Advertentie
Recepten met artisjok
Verse artisjokken zijn in Nederland slecht verkrijgbaar. Grijp dus je kans als het kan. Mocht je er toch eentje tegenkomen, neem dan een exemplaar met frisse, stevige bladeren mee. Het beste is om er eentje te kiezen met bladeren die dicht op elkaar zitten. Als de bladeren ver uit elkaar zijn, is dat een teken dat de knop te laat is geoogst en dat proef je. Heb je een goede te pakken? Ga dan gelijk aan de slag met deze heerlijke recepten met artisjok. Wat denk jij bijvoorbeeld van een belegde pizza, gefrituurde artisjok of een caponata?
Wil je iedere week heerlijke recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Artisjok snijden
Artisjok snijden lastig? Nee hoor, je moet alleen even weten hoe het moet. In dit artikel legt chef-kok Jeroen Vesters stap-voor-stap uit hoe je het allerbeste artisjok snijden kunt. Dat is handig wanneer je de groente vers van de markt koopt. Wanneer je artisjok uit pot of blik gebruikt, hoef je de groente niet verder schoon te maken of fijn te snijden voordat je de volgende recepten met artisjok maakt.
Artisjokken alla romana
Ten eerste delen wij een klassiek Italiaans gerecht. Het zijn artisjokken op z’n Romeins met muntblad, peterselie en knoflook. Een bijgerecht bomvol smaak. Lekker voor bij een zomerse barbecue of picknick. Ga jij ze proberen?
> naar het recept: artisjokken alla romana
Carciofi alla giudìa
Nog zo’n klassieker uit de hoofdstad: carciofi alla giudìa. Wat ons betreft het ultieme voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Het voorgerecht bestaat namelijk uit slechts vier ingrediënten: citroen, artisjok, olijfolie en zeezoutvlokken. Kan het nog simpeler?
> naar het recept: carciofi alla giudìa
Pizza met pistachepesto en artisjok
Leuk voor de zaterdagmiddag: zelf pizza maken. Probeer deze versie met gemarineerde mozzarella en artisjokken. Alles voor deze pizza, inclusief pizzadeeg en saus, maak je zelf!
> naar het recept: pizza met pistachepesto en artisjok
Gevulde artisjokken
Wie verse artisjokken weet te bemachtigen, kan ze zelf vullen met Italiaanse smaakmakers. Daarna schuif je ze even de oven in en zijn ze klaar voordat je het weet. Ideaal wanneer je eters krijgt!
> naar het recept: gevulde artisjokken
Artisjokkencaponata
Een feestje? Maak er iets bijzonders van met allerlei lekkere bijgerechten, zoals deze artisjokkencaponata. Een caponata is een typisch Siciliaanse salade van gekookte groenten. In dit recept kiezen we naast artisjok ook voor bleekselderij.
> naar het recept: artisjokkencaponata
Pizza met artisjok en Gorgonzola
Tenslotte delen wij een echte redactiefavoriet. Deze pizza met artisjok en Gorgonzola lusten wij elke dag wel. Wanneer jij het ook hebt geprobeerd, wil jij vast niet meer anders. Wedden?
> naar het recept: pizza met artisjok en Gorgonzola
Lees ook:
Italiaanse kaashemel: alles over Gorgonzola
Wat is artisjok en wat kun je ermee?
Lekker bezig: Italiaanse delicatessenzaak Mezzogiorno
Onze tips
11x de lekkerste appeltaart recepten om te bakken
Hutspot maken: 3x lekkere recepten
15+ zoete aardappel recepten
15x heerlijke recepten met aardappel
11x heerlijke recepten voor aardappels uit de oven
10+ borrelhapjes voor tijdens de kerst
Italiaanse pasta: 15x tagliatelle recepten
Wat eten we dit weekend? 15x recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.