
Recepten met rook
Lees verder na de advertentie
Gele vingers en brandende ogen. Twee van de vele lichamelijke ongemakken van een kok wanneer die recepten met rook wilt gaan maken. Wie lekker wil koken met rook als smaakmaker moet er iets voor over hebben. Even voor de duidelijkheid. Ik bedoel niet de sigaretten die snel tussen lunch en diner buiten tussen de afvalcontainers opgerookt worden, want die jeugdzonde ligt gelukkig al ver achter me. Nee, het moment waarop je de rookoven al flink hebt laten roken, om hem vervolgens open te schuiven en het te roken product erin legt. Het deksel is heet en zit vol gele aanslag van de rook, die als uit een uitbarstende vulkaan precies de weg naar je ogen weet te vinden. Snel dicht dat ding! Een wat dramatische weergave van wat natuurlijk een heel mooie kook- en conserveringstechniek is. Rooksmaak vind ik, mits niet overdreven, heerlijk. Te veel rook levert een wat zurig en overheersend aroma op. De laatste jaren wordt het roken ook wat breder ingezet dan alleen bij vlees en vis. Allerlei soorten groenten en zelfs zout en chocolade heb ik al in gerookte variant geproefd. Maar er was een tijd dat ik van al die dingen nog nooit had gehoord.
Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Rookoven
Soms zijn er in het leven van die momenten dat simpele dingen je toch overweldigen en verbazen. Hoe ouder je wordt, hoe minder van die momenten je meemaakt. Zo is er bijvoorbeeld het moment dat je als kind ontdekt dat een gebroken arm nog wel aan je lichaam vastzit. Of dat het onwaarschijnlijk is Donald Duck achter de balie bij McDonalds te vinden. Hetzelfde gebeurde toen ik, als jonge leerlingkok, voor het eerst
zelf gerookte zalm maakte. Te veel verpakkingen had ik al opengemaakt zonder te beseffen dat je zoiets ook zélf zou kunnen maken. En erg ingewikkeld is het niet – in tegenstelling tot de ‘echte’ New Yorkse pastrami, waarop ik hierna een eigen (wat eenvoudigere) variant beschrijf. De doorzetters en liefhebbers in het bezit van een rookoven wens ik veel gele vingers en brandende ogen toe. En daarna natuurlijk een welverdiend broodje met zelfgemaakte pastrami.
Gerookte zalm
Heb jij thuis een rookoven staan? Dan moet je echt eens zelf zalm roken. Belachelijk eenvoudig!
Kalfspastrami
Heb jij al wat recepten met rook onder de knie? Dan is dit de volgende stap. Een stukje eenvoudiger dan de New Yorkse variant.
Lees meer over rook:
Wat is rookmot en wat kun je ermee?
Wat is vloeibare rook en wat kun je ermee?
5x de lekkerste recepten met gerookte zalm
Onze tips

Kerntemperatuur kip: zo check je of hij gaar is zonder te snijden

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.