Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
gnocchi koken

Gnocchi koken: zo doe je dat

In samenwerking met WMF

Advertentie

De zijdezachte deegkussentjes komen in tal van gerechten goed tot hun recht, aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je de pasta ook alweer het beste bereiden? Wij vertellen je alles over gnocchi koken, inclusief de lekkerste recepten natuurlijk!

Gnocchi koken

Ga je gnocchi maken of wil je de gedroogde variant aan een Italiaans gerecht toevoegen? Dan ben je vast benieuwd hoe je de pastasoort het beste kan bereiden. Het koken van gnocchi lijkt simpel, maar je moet wel even weten hoe het moet. Met de juiste hoeveelheden water en zout, door goed op de kooktijd te letten en het gebruik van handige hulpmiddelen, zorg je ervoor dat je gnocchi perfect uit de pan komt.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Stappenplan: gnocchi koken

Of je nu kiest voor verse gnocchi of voorverpakte, met een paar simpele stappen kun je het perfect bereiden:

  1. Vul een grote pan met water en breng het aan de kook. Gnocchi heeft minder water nodig dan pasta maar zorg wel dat er genoeg ruimte is voor de gnocchi om te bewegen. Zodra het water kookt, voeg je het zout toe. In onderstaande alinea delen wij de juiste verhoudingen water en zout.
  2. Voeg de gnocchi toe aan het kokende water. Roer voorzichtig, zodat de deegkussentjes niet aan elkaar blijven kleven.
  3. Na twee tot drie minuten zul je zien dat de deegkussentjes gaan drijven. Zodra je de gnocchi aan de oppervlakte van het water ziet, zijn ze gaar.
  4. Giet de gnocchi af. Het afgieten van kokend water kan soms lastig zijn, maar met de WMF Function 4 pannen doe je dit eenvoudig zonder je vingers te verbranden of eten te verspillen. Deze pan heeft namelijk een siliconenrand met vier openingen, waardoor je het hete deksel nooit hoeft op te tillen. Je kunt het water laten weglopen door de grote of kleine gaatjes, terwijl de deegkussentjes in de pan blijven. De volledig open stand is ideaal om al het water af te gieten, en de volledig gesloten rand is perfect om met minder water te koken, wat meer stoom creëert. Dankzij de holle handgrepen die niet warm worden, voer je deze laatste stap van het gnocchi koken veilig en comfortabel uit.

Wil jij deze prachtige pannen in huis halen? Maak dan gelijk gebruik van de mooie actie waarbij je een jaar lang toegang krijgt tot Cheflix bij aankoop van een kookpannenset van WMF. Op dit culinaire platform laat Alain Caron zien hoe je een crispy croissant maakt, leer je van Ron Blaauw alles over rendang en geeft Pasquale Carfora een masterclass snijtechnieken waarin de Spitzenklasse Plus messen van WMF centraal staan.

Hoeveelheid water & zout

Master of pasta Sarah Puozzo tipte ons eens tijdens een reportage: “De meeste pasta kook je in water dat zo zout als zeewater is. Bij gnocchi hoeft dat niet, je voegt maar een klein beetje zout toe aan het kookwater. Anders loop je het risico dat de gnocchi alsnog uit elkaar valt tijdens het koken. Verse pasta heeft weinig kooktijd nodig, de gnocchi is al in een paar minuten gaar.” 

Bij gnocchi koken kun je het beste rekenen op twee tot drie liter water voor elke 500 gram gnocchi. Hiermee zit er voldoende water in de pan om ervoor te zorgen dat de deegkussentjes niet aan elkaar blijven kleven.

Om het water zo zout als zeewater te laten smaken, kun je het beste tien gram zout per liter water toevoegen. Bij een portie van 500 gram gnocchi zou dat dus uitkomen op maximaal 30 gram zout. Dat klinkt als veel, en dat is het natuurlijk ook, maar maak je geen zorgen. Deze verhouding brengt de pasta goed op smaak zonder dat het te zout wordt.

Hoeveel gram gnocchi per persoon?

Gnocchi vormt door de toevoeging van aardappelen een wat zwaarder gerecht dan de andere pastasoorten, dus je hebt iets minder pasta per persoon nodig dan gebruikelijk. Je kunt uitgaan van:

  • Voor een hoofdgerecht: 100-125 gram gnocchi per persoon.
  • Voor een bijgerecht of lichte maaltijd: 50-100 gram gnocchi per persoon.

Recepten met gnocchi

Nu je alles weet over gnocchi koken, kun je deze heerlijke recepten met gnocchi proberen:

Foodies favoriet
Aardappel-basilicumgnocchi met tomaatjes en knoflookchips

Aardappel-basilicumgnocchi met tomaatjes en knoflookchips

Zijdezachte deegkussentjes, kruidige tomatensaus & krokante knoflookchips: dit recept heeft het allemaal!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 500 g kruimige aardappels
  • 1 ei
  • 15 g basilicum (fijngehakt + extra blaadjes)
  • 250 g bloem (type 00 + extra)
  • 1 el boter
  • zout en peper
  • parmezaan (om te serveren)

Voor de knoflookchips

  • 100 ml olijfolie
  • 5 tenen knoflook

Voor de gestoofde tomaat

  • 300 g grote cherrytomaten
  • 1 rode peper
  • zeezout

Bereiding

  1. Schil de aardappels met de Spitzenklasse Plus messen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar. Giet de aardappels af met het handige afgietsysteem van de WMF Function 4 pan. Laat de aardappelen even afkoelen. Pureer intussen het ei met het basilicum met een staafmixer tot een groene puree. Haal de aardappels door een fijne aardappelpers of pureer ze en voeg 150 g bloem en het ei-basilicummengsel toe. Meng alles goed tot een glad deeg.

  2. Verdeel het deeg in 8 porties en rol elke portie uit tot een lange rol van 1 cm dik. Snijd de rol in stukjes van ca. 2 cm. Haal de stukjes door wat bloem en rol ze voorzichtig over een geribbelde gnocchiplank of de achterkant van een vork. Leg daarna de gnocchi apart op een bebloemde houten plank of een droogrek voor pasta.

  3. Verhit voor de knoflookchips de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Pel de knoflookteentjes en snijd ze met het scherpe Spitzenklasse Plus mes in dunne plakjes. Bak de knoflookplakjes goudbruin en krokant in de olie. Zorg dat ze niet te donker kleuren, dan wordt de knoflook bitter. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met wat zout.

  4. Snijd voor de gestoofde tomaat de rode peper in de lengte doormidden. Leg samen met de tomaten in de olie van de knoflookchips en zet het vuur laag. Bak de tomaten ca. 10 minuten en bestrooi met wat zeezout. Breng intussen een grote pan water aan de kook voor de gnocchi.

  5. Kook de gnocchi in ca. 2 minuten beetgaar in kokend water. Giet de gnocchi af met het handige afgietsysteem van de WMF Function 4 pan en doe terug in de pan. Voeg de boter toe en breng op smaak met zout en peper. Verdeel over diepe borden en schep de gebakken tomaten ertussen. Maak af met de krokante knoflookchips, extra blaadjes basilicum en wat geraspte parmezaan.

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!