Advertentie
Vlaaien bakken
Denk je aan Limburg, dan denk je aan vlaai. Een bezoek aan de regio is niet compleet zonder dat je een grote punt hebt gegeten. Het typische gebak is door de kenmerkende bodem met geen andere taartsoort te vergelijken. Het zoete gistdeeg is onderscheidend voor het streek product en daarom zitten er ook strenge regels aan verbonden. Wanneer je vlaaien gaat bakken, moet het deeg bijvoorbeeld een bepaalde dikte hebben. Je vult het vervolgens traditioneel met vruchten zoals kersen of aardbeien, al is de rijstevlaai ook een echte klassieker. Wil je zelf vlaaien gaan bakken? Laat je dan inspireren door de onderstaande recepten.
Wil je iedere week de lekkerste bakrecepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Aardbeienvlaai met pistachecustard
Een klassieke taart met een twist: aardbeienvlaai met pistachecurd. De curd geeft de vlaai net een andere smaak en kleur dan je misschien gewend bent. Maar geloof ons; hierna wil je nooit meer anders. Genieten van deze aardbeienvlaai in de zon is verplicht.
Rijstevlaai
Een echte klassieker: de rijstevlaai. In dit recept gebruik je dessertrijst voor de vulling. Deze rijst, heel toepasselijk ook kleefrijst genoemd, heeft een wat kortere, ronde korrel. Het heeft een hoger zetmeelpercentage dan andere rijstsoorten en wordt daardoor na het koken wat kleverig. Perfect om vlaaien van te bakken!
Aardbeien-roomvlaai
Romig, knapperig, fruitig en zoet. Deze taart heeft alles. We hoeven je niet uit te leggen dat de combinatie van aardbeien er room geweldig is. Heb je nog nooit zelf room gemaakt? Dat is met het recept van deze taart niet lastig. Het moeilijkste aan deze taart? Wachten tot je ‘m kan aansnijden!
Mangovlaai met limoen en kokos
De mango past perfect bij deze vlaai. Hij zorgt voor een onweerstaanbaar lekkere en romige consistentie, en de limoen zorgt voor een fris accent. Tip: Snijd de vlaai als hij bevroren is. Zo krijg je strakkere punten.
Authentieke Limburgse kersenvlaai
Een authentieke Limburgse vlaai mocht in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. We kregen het recept van een bekende bakkerij die wij in een ver verleden voor een reportage bezochten.
Lees ook:
Onze tips
Italiaanse pasta: 15x tagliatelle recepten
Wat eten we dit weekend? 15x recepten
7x de lekkerste Sinterklaas lekkernijen
Dit zijn de lekkerste courgettesoep recepten
Sinterklaas toetje: de lekkerste recepten
Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat
Bovenop de trends: Haute Cuisine in New York
Klaar voor de wedstrijd: vijf voetbal hapjes die áltijd doel treffen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.