Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Gevulde artisjokken

De beste recepten met artisjok

Advertentie

Artisjok past goed in tal van gerechten. Je kan ze grillen, koken, bakken, verwerken in salades, pasta of zelfs je pizza mee beleggen. Ter inspiratie delen wij onze favoriete recepten met artisjok.

Recepten met artisjok

Verse artisjokken zijn in Nederland slecht verkrijgbaar. Grijp dus je kans als het kan. Mocht je er toch eentje tegenkomen, neem dan een exemplaar met frisse, stevige bladeren mee. Het beste is om er eentje te kiezen met bladeren die dicht op elkaar zitten. Als de bladeren ver uit elkaar zijn, is dat een teken dat de knop te laat is geoogst en dat proef je. Heb je een goede te pakken? Ga dan gelijk aan de slag met deze heerlijke recepten met artisjok. Wat denk jij bijvoorbeeld van een belegde pizza, gefrituurde artisjok of een caponata?

Wil je iedere week heerlijke recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Artisjok snijden

Artisjok snijden lastig? Nee hoor, je moet alleen even weten hoe het moet. In dit artikel legt chef-kok Jeroen Vesters stap-voor-stap uit hoe je het allerbeste artisjok snijden kunt. Dat is handig wanneer je de groente vers van de markt koopt. Wanneer je artisjok uit pot of blik gebruikt, hoef je de groente niet verder schoon te maken of fijn te snijden voordat je de volgende recepten met artisjok maakt.

Artisjokken alla romana

Ten eerste delen wij een klassiek Italiaans gerecht. Het zijn artisjokken op z’n Romeins met muntblad, peterselie en knoflook. Een bijgerecht bomvol smaak. Lekker voor bij een zomerse barbecue of picknick. Ga jij ze proberen?

> naar het recept: artisjokken alla romana

Artisjokken alla romana

Carciofi alla giudìa

Nog zo’n klassieker uit de hoofdstad: carciofi alla giudìa. Wat ons betreft het ultieme voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Het voorgerecht bestaat namelijk uit slechts vier ingrediënten: citroen, artisjok, olijfolie en zeezoutvlokken. Kan het nog simpeler?

> naar het recept: carciofi alla giudìa

Carciofi alla giudìa – gefrituurde artisjok

Pizza met pistachepesto en artisjok

Leuk voor de zaterdagmiddag: zelf pizza maken. Probeer deze versie met gemarineerde mozzarella en artisjokken. Alles voor deze pizza, inclusief pizzadeeg en saus, maak je zelf!

> naar het recept: pizza met pistachepesto en artisjok

weekmenu pizza met pistachepesto en artisjok

Gevulde artisjokken

Wie verse artisjokken weet te bemachtigen, kan ze zelf vullen met Italiaanse smaakmakers. Daarna schuif je ze even de oven in en zijn ze klaar voordat je het weet. Ideaal wanneer je eters krijgt!

> naar het recept: gevulde artisjokken

Gevulde artisjokken

Artisjokkencaponata

Een feestje? Maak er iets bijzonders van met allerlei lekkere bijgerechten, zoals deze artisjokkencaponata. Een caponata is een typisch Siciliaanse salade van gekookte groenten. In dit recept kiezen we naast artisjok ook voor bleekselderij.

> naar het recept: artisjokkencaponata

Artisjokkencaponata

Pizza met artisjok en Gorgonzola

Tenslotte delen wij een echte redactiefavoriet. Deze pizza met artisjok en Gorgonzola lusten wij elke dag wel. Wanneer jij het ook hebt geprobeerd, wil jij vast niet meer anders. Wedden?

> naar het recept: pizza met artisjok en Gorgonzola

Pizza met artisjok en Gorgonzola

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!