Artisjok past goed in tal van gerechten. Je kan ze grillen, koken, bakken, verwerken in salades, pasta of zelfs je pizza mee beleggen. Ter inspiratie delen wij onze favoriete recepten met artisjok.
Recepten met artisjok
Verse artisjokken zijn in Nederland slecht verkrijgbaar. Grijp dus je kans als het kan. Mocht je er toch eentje tegenkomen, neem dan een exemplaar met frisse, stevige bladeren mee. Het beste is om er eentje te kiezen met bladeren die dicht op elkaar zitten. Als de bladeren ver uit elkaar zijn, is dat een teken dat de knop te laat is geoogst en dat proef je. Heb je een goede te pakken? Ga dan gelijk aan de slag met deze heerlijke recepten met artisjok. Wat denk jij bijvoorbeeld van een belegde pizza, gefrituurde artisjok of een caponata?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Artisjok snijden
Artisjok snijden lastig? Nee hoor, je moet alleen even weten hoe het moet. In dit artikel legt chef-kok Jeroen Vesters stap-voor-stap uit hoe je het allerbeste artisjok snijden kunt. Dat is handig wanneer je de groente vers van de markt koopt. Wanneer je artisjok uit pot of blik gebruikt, hoef je de groente niet verder schoon te maken of fijn te snijden voordat je de volgende recepten met artisjok maakt.
Artisjok recepten:
Carciofi alla giudìa – gefrituurde artisjok
Nog zo’n klassieker uit de hoofdstad: carciofi alla giudìa. Wat ons betreft het ultieme voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Het voorgerecht bestaat namelijk uit slechts vier ingrediënten: citroen, artisjok, olijfolie en zeezoutvlokken. Kan het nog simpeler?
Artisjokken alla romana
Ten eerste delen wij een klassiek Italiaans gerecht. Het zijn artisjokken op z’n Romeins met muntblad, peterselie en knoflook. Een bijgerecht bomvol smaak. Lekker voor bij een zomerse barbecue of picknick. Ga jij ze proberen?
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Pizza met pistachepesto en artisjok
Leuk voor de zaterdagmiddag: zelf pizza maken. Probeer deze versie met gemarineerde mozzarella en artisjokken. Alles voor deze pizza, inclusief pizzadeeg en saus, maak je zelf!
Gevulde artisjokken
Wie verse artisjokken weet te bemachtigen, kan ze zelf vullen met Italiaanse smaakmakers. Daarna schuif je ze even de oven in en zijn ze klaar voordat je het weet. Ideaal wanneer je eters krijgt!
Artisjokkencaponata
Een feestje? Maak er iets bijzonders van met allerlei lekkere bijgerechten, zoals deze artisjokkencaponata. Een caponata is een typisch Siciliaanse salade van gekookte groenten. In dit recept kiezen we naast artisjok ook voor bleekselderij.
Pizza met artisjok en Gorgonzola
Tenslotte delen wij een echte redactiefavoriet. Deze pizza met artisjok en Gorgonzola lusten wij elke dag wel. Wanneer jij het ook hebt geprobeerd, wil jij vast niet meer anders. Wedden?
Carciofi alla giudìa – gefrituurde artisjok
Nog zo’n klassieker uit de hoofdstad: carciofi alla giudìa. Wat ons betreft het ultieme voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Het voorgerecht bestaat namelijk uit slechts vier ingrediënten: citroen, artisjok, olijfolie en zeezoutvlokken. Kan het nog simpeler?
Ingrediënten
Bereiding
Vul een grote kom voor de helft met koud water. Knijp de citroenhelften boven de kom uit en leg ze in het water.
Pel de buitenste bladeren van 1 artisjok tot de zachte bladeren in het midden tevoorschijn komen. Gebruik een schilmesje om de taaie schil van het artisjokhart en van de steel weg te halen.
Wrijf de artisjok tijdens het schoonmaken in met de uitgeknepen citroenhelften om verkleuring te voorkomen. Schep het ‘hooi’, het harige binnenste, er met een lepel uit. Leg de schoongemaakte artisjok in het citroenwater en maak ook de overige artisjokken op dezelfde manier schoon.
Vul een pan voor max. ⅓ met olie en verhit deze tot 140°C of tot een klein stukje brood er in 1 minuut bruin in kleurt. Haal de artisjokken uit het water en dep ze voorzichtig droog met keukenpapier. Als de artisjok te nat is, zal de olie gaan spetteren.
Laat de artisjok voorzichtig in de hete olie zakken en frituur hem 5-8 minuten tot hij rondom licht goudbruin is. Prik met de punt van een mes in de brede onderkant van de artisjok – het mes moet er makkelijk in glijden als de artisjok klaar is. Haal de artisjok uit de olie en laat hem uitlekken op keukenpapier.
Zet het vuur wat hoger en laat de temperatuur van de olie oplopen tot 180°C of tot een klein stukje brood er in 30 seconden bruin in kleurt. Duw vlak voor het serveren de bladeren van de artisjok uit elkaar om hem als een bloem open te vouwen en frituur de artisjok nogmaals 1 minuut in de hete olie tot hij knapperig is. Laat uitlekken op keukenpapier, bestrooi met wat zeezoutvlokken en serveer met de citroenpartjes om over de artisjok uit te knijpen.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Chris Leach & Ilario Avantaggiati Foto’s: David Cotsworth
Lees ook:
Onze tips
Italiaans voorgerecht: 25+ recept ideeën
Dit is dé perfecte kaas voor Italiaanse gerechten
3x bruschetta: voor bij de Italiaanse borrel
Italiaans borrelen: 3x recepten voor borrelhapjes
Deze cannelloni recepten zijn ideaal voor een Italiaans etentje
Deze curry recepten wil je vanavond nog maken
6x romantische gerechten voor twee personen
Must-haves: deze producten uit de toko wil je halen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.