Thomas Panterpoes over zijn nieuwe kookboek: “Ik wil mijn recepten voor iedereen toegankelijk maken.”
Advertentie
Wij spraken Thomas Panterpoes over zijn nieuwe boek Noodles 101 én mogen een aantal recepten eruit delen.
Thomas Drinkenburg, beter bekend als Thomas Panterpoes, kookt het allerliefste heel veel noedels. Zijn liefde voor dit gerecht deelt hij op zijn TikTok, waar hij bijna 400 duizend volgens heeft. Onlangs kwam zijn allereerste kookboek, Noodles 101, uit, gevuld met tientallen noedelrecepten die iedereen kan maken.
Thomas Panterpoes over zijn nieuwe boek
Natuurlijk spraken we met Thomas Panterpoes over zijn nieuwe boek. Benieuwd waarom hij een boek vol noedels maakte en wat zijn favoriete recept is? Lees dan snel verder.
Je hele kookboek gaat over noedels. Vanwaar deze interesse?
Ik ben opgegroeid met Aziatisch eten. Dat was veel rijst, maar vooral noedels heb ik altijd zo lekker gevonden. Eerst at ik vooral van die pakjes kant-en-klare noedels, maar naar mate ik ouder werd ging ik steeds mee experimenteren met noedels. Ik vond het zo leuk om te maken en te eten, dat ik dacht, ik ga het gewoon filmen. Dat werd een hit, en toen besloot ik om er een boek van te maken.
Je bent negen maanden bezig geweest met het boek, wat vond je het leukste aan het hele proces?
Het leukste vond ik de fotoshoot voor het boek. Ik had thuis alles al een keer gekookt en gefotografeerd, maar als alles professioneel wordt gedaan door een fotograaf en een stylist is het heel anders. Ik zag toen mijn recepten echt tot leven komen, dat was echt een soort shockmoment. Ik vond het ook heel bijzonder toen ik mijn boek voor het eerst in mijn handen had, ik kan bijna niet beschrijven hoe ik me toen voelde.
Een beetje een clichévraag, maar toch: wat is je favoriete recept uit je boek?
Mijn favoriete recept is de kimchi udon noedels (zie hieronder!). Dat maak je met kimchi en gochujang, twee van mijn favoriete ingrediënten. Het recept is snel klaar, heeft veel smaak en is lekker spicy. Het is ook niet het moeilijkste recept en het is vegetarisch, dus mensen kunnen er ook thuis lekker mee aan de slag. Ik heb sowieso geprobeerd om al mijn recepten toegankelijk te maken voor iedereen; veel recepten zijn vega en ze zijn allemaal halal te maken. Ik vind het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen mijn recepten kunnen maken; veel van mijn volgers zijn Islamitisch en ik wil ook graag aan hen denken.
Kimchi udon noodles Korean style
Ik heb Thomas’ favoriete recept uit zijn boek meteen getest en het is inderdaad een hele dikke aanrader!
Ingrediënten
- 200 g voorgekookte udonnoedels
- 2 bosuitjes
- 2 teentjes knoflook
- 2 el sesamolie
- 200 g kimchi
- 3 el gochujang
- 1 el lichte sojasaus
- 1 el maple syrup
- zout en peper
- 2 el witte sesamzaadjes
Bereiding
Gaar de udonnoodles 2 minuten in kokend water en spoel direct af met koud water.
Snijd de bosuien in twee delen, wit en groen, en snijd beide delen in dunne ringen; bewaar de groene ringen voor de garnering. Pel de teentjes knoflook, plet ze met de platte kant van je mes en snijd ze vervolgens in kleine stukjes.
Verhit de sesamolie in en wokpan en bak de witte bosuiringen en knoflook 2 minuten. Voeg de kimchi toe en bak even mee op middelhoog vuur. Doe de gochujang, lichte sojasaus en maple syrup erbij en roer tot alles goed gemengd is.
Voeg nu de noodles toe en bak al omscheppend een paar minuten mee op hoog vuur. Breng op smaak met een snufje zout en peper.
Schep het gerecht op een mooie schaal, garneer met de sesamzaadjes en groene ringetjes bosui en serveer.
Je experimenteert op TikTok af en toe met noedelrecepten, heb je wel eens iets gemaakt dat echt heel vies was?
Ik heb iets geprobeerd voor het boek om inspiratie op te doen voor wat erin kwam. Ik heb toen pittige noedels gemaakt met kokos en limoen, maar het resultaat was echt helemaal niet lekker. Ik heb het mijn ouders ook laten proeven en die vonden het ook niet echt eetbaar. Dat zegt wel wat!
Veel studenten (ikzelf ook toen) eten regelmatig instantnoedels, want: makkelijk, snel en goedkoop. Hoe maak jij van zo’n pakje toch een goeie maaltijd?
Nou, zo’n pakje lijkt heel weinig, maar als er wat dingen bij doet heb je voor je het weet een pan vol noedels. Ik doe er wel eens gyoza, een eitje, bosui, wat groente of kaas bij, dan wordt het echt een vullende maaltijd. Bizar eigenlijk, hoe dat met zo’n klein pakje kan!
Tot slot: wat is je favoriete ding aan het boek?
Dat het echt voor iedereen is. Goed, misschien niet een kind van vier, maar verder kan iedereen koken uit dit boek. Ook mensen die wat minder ervaring hebben met in de keuken staan kunnen met dit boek uit de weg; de recepten zijn niet de moeilijkste, maar wel altijd lekker. Als je bijvoorbeeld een puber bent die geïnteresseerd begint te raken in koken, dan kun je met dit boek goed experimenteren. Er staan natuurlijk ook wat recepten in voor de wat meer ervaren kok, die net wat meer ervaring vragen.
Recepten uit Noodles 101:
Onze tips
4x wat je nog niet wist over eten met eetstokjes
Bovenop de trends: Chinees Nieuwjaar in New York
10 snelle recepten in 10 minuten
7x heerlijke recepten voor ramen
Foodies boekenclub: “ZOETE ZOOI.”
Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie
Sneak peek: exclusieve recepten uit Jamie Olivers nieuwste boek!
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver: ‘Simply Jamie’ is uit!
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.