Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Tajine tips

Hoe gebruik je een tajine?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Veel Noord-Afrikaanse gerechten ontstaan in een traditionele tajine van klei en keramiek. De onderkant is een brede, ronde en ondiepe schaal en wordt zowel gebruikt voor koken en serveren, de bovenkant van een tajine bestaat uit een kegelvormige deksel. Het gerecht wordt ook tajine genoemd en is een rijke stoofpot van vlees, kip, of vis, groente en een kruidige saus. De tajine heeft z'n weg naar Nederland gevonden en is dan ook in steeds meer keuken te vinden. Maar hoe gebruik je een tajine en wat kun je er allemaal mee?

Tips voor een nieuwe tajine

Mooie tajines kun je kopen op een culturele markt, maar bijvoorbeeld ook online. Voordat een nieuwe tajine kan worden gebruikt is het verstandig om de tajine voor te behandelen, anders bestaat de kans dat hij breekt tijdens het bereiden van je eerste gerecht. Week de tajine eerst drie dagen in koud water en bak hem vervolgens af in een hete oven. Ready to cook! Zo zorg je ervoor dat de tajine steviger wordt en niet zal barsten, ook blijft de anti-aanbaklaag behouden en zal je geen brandgeurtjes krijgen tijdens het koken. Een tajine is geschikt voor op gas en voor in de oven. Maar hoe gebruik je een tajine? Lees snel verder om erachter te komen!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar wordt een tajine voor gebruikt?

Een tajine wordt gebruikt om mee te koken, maar ook als schaal om het gerecht direct in te serveren. Omdat je de ingrediënten niet roert of omschept tijdens het slow-cooken is het goed om na te denken hoe je de ingrediënten in de schaal plaatst zodat je direct een prachtige tafelpresentatie hebt! Traditioneel wordt er gezamenlijk gegeten in het Midden-Oosten. Vrienden en familie verzamelen zich rondom de tajine en eten met de hand. Ze gebruiken stukjes Marokkaans brood om vlees, groente en saus op te scheppen. Kook alles op een laag tot middellaag vuur. Een tajine is bedoeld voor slow-cooking. Door het langdurig sudderen wordt alles heerlijk mals en de specerijen maximaal opgenomen in het gerecht.

Tajine

Koken met een tajine

Een tip van ons is om een diffusor (vlamverdeler) tussen de tajine en de warmtebron te gebruiken.  Je kunt een tajine ook gebruiken op open vuur of houtskool, maar het is dan lastig om een constante temperatuur aan te houden. Er zijn ontzettend veel tajines in allerlei soorten, maten en kleuren. Bij een kleine tajine is het niet persé nodig om een diffusor te gebruiken, maar bij een grotere tajine raden wij dit sterk aan. Door het gebruik van een diffusor krijgt je tajine overal evenveel warmte.

Gebruik van olie

Olie is van essentieel belang. Gebruik genoeg (olijf)olie, anders eindig je met verschroeide ingrediënten. In de meeste recepten (voor vier tot zes personen) gebruik je 1/3 tot 1/4 kop olie. De olie mengt zich met de vloeistoffen en specerijen uit het gerecht en zorgt voor een heerlijke saus. Gebruik niet teveel water, stoom condenseert in de kegelvormige top en keert terug naar de schotel. Probeer het koken niet te onderbreken door de deksel te vaak op te tillen. Hierdoor verliest de tajine erg veel warmte waardoor het proces langer duurt.

Geduld is ook een schone zaak, de tajine moet langzaam koken. Een gerecht met kip duurt ongeveer twee uur om door te koken, terwijl rundvlees of lam zelfs tot vier uur nodig heeft. Als je eenmaal een heerlijk gerecht hebt gemaakt met de tajine zijn heet water en bicarbonaat (of zout) voldoende voor het schoonmaken van je tajine. Dep de tajine vervolgens droog en wrijf ‘m in met olijfolie.

Recepten met een tajine

De beste manier om antwoord te geven op de vraag ‘hoe gebruik je een tajine?’ is door recepten te delen. Deze drie heerlijke recepten zijn bij ons op de redactie favoriet!

Tajine met kip en kruisbes

Deze tajine met kip is nog lekkerder dan dat ‘ie eruit ziet wat ons betreft. Zijn er geen kruisbessen verkrijgbaar? Gebruik dan bijvoorbeeld eens druiven of ander fruit.

> naar het recept: tajine met kip en kruisbes

Tajine met kip en kruisbes

Lamstajine met ingelegde citroen

Een lamstajine is een klassiek gerecht en ken je vast wel. Maar ken je ook het ingrediënt ingelegde citroen? Dit wordt in het Midden-Oosten veel gebruikt en ook in dit recept:

> naar het recept: lamstajine met ingelegde citroen 

Geniale groentetajine

Een tajine hoef je heus niet altijd te vullen met vlees. Juist de vega’s komen hierbij aan hun trekken want een groentetajine is ongeëvenaard, probeer maar eens met dit recept van Jamie Oliver.

> naar het recept: geniale groentetajine van Jamie Oliver

Geniale groentetajine

Lamstajine met aubergine en koriander

In veel Midden-Oosterse landen gebruiken ze een tajine om vlees in te garen. Wat denk je bijvoorbeeld van lam? Heerlijk in combinatie met aubergine en tomaat!

> naar het recept: lamstajine met aubergine en koriander

Groentetajine met homemade flatbread

In een stoof, als basis voor de hummus of in een salade. Kikkererwten! Deze heerlijke en voedzame peulvrucht is een echte alleskunner.

> naar het recept: groentetajine met homemade flatbread

Groentetajine met homemade flatbread

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!