
Zelf passata maken
Lees verder na de advertentie
Tomatensaus is dé Italiaanse saus voor op pizza’s, door pasta’s of zelfs in stoofgerechten. Eigenlijk zou iedereen moeten weten hoe je zelf tomatensaus kunt maken. Daarom delen wij het ultieme recept en onze tips & tricks voor de perfecte passata; een gezeefde tomatensaus met een zijdezachte structuur.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
Welke tomaten gebruiken?
De keuze welke tomatensoort je gebruikt heeft veel invloed op de smaak van de saus. Wij gebruiken bij voorkeur San Marzano tomaten omdat deze weinig water en dus veel smaak bevatten. Om de saus zo smaakvol mogelijk te maken, verwijderen we altijd de zaadlijsten van de tomaten. De zaadlijsten namelijk vol water, dus als je ze verwijdert krijg je een rijkere, dikkere passata vol diepe tomatensmaken.

Langzaam roosteren
Klassieke passata wordt niet gemaakt van geroosterde tomaten, maar wij hebben ervoor gekozen dit wel te doen om de tomatensmaak te accentueren. Door de tomaten langzaam te roosteren karamelliseren de suikers in de tomaten, waardoor je een heerlijk zoete passata krijgt.

Zelf passata maken
Wil je zelf passata maken? Volg dan het onderstaande recept stap-voor-stap op. Om ervoor te zorgen dat de saus zijdezacht is, kun je hem op het laatst door een fijne zeef halen voor je hem in gesteriliseerde potten doet. Hierdoor haal je de tomatenvelletjes eruit en wordt de textuur extra decadent.
> naar het recept: passata
Lees ook: Tomatensaus over? Deze recepten maak je met de restjes!
Onze tips

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.




