Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Vegan Toko

Foodies boekenclub: “Vegan Toko”

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Dit keer alles over "Vegan Toko" van Milou van der Will.

Vegan Toko

Vegan Toko is het nieuwste boek van (food)fotograaf, schrijfster en receptontwikkelaar Milou van der Will. Ze neemt je mee naar de toko van haar dromen en laat zien hoe je zonder dierlijke ingrediënten te gebruiken toch de lekkerste gerechten op tafel kunt zetten. Wij spraken Milou over hoe dit boek tot stand is gekomen, welke producten uit de toko je in huis móet hebben en vroegen haar of ze een favoriet recept uit het boek kan aanwijzen..

Vegan Toko

€ 32,50
Vegan Toko

Waar komt de inspiratie voor Vegan Toko vandaan?

Milou: “Vegan Toko is een ode aan de toko – een beetje dubbele ode, want zowel aan de afhaaltoko, waar ik zo graag meer plantaardige keuzes in de vitrine zou zien, als de toko-winkel, waar al die gekke potjes en flesjes in de stellingen staan. Als je plantaardig kookt, is het naar mijn mening een múst om daar af en toe naar binnen te gaan en fijne smaakmakers als goede misopasta, gochujangpasta, specerijen, of verse kruiden te halen.”

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe verschilt dit boek van je eerdere boeken?

Milou: “Vegan Toko bevat net als mijn andere boeken toegankelijke, vegan recepten met oosterse smaken. Dit is wel het boek met de allermakkelijkste recepten. Ik ging uit van quick & easy, omdat ik weet dat mensen juist díe recepten het liefst maken. Zodat je ook op die doordeweekse dinsdag een spetterende maaltijd op tafel tovert.”

Hoe heb je de recepten voor het boek bepaald?

Milou: “Ik heb allereerst mijn eigen toko-favorieten op een rij gezet. Daarnaast heb ik nieuwe gerechten bedacht en mijn vaste lezers gevraagd om verzoekjes. Daar kreeg ik heel veel leuke reacties op. Een goeie mix dus tussen mij eigen favo’s, gerechten die ik niet kon overslaan in een boek dat Vegan Toko heet én verzoeknummers van al die lieve thuiskoks die mijn eerdere boeken al kennen.”

Wat is je lievelingsrecept uit het boek en waarom?

Milou: “Ik zou nooit kunnen kiezen tussen al mijn receptbabies! Eerder zou ik zeggen: zet ze bij elkaar op tafel en het wordt als vanzelf een gezellige avond. Ontdek hoe je in een half uurtje vegan redang (zwamdang) maakt, maak gele sajoer voor kampioenen, tover het lelijke eendje aka knolselderij om tot een waanzinnige smoor, serveer eens kerriegyoza’s met mangochutney op je verjaardag in plaats van kaas-en-worst en bak kokoskoek op zondag als je vriendin komt chillen. O en je wil nog een toetje? Kan! Mangopassievruchtijs, pandanijs, of liever de sereh spoom?”

Wat is jóuw favo toko om heen te gaan en waarom?

Milou: “Ik heb er twee. Toko Mee Sin in Hilversum, waar ik vroeger altijd al met mijn opa en oma kwam. Terwijl opa alle ingrediënten verzamelde en oma ongeduldig bij de uitgang stond te wachten, vergaapte ik me aan alle mooie edelstenen die in de glazen vitrines waren uitgestald. Nu staat nog steeds dezelfde meneer in de toko. Altijd bereid om alle vragen te beantwoorden. De andere toko is Roeraade, een begrip in Hilversum. Met eigenaar Rob heb ik vaak gekletst over mijn boeken, ingrediënten, en het leven, maar hij is vorig jaar helaas plotseling overleden. Zijn vrouw runt de toko sindsdien. Tip: ze verkopen huisgemaakte misopasta – the best.”

Welke producten uit de toko heb je standaard in huis?

Milou: “Ik heb in het boek een lijstje gezet voor een basis-stash uit de toko, waar dingen op staan als rawits, petehbonen, gedroogde shiitakes, misopasta, pandanblad en gula jawa. Allemaal standaard in huis hier!”

Waarom is dit (misschien wel) je laatste boek?

Milou: “Kookboeken mogen maken is een voorrecht en een vloek. Het is fantastisch om te doen én vreselijk veel werk. Het is vol trots dat exemplaar in je handen houden, maar ook eeuwig gesjouw met kratjes boodschappen en props. En dan de afwas nog. Dat deed ik allemaal met liefde, maar omdat ik alles zelf doe (receptontwikkeling, styling, fotografie en ja, ook de afwas), lijkt de koek een beetje op. Mijn hart gaat het snelst kloppen van fotografie. Naast foodfotografie, werk ik als family en branding fotograaf en daar ben ik (gelukkig) erg druk mee. Daarnaast vind ik het ook mooi om een stap opzij te zetten en andere mensen een kans te geven een vegan kookboek te maken. Daar kunnen er nooit genoeg van zijn, want er is veel meer inspiratie nodig! Het lijkt me leuk om nieuwe talenten vanaf de zijlijn bij te staan én natuurlijk hun foto’s te schieten als ze dat willen. Ik verdwijn een beetje meer naar achter de schermen dus, waar ik me van nature altijd al het prettigst voel.”

Ben je benieuwd geworden naar de recepten uit Vegan Toko? Hieronder delen we onze favoriete recepten uit het boek! En word jij daar net zo enthousiast van als wij? Vegan Toko van Milou van der Wil is vanaf nu voor € 32,50 verkrijgbaar bij de boekhandel of online (Uitgeverij Good Cook).

Tofu ‘yong haai’

Milou: “Foe yong hai is een van de eerste gerechten die ik (al meekijkend) leerde te maken van mijn opa. Sinds ik vegan eet, maak ik het niet meer. Jammer, eigenlijk, dacht ik laatst. Dus ik broeden op een plantaardige variant, zonder ei, zonder vis. Eerst ging ik ingewikkeld denken en aan de gang met nep-omelet van kikkererwt, maar dat werkte dus niet (voor mij). Toen dacht ik maar gewoon simpel en wat blijkt: dat werkt wel.  Lekker simpel, net zo lekker. Beloofd.”

> naar het recept: tofu ‘yong haai’

Tofu yong haai

Soto a gogo

Milou: “Van die dagen. Je hebt geen tijd voor niks niet. Koken moet, anders ga je wéér junk bestellen bij de snackbar. Geef jezelf een kwartier en flans deze fantastische noedelsoep in elkaar. Voelt goed, smaakt goed, alles goed.”

> naar het recept: soto a gogo

Soto a gogo

Vers kokos-ananassap

Milou: “Dit recept is speciaal voor zo’n dag waarop je eigenlijk het liefst met je ass op een tropisch eiland zou zitten, maar dat niet kan, want het leven, en je dan maar even een slokje van dit drankje moet nemen met je ogen dicht voordat je al die stomme mailtjes weer verder gaat beantwoorden of de was gaat opvouwen of zo.”

> naar het recept: vers kokos-ananassap

Vers kokos-ananassap

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!