
Dat noten hartstikke gezond zijn, wist je waarschijnlijk wel. Maar na het lezen van alle gezondheidsvoordelen wil je voortaan iedere dag wel een handje noten eten! Waar is het eten van noten precies goed voor, welke noten zijn het gezondst en wat kun je er allemaal mee? We vertellen je hier graag alles over!
Lees verder na de advertentie
Gezondheidsvoordelen van noten
Noten zijn hartstikke gezond, dat weten we inmiddels. Maar wat maakt ze nu precies zo gezond en van welke gezondheidsvoordelen kun je profiteren als je regelmatig noten eet? En welke noten zijn het gezondst? Wij vertellen je precies waar ze allemaal goed voor zijn.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Eiwitrijk
Ten eerste zijn noten rijk aan eiwit, waardoor ze uitermate geschikt zijn als vleesvervanger. Eiwitten zijn belangrijk voor gezonde botten en sterke tanden, maar ook voor de groei en instandhouding van de spiermassa.
Vitaminen & mineralen in noten
Noten bevatten een heel scala aan vitaminen en mineralen. Vooral de vitamine B-groep en vitamine E vinden we in een grote hoeveelheid in noten. Deze vitaminen zijn belangrijk voor heel veel lichamelijke functies, te veel om ze allemaal op te noemen. Door een handje noten iedere dag op je menu te zetten wordt de multivitaminepil overbodig.
Gezonde vetten
Last but not least, noten bevatten heel veel gezonde, onverzadigde vetten. Hierdoor werkt het eten van noten beschermend tegen hart- en vaatziekten. Elke dag een handje noten eten zou het risico op bepaalde hartziekten zelfs met 30% verlagen. Daarnaast verlaagt het eten van noten het LDL-cholesterolgehalte, het ‘slechte’ cholesterol. Hoe lager dit cholesterol is, hoe beter.
Noten tegen dementie
Een grootschalig onderzoek liet zien dat je met het eten van noten dementie kunt voorkomen. Hoewel er veel verschillende factoren een rol kunnen spelen, lijkt de consumptie van noten het ontwikkelen van dementie tegen te gaan.
Welke noten zijn het gezondst?
Elke notensoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo bevatten walnoten veel omega 3-vetzuren, die je lichaam helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Amandelen zijn rijk aan eiwitten en daarom een goede keuze na het sporten, omdat ze bijdragen aan het herstel van je spieren. Hazelnoten zitten vol vitamine E en foliumzuur. En paranoten springen eruit met hun hoge gehalte aan selenium. En wist je dat slechts één tot twee paranoten per dag al genoeg zijn om aan je dagelijkse behoefte van dit mineraal te voldoen? Selenium draagt onder andere bij aan sterke en gezonde haren en nagels.
Het is dus lastig om één soort noot als de gezondste aan te wijzen. Wil je profiteren van alle gezondheidsvoordelen die noten te bieden hebben? Wissel dan vooral af tussen verschillende soorten. Zo krijg je een brede mix van waardevolle voedingsstoffen binnen.
Voedingsadvies noten
Vanwege de vele gezondheidsvoordelen is het advies van het Voedingscentrum om iedere dag een handje (ca. 25 gram) noten te eten. Hiermee worden ongezouten varianten bedoeld. Of je voor de ongebrande, gebrande of geroosterde noten kiest, maakt niets uit. Ongezouten pinda’s, notenpasta’s en pindakaas zonder toevoeging van zout of suiker vallen voor dit advies ook onder noten. Noten zijn een goede vleesvervanger en je kunt ze ook regelmatig toevoegen aan je hoofdmaaltijd in plaats van vlees.
Wat kun je allemaal met noten?
Glutenvrij meel
Gemalen noten zijn een natuurlijk glutenvrij alternatief voor tarwebloem. Amandelmeel kom je het vaakst tegen in allerlei zoete recepten, maar ook hazelnotenmeel kun je goed gebruiken in plaats van bloem. Beide soorten kun je makkelijk zelf maken door de noten fijn te vermalen in de keukenmachine.
Notenpasta
Een gezonder en lekkerder beleg bestaat bijna niet als je het ons vraagt. Notenpasta’s en pindakaas zouden daarom altijd in je voorraadkast moeten staan. Vind je het toch saai worden, kun je de smeuïge pasta’s naar hartenlust combineren met verschillende soorten groenten en fruit.
Plantaardige melk
Noten zoals amandelen of cashewnoten lenen zich perfect als basisingrediënt voor plantaardige melk of room. Notenmelk maak je door noten in water te weken en zo fijn mogelijk te pureren. De vaste bestanddelen haal je er vervolgens uit door middel van zeven. Wat overblijft is een melkachtige substantie met een vrij neutrale, licht romige smaak. Zelf notenmelk maken is makkelijker dan je denkt én ook nog eens supergezond.

Zelf 3x plantaardige melk maken
Hartige recepten met noten
Eet je noten vooral tussendoor of in je muesli? Voeg ze ook eens aan je warme maaltijd. Zo maak je jouw gerechten – door het toevoegen van noten – gezond én lekker.

Spelt-appelsalade met crispy noten en zaden
Een heerlijke salade die net even wat meer pit heeft dan je gewend bent. Maak hem zo vullend als je zelf wilt en serveer als bij-, lunch- of hoofdgerecht.

Sri Lankaanse kipcurry met cashewnoten
Heb je weleens een curry met cashewnoten gemaakt? Nee? Dan moet je dat echt een keer proberen. De cashewnoten maken de curry heerlijk romig en voedzaam.

Notengehaktbrood
Hebben we al gezegd dat noten een fantastische natuurlijke vleesvervanger zijn? Daarom kun je een heerlijk smeuïg gehaktbrood prima zonder gehakt maken. Naast noten gebruik je hiervoor paddenstoelen, zoete aardappel en nog een andere voedzame vleesvervanger – kidneybonen uit blik.

Zalm met pistachenoten, limoen en groene salsa
Dit gerecht is het bewijs dat je voor gezond eten niet hoeft in te leveren op smaak. De zalm serveren we met een heleboel groene groenten, knapperige pistachenoten en een zelfgemaakte groene salsa bomvol smaak.

Zoete-aardappelstamppot met zuurkool, noten en gebakken appel
Hollandse pot maar dan net even wat anders. Probeer deze stamppot met zuurkool, appel en zoete aardappel eens. In dit gerecht zijn de zoete tonen en het zuurtje perfect in evenwicht.

Pompoenravioli met romige walnotensaus
De dagen mogen dan donkerder zijn, maar een verwarmend gerecht met noten na een lekkere herfstwandeling in het bos, dat is pure verwennerij. De pompoenravioli met romige walnotensaus is perfect voor zo’n dag!
Zoete recepten met noten
Natuurlijk zijn er ook meer dan genoeg zoete recepten met noten om te maken. Probeer bijvoorbeeld eens een van onderstaande recepten en je kunt gezond genieten!

Noten-ricottacake
In deze heerlijk smeuïge ricottacake zitten maar liefst drie soorten noten. Dat maakt deze cake niet alleen super lekker, maar geeft hem toch ook nog enkele gezondheidsvoordelen. En natuurlijk een heerlijke crunch.

Gebakken appeltjes met notenhavermoutvulling en sabayon
Gebakken appeltjes zijn altijd heerlijk, vooral als je zin hebt in een warm dessert. Gevuld met een knapperige notenhavermoutvulling en een luchtige sabayon als topping – dit is comfort food op z’n best.

Walnotenmuffins met koffie en kardemom
Een muffin boordevol walnoten, koffie én kardemom. Dat klinkt toch al als een feestje op zich? Deze smaakbom is echt een feestje en ook superleuk om uit te delen als traktatie.

Notenbrownie met kwark en honing
Zin in iets zoets, maar wel een tikkeltje voedzamer? Deze smeuïge notenbrownie met romige kwark en een vleugje honing is precies wat je zoekt. Rijk van smaak, boordevol noten voor een lekkere bite en nét even lichter dankzij de kwark. Een heerlijke traktatie bij de koffie, als dessert of gewoon als verwenmomentje tussendoor.

Bananenbrood met pecannoten
Niks lekkerder dan zelfgemaakt bananenbrood. Dit recept voor bananenbrood met pecannoten is misschien wel favoriet!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Onze tips

5x bakken met pecannoten

5x bakken met walnoten

Noten roosteren: zo doe je dat in de pan, oven of airfryer

Op bezoek in Kallenkote: een kijkje achter de schermen bij een notengaard

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Gourmettips voor een gezellige avond

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Zó bak je de brownie van je dromen

Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.





