Eten als medicijn – Hart

Janneke Vreugdenhil, die je misschien wel kent van haar boeken Solo food en We <3 groente of colums in het NRC, is geboren in een familie waarin veel hart- en vaatziekten voorkwamen. Mede daarom is zich al haar hele volwassen leven bewust van de invloed die voeding kan hebben op de gezondheid van je hart. Echter viel het haar op dat, ondanks de vele aandacht die er tegenwoordig is voor gezond eten, er maar weinig artsen zijn die daar daadwerkelijk iets mee doen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Cardioloog Janneke Wittekoek, pleit al jaren voor gezonde voeding en houdt niet alleen van gezond, maar ook vooral van erg lekker. Samen schreven beide Jannekes daarom het boek Eten als medicijn – Hart. Een interessant boek met enerzijds uitleg over de werking van het hart, leefstijl gerelateerde hart- en vaatziekten, risicofactoren, voedingsadvies en veelvoorkomende vragen in de spreekkamer, en anderzijds heerlijke recepten op basis van ingrediënten die goed zijn voor het hart.

Zoals dokter Janneke op p. 34 schrijft: “Gevarieerd eten en genieten zijn allebei even belangrijk”. En omdat we het daar alleen maar mee eens kunnen zijn, zijn ook wij groot van fan dit boek.

Eten als medicijn – Hart

Bestel het boek:

Eten als medicijn – Hart
€27,50

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten uit Eten als medicijn – Hart

Benieuwd geworden naar het boek? Dat begrijpen we! Hieronder delen we onze favoriete recepten uit “Eten als medicijn – Hart”.

Salade van lof, sinaasappel, pimentón-amandelen en geitenkaas

Janneke: “Ken je die witlofsalade met mandarijntjes van vroeger nog? Deze salade zou je de volwassen versie daarvan kunnen noemen.”

> naar het recept: salade van lof, sinaasappel, pimentón-amandelen en geitenkaas

Tajine van zoete aardappel, venkel en olijven

Janneke: “In dit recept stoven we zoete aardappel, venkel en zwarte olijven in een frispittige bouillon van sinaasappel- en citroensap en harissa. Je hoeft het gerecht niet in een echte tajine te maken want het kan ook in een gietijzeren stoofpan, maar zo’n aardewerken schaal staat natuurlijk wel mooi op tafel.”

> naar het recept: tajine van zoete aardappel, venkel en olijven

Sinaasappel-amandeltaart met oranjebloesem

Janneke: “Taarten op basis van gekookte en gepureerde sinaasappel en amandelen kom je veel tegen in mediterrane landen. Ik ben er dol op; ze zijn altijd zo lekker smeuïg en sinaasappel is natuurlijk gewoon een geweldige smaakmaker.”

> naar het recept: sinaasappel-amandeltaart met oranjebloesem

Lees ook: