Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Aardbeien roomvlaai weekendbaksels

5x vlaaien bakken

Advertentie

Geen wekker, nog een keer omdraaien en zonlicht dat in een streepje langs het gordijn naar binnen komt. Zal het dan echt? Ja hoor, het is weekend! Bij uitstek hét moment om te bakken. Wij zochten onze favoriete vlaai recepten bij elkaar. Ga jij vlaaien bakken komend weekend? Deel je weekendbaksels op Instagram, tag ons en gebruik #iamfoodies!

Vlaaien bakken

Denk je aan Limburg, dan denk je aan vlaai. Een bezoek aan de regio is niet compleet zonder dat je een grote punt hebt gegeten. Het typische gebak is door de kenmerkende bodem met geen andere taartsoort te vergelijken. Het zoete gistdeeg is onderscheidend voor het streek product en daarom zitten er ook strenge regels aan verbonden. Wanneer je vlaaien gaat bakken, moet het deeg bijvoorbeeld een bepaalde dikte hebben. Je vult het vervolgens traditioneel met vruchten zoals kersen of aardbeien, al is de rijstevlaai ook een echte klassieker. Wil je zelf vlaaien gaan bakken? Laat je dan inspireren door de onderstaande recepten.

Wil je iedere week de lekkerste bakrecepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
aardbeienvlaai

Aardbeienvlaai met pistachecustard

Een klassieke taart met een twist: aardbeienvlaai met pistachecurd. De curd geeft de vlaai net een andere smaak en kleur dan je misschien gewend bent. Maar geloof ons; hierna wil je nooit meer anders. Genieten van deze aardbeienvlaai in de zon is verplicht.

Naar het recept
Rijstevlaai

Rijstevlaai

Een echte klassieker: de rijstevlaai. In dit recept gebruik je dessertrijst voor de vulling. Deze rijst, heel toepasselijk ook kleefrijst genoemd, heeft een wat kortere, ronde korrel. Het heeft een hoger zetmeelpercentage dan andere rijstsoorten en wordt daardoor na het koken wat kleverig. Perfect om vlaaien van te bakken!

Naar het recept
Aardbeien roomvlaai weekendbaksels

Aardbeien-roomvlaai

Romig, knapperig, fruitig en zoet. Deze taart heeft alles. We hoeven je niet uit te leggen dat de combinatie van aardbeien er room geweldig is. Heb je nog nooit zelf room gemaakt? Dat is met het recept van deze taart niet lastig. Het moeilijkste aan deze taart? Wachten tot je ‘m kan aansnijden!

Naar het recept
Mangovlaai met limoen en kokos

Mangovlaai met limoen en kokos

De mango past perfect bij deze vlaai. Hij zorgt voor een onweerstaanbaar lekkere en romige consistentie, en de limoen zorgt voor een fris accent. Tip: Snijd de vlaai als hij bevroren is. Zo krijg je strakkere punten.

Naar het recept
Limburgse Vlaai recept

Authentieke Limburgse kersenvlaai

Een authentieke Limburgse vlaai mocht in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. We kregen het recept van een bekende bakkerij die wij in een ver verleden voor een reportage bezochten.

Naar het recept

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!