Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Welmoed Bezoen

Foodies boekenclub: “Welmoeds Wilde Keuken”

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Het is pas maandagochtend en ik betrap mezelf erop dat ik al bladerend in Welmoed Bezoens nieuwste boek, "Welmoeds Wilde Keuken", al een giga-lijst met recepten voor het weekend heb samengesteld. Naast dat werkelijk álles me lekker lijkt, denk ik bij elk gerecht: hé dit is ook voor mij, ik kan dit maken. Het boek begint met de woorden “Alles wat ik graag eet, voor ieder moment van de dag”. Dat maakt me nieuwsgierig. Welke gerechten zijn dit dan? En waarom nou juist die? Ik ging met Welmoed in gesprek over waarom dit boek zo bijzonder voor haar is en wat haar zo blij maakt in de keuken.

Welmoeds Wilde Keuken

Welmoeds Wilde Keuken” is een verzameling van alles wat het leven lekker maakt. Zo laat Welmoed je zien hoe je in een recordtijd een heerlijke maaltijd op tafel zet en leert ze je álle tips, trucs en kooktechnieken die ze dagelijks gebruikt. Ook laat ze zien hoe je een flinke collectie lang-houdbare smaakbommen aanlegt waarmee je werkelijk alles hoog op smaak krijgt en laat ze je zien wat je allemaal in het groen kunt plukken én wat je daar zoal mee kunt maken. Anne sprak met Welmoed over haar nieuwe boek.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe is jouw liefde voor koken en eten ontstaan?

Welmoed: “Ik verzamelde altijd al kookboeken. Van jongs af aan is koken voor mij een fijne fantasiewereld waarin ik mijn creativiteit kwijt kan. Bovendien is het een manier om anderen (en mezelf) blij te maken. Ik leer elke keer weer iets nieuws, het blijft me maar prikkelen. Al sinds ik elf ben droom ik ervan om zelf kookboeken te schrijven. Verschillende grote namen raadden mij aan om een tijd in een keuken op hoog niveau te gaan werken, om te kijken of ik dat leuk vond. Op mijn 21ste stapte ik een tweesterrenrestaurant binnen om te vragen of ik een proefdag kon meedraaien. Daarna was ik direct aangenomen als chef patissier. Dat heb ik een tijdje gedaan, maar ik leerde dat de restaurantwereld niks voor mij is. Kookboeken maken leek me toch echt het allerleukst, al vond ik het ook bloedspannend om mijn eigen recepten te delen. Nadat ik een tijd bij ‘De Kookboekhandel’ werkte, waar dagelijks allerlei kookboeken door mijn handen gingen, realiseerde ik me: ik heb ook echt wel wat te zeggen. En toen durfde ik het aan. Het zelfvertrouwen dat je krijgt door te koken kan je zo erg helpen in het leven, het hielp mij echt om mijn dromen achterna te gaan.”

Welmoeds Wilde Keuken

€ 35,00
Welmoed's Wilde Keuken (cover)

Wat staat Welmoeds Wilde Keuken voor jou voor?

Welmoed: “De titel van mijn boek staat voor mijn wilde enthousiasme over koken en alles wat met eten te maken heeft. Zodra ik iemand daarover spreek, en diegene voelt zich niet thuis in de keuken, probeer ik hem of haar juist aan te moedigen om het gewoon te proberen. Iedereen kan me appen of bellen met vragen over hoe ze iets het beste kunnen aanpakken. ‘Wild’ slaat ook een beetje op het wildplukgidsje achterin het boek, vol dingen die makkelijk te herkennen zijn en overal in Nederland groeien. Mijn moeder heeft me vroeger altijd geleerd wat ik wel en niet uit de natuur kan halen. Ik heb goed leren kijken naar de blaadjes en bloemetjes, naar de seizoenen. Het is een tweede natuur voor me geworden. In de lente is er volop daslook, dan komt de vlierbloesem en dan volgen de rozen. Ik vind het geweldig om dat te gebruiken in het dagelijks leven.”

Hoe ben je op het idee voor dit boek gekomen?

“Mijn eerste twee kookboeken, “Gloeiend groen” en “Comfort food met groente” hebben een heel duidelijk thema, en zijn daardoor minder persoonlijk. Echter, dit is niet hoe ik thuis altijd kook. Dat begon te wringen, ik haalde er niet zoveel voldoening uit als ik hoopte. Hoewel ik het eng vond om over mezelf te schrijven dacht ik tegelijkertijd: laat ik het daarom vooral doen! “Welmoeds Wilde Keuken” is een bonte verzameling recepten, ingedeeld in elf hoofdstukken. Dat kunnen maaltijden zijn, maar ook buien. Eigenlijk is de indeling gebaseerd op ‘hoe ik ben’ en ‘hoe ik me vaak voel’. Ik hoop dat dat resoneert bij mensen, en ze denken ‘o ja, ik heb ook van dat soort buien of cravings’. Uiteindelijk was het ontzettend leuk om iets te maken wat helemaal een representatie is van jezelf. Ik ben zo trots op hoe het is geworden!”

Welmoed Bezoen

Wat is je favoriete recept uit je boek?

Welmoed: “Haha, dat voelt een beetje als je lievelingskind kiezen. Ik ben begonnen met het boek door een lijst te maken van alle gerechten die ik telkens weer maak, mijn golden oldies zeg maar. Ik heb geprobeerd het te verdelen in hoofdstukken om een rode draad te vinden. Stuk voor stuk zijn het recepten waar ik zoveel liefde voor heb. Sommige recepten hebben nostalgische waarde, zoals de Portugese aardappeltjes. En omdat mijn achtergrond ligt in de patisserie heeft het zoete hoofdstuk wel een bijzonder plekje. De chocolademousse is echt de lekkerste chocolademousse ever. En mijn favoriet wisselt ook per seizoen. Op dit moment is er volop prachtige rabarber verkrijgbaar, dus maak ik graag de rabarber-appelcrumble.”

Over chocolademousse gesproken, wat is je ultieme guilty pleasure?

Welmoed: “Eigenlijk ben ik tegen het woord guilty pleasure. Zoveel mensen vragen me hoe ik zoveel kan eten en tegelijkertijd zo dun blijf. Volgens mij komt dat omdat veel mensen zich niet kunnen inhouden als ze denken dat ze iets niet mogen hebben. En als je iets niet mag hebben van jezelf, krijg je daar direct zin in. Ik mag van mezelf alles eten, dus een échte guilty pleasure heb ik niet. Wat in de buurt komt? De fritessaus van de McDonalds. Die vind ik zó lekker, dat ik er een recept voor heb gemaakt, echte McMayo zeg maar.”

En wat is het magische ingrediënt van de McMayo?

Welmoed: “Weet je wat het geheime ingrediënt is? Dille! En dan niet verse dille, maar dille-azijn of -extract. Als je daar mayo mee maakt ben je al halfway.”

Wat mag er niet ontbreken in je huis qua eten?

Welmoed: “Mijn lievelingsingrediënt is – niet heel sexy – azijn. Bijna elk hartig gerecht, maar ook veel drankjes en soms zoete dingen, maak je er lekker mee. Ze worden niet alleen frisser, het werkt ook als smaakversterker, net als zout. Je kan extracten maken, zoals dille-extract waar ik het net over had, dat geeft zóveel smaak aan je gerecht. Vooral voor soep werkt het goed. Scheutje azijn erin en je hoeft nauwelijks zout toe te voegen.”

En qua keukengerei?

Welmoed: “Ik word een beetje baldadig van al die chefs met dure messen. Laten we het vooral zo makkelijk mogelijk maken. Ja, koken hoort leuk te zijn en ja, het eten moet lekker zijn, maar je hoeft daar echt geen honderden euro’s uit te geven. Een goed aardappelschilmesje doet ook perféct z’n werk! O, en een fijnmazige zeef, dan heb je geen dure blender meer nodig. En een julienne rasp. Simpele dingen eigenlijk. Mijn missie is echt om iedereen het plezier van koken te laten zien. Het is echt niet moeilijk of eng. Doe het gewoon, probeer het! Met mijn boek geef ik je handvaten, tips & tricks die mij het leven makkelijker hebben gemaakt. Daarom wil ik ze iedereen meegeven.”

Recepten uit Welmoeds Wilde Keuken

Benieuwd geworden naar het boek? Dat snappen we! Hieronder delen we onze favoriete recepten uit “Welmoeds Wilde Keuken”.

Gepofte aubergine met knoflookyoghurt en chiliolie

Dit recept klinkt lekker, maar smaak nog véél lekkerder!

> naar het recept: gepofte aubergine met knoflookyoghurt en chiliolie

Gepofte aubergine met knoflookyoghurt en chiliolie

Midzomer-gazpacho

Welmoed: “Het tomatenseizoen kan mij niet lang genoeg duren. Vroeger werden deze rode vruchten liefdesappels genoemd en geloofden mensen dat het een afrodisiacum was. Fabeltjes natuurlijk, maar als er één ingrediënt zulke krachten zou kunnen bezitten dan zou dat zeker de tomaat zijn.”

> naar het recept: midzomer-gazpacho

Midzomer-gazpacho

Eitjes met yoghurt

Dit recept klinkt simpel, kost weinig tijd en zit toch boordevol smaak. Probeer maar eens uit!

> naar het recept: eitjes met yoghurt

Eitjes met yoghurt

Chocolate MF mousse

Welmoed: “Is het klassiek? Is het retro? Is het passé? Eén ding is zeker, het is on-ge-lo-fe-lij k lekker en ik kan het nooit weerstaan als het ergens op de kaart staat. Aangezien ik me thuis niet hoef te houden aan porties of perfect opgemaakte bordjes, serveer ik de mousse in een grote kom. Ik geef mij n gasten een lepel en wens ze een fijne wedstrijd.”

> naar het recept: chocolate MF mousse

Chocolate MF mousse

Icetea deluxe

Welmoed: “De meeste iceteas zijn plakkerig zoet. Niet echt wat je nodig hebt op een hete dag. Koude drankjes horen fris en dorstlessend te zijn. Na een lange zoektocht heb ik uiteindelijk van alle lekkerste drankjes een mix bedacht, om deze icetea deluxe te maken.”

> naar het recept: icetea deluxe

Icetea deluxe

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!