Advertentie
Wat is wokken?
Wokken is aan manier van koken waarbij je vis, vlees of groente kort op hoog vuur bakt in pan met een ronde bodem. Een traditionele wok heeft deze vorm niet voor niets: de hitte van de warmtebron wordt zo optimaal verdeeld.
Ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waarom wokken?
Een wokmaaltijd is niet alleen gezond, maar ook heel lekker. Door deze manier van bereiden behouden je groenten hun smaak en sappen en blijven ze knapperig. Ook vlees en vis krijgen meer smaak, want ze schroeien gelijk dicht. Bij een wok kun je zowel rijst als noodles serveren, net wat je lekker vindt!
Wokken in zeven stappen:
Krijg je al zin om aan de slag te gaan? Wacht nog even! Met deze 7 wok tips maak jij jouw gerecht voortaan nog lekkerder.
1. Ready to go
Voor je het weet is je wok klaar, dus zorg voor een goede voorbereiding. Snijd alle groente van tevoren en maak voordat je begint met wokken alvast een woksaus. In sommige wokgerechten voeg je ook ei toe. Kluts het ei met een vork en voeg alvast wat peper en zout toe. Als je gaat wokken heb je eigenlijk geen tijd meer om ingrediënten te snijden of om een woksaus te maken.
2. Welke olie gebruik je voor wokken?
Wokken doe je op een hoge temperatuur. Het is dan ook belangrijk om een olie te kiezen die hiertegen bestand is. Ga je met olijfolie wokken? Dan zal de olie verbranden en een vieze smaak geven. Zonde van je lekkere maaltijd! Welke olie moet je dan wel gebruiken voor wokken? Zonnebloemolie! Zonnebloemolie kan in tegenstelling tot olijfolie heel heet worden en is dus perfect voor deze bereidingswijze.
LET OP! Sommige foodies denken dat sesamolie een goede vervanger is voor zonnebloemolie, maar dat is niet zo. Sesamolie is een echte smaakmaker, die je als laatste toevoegt aan gerecht. Deze olie kun je dus wel heel goed gebruiken als je klaar bent met wokken en het geheel een Aziatisch tintje wil geven.
Lees ook: 10x de meest gezonde oliën en hoe gebruik je ze?
3. Woksaus kopen of maken?
De woksauzen uit de supermarkt bevatten veel suikers en e-nummers waardoor je snel een zoete saus krijgt. Wokken komt oorspronkelijk uit de Chinese keuken, waar ze eigenlijk geen zoete woksaus kennen. Daar wokken ze liever met krachtige sauzen die veel specerijen bevatten of lekker pittig zijn. Ons advies luidt dan ook: maak je saus lekker zelf! Dit kun je heel makkelijk doen met basisingrediënten als sojasaus, ketjap en gember. Wat je verder toevoegt is helemaal aan jou. Experimenteer er vooral op los om jouw favoriete combinatie te ontdekken!
4. Wokken met vlees of vis
Ben jij van plan om een wok te maken met vlees of vis? Verhit dan een flinke scheut zonnebloemolie in de wok en bak het vlees of de vis kort. Door de hoge temperatuur schroeit het gelijk dicht. Wanneer het vlees of de vis bijna gaar is haal je het uit de plan en zet je het even apart. Als je dit niet zou doen en de proteïnebron met de groente mee wokt, wordt het snel droog en taai. Als de wok bijna klaar is voeg je het vlees of de vis weer toe en roer je het nog even goed door de saus.
LET OP! Door het vlees of de vis eerst te bakken in de zonnebloemolie en daarna in diezelfde olie de groente te bakken, krijgt je gerecht nog meer smaak. Bak dus niet het vlees of de vis in een los pannetje, want dan loop je dat beetje extra mis.
> naar het recept: wokgarnalen met groenepeperkorrels en gember
5. Knoflook toevoegen
Knoflook is in veel wokgerechten onmisbaar, maar wanneer voeg je deze smaakmaker toe? Door de hoge temperatuur van het wokken is het belangrijk om de knoflook niet aan het begin te toe voegen, want dan verbrand het. De klassieke manier van eerst je ui en knoflook bakken moet je bij het wokken dan ook even vergeten. Je kunt de knoflook het beste tegelijk met de groente toevoegen.
6. Blijven roeren
Bij wokken is het belangrijk om constant te roeren. Dit doe je zodat alle groente, vlees of vis evenveel garing krijgt. Als je normaal gaat koken op middelhoog vuur is dit geen probleem, maar wokken doe je op hoog vuur. Als je maar af en toe roert zullen sommige ingrediënten meer garing krijgen dan andere. Met het resultaat dan de ene helt van je maaltijd droog en zacht gebakken is terwijl de andere ingrediënten nog niet gaar zijn.
7. Kleine smaakmakers toevoegen
Voeg kleine smaakmakers zoals bosui en taugé op het laatste moment toe. Deze groente heeft het namelijk niet veel hitte nodig. Het is wel lekker om ze toch kort even mee te bakken, maar doe dit de laatste 2 minuten. Het is ook lekker om een beetje rauwe bosui en taugé over je maaltijd te strooien. Hierdoor wordt het extra knapperig en oogt het geheel lekker fris!
> naar het recept: gewokte komkommer met sesam en gehaktÂ
Lees ook:
Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten
Comfortfood: 11x Aziatische soep
Onze tips
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze lekker krokant
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso martini-tulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.