Chipotle is te koop bij de grotere supermarkten of bij een goede (online) kruidenier. Je kunt kiezen uit hele gedroogde of ingelegde pepers en vlokken. Daarnaast vind je in het schap ook chipotlepasta. Deze bevat naast chipotle ook andere ingrediënten zoals tomaat, azijn, ui en knoflook en het is een fijne kant-en-klare smaakmaker die je bij burrito’s, enchilada’s, nacho’s en andere Mexicaanse gerechten kunt serveren.

Hoe smaakt chipotle?

Nu we je vraag ‘Wat is chipotle?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe chipotle eigenlijk smaakt. Je hebt er maar weinig van nodig want chipotle is vrij pittig en heeft een diepe, rokerige smaak. Chipotlepasta bevat ook een flinke hoeveelheid zout, dus wees er zuinig mee en voeg minder of geen zout toe aan je gerecht als je deze smaakmaker gebruikt.

Hoe kan je het vervangen?

Je kunt het in diverse gerechten het beste vervangen door een mengsel van cayennepeper en gerooktepaprikpoeder, op die manier verkrijg je de pittig-rokerige smaak. Wil je chipotlepasta vervangen? Meng 1 el tomatenpuree, 1 el azijn, ½ tl gerooktepaprikapoeder, ½ tl cayennepeper, ½ tl komijnpoeder, ½ tl knoflookpoeder en een snuf zout.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Chipotle koop je in een potje. Gedroogd kun je hem lang bewaren, mits je deze smaakmaker op een koele, donkere en droge plaats zet. Wel verliest hij na verloop van tijd zijn aroma en smaak. Chipotlepasta in een potje is ongeopend wel 2 jaar houdbaar. Een geopend potje blijft wel enkele maanden goed in de koelkast.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je er allemaal mee maken? Chipotlepasta gemengd met wat olie is perfect om vlees en kip, maar ook groenten in te marineren voor het roosteren. Verder kun je chipotle als smaakmaker gebruiken in verschillende Mexicaanse maaltijden zoals chili con carne of enchilada, maar hij doet ook goed in salsa’s en dipsauzen.

Aan de slag

Ontdek de smaak van chipotle met onze lekkerste Mexicaanse recepten:

Cover voor

Lekkerste chili con carne

Voor de beste chili gebruik je lekkere Mexicaanse pepers: anchopeper, chipotlepeper en cascabelpeper. Van een nachtje in de koelkast wordt deze chili nóg lekkerder.

Naar het recept
Taco's met chipotle-jackfruit

Taco’s met chipotle-jackfruit

Naar het recept
Gevulde paprika’s met chipotlesalsa

Gevulde paprika’s met chipotlesalsa

Naar het recept
Remko Kraaijeveld - Grilled Shrimp Pineapple Taco's

Grilled Shrimp & Pineapple Taco’s

Jord: “Hot & fast is the way to go. Kleine gamba’s op de grill wil je namelijk heet en kort grillen. Zo heb je wel dat lekkere gegrilde randje, maar slaan ze niet door met een taai resultaat als gevolg. De lichtzoete gegrilde ananas en pistachecrumble maken er samen met de sweet & spicy gamba’s een serious taco van. Dus get grilling, cabron!”

Naar het recept
Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!