Komkommerdag
Komkommers zijn door hun neutrale smaak echte allemansvrienden. In de zomermaanden zijn ze al helemaal geliefd. In warme landen van het Midden-Oosten gebruiken ze al eeuwen komkommer om een beetje af te koelen op warme dagen. De knapperige groente heeft namelijk een hoog watergehalte, bevat veel vezels en beschikt over natuurlijke verkoelende eigenschappen. Niet gek dus dat de zomer ook wel komkommertijd wordt genoemd. Dit verwijst tevens naar de relatief rustige periode die start met het begin van de vakantie en het zomerreces van de Tweede Kamer. Met een knipoog naar deze periode, heeft het Groente en Fruitbureau 1 juli uitgeroepen tot de dag van de komkommer. Een prima tijd om Nationale Komkommerdag te vieren!
Wil jij ook van dit soort culi-nieuwtjes op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten met komkommer
Komkommers eten we graag rauw uit het vuistje. Maar wist je dat je er nog veel meer mee kan? Zo verdwijnen in Azië de meeste komkommers in de wok of in een pittige saus of salade. Let er hierbij wel op welke soort komkommer je gebruikt. Onze eigen Hollandse komkommers bevatten vrij veel vocht, waardoor ze bij verhitting al snel slap en taai worden. Gelukkig heb je tegenwoordig ook wok komkommers. Deze zijn lekker stevig en blijven ook bij hoge temperaturen sappig en knapperig. Probeer maar!
Chop Soy (tjap tjoy) met garnalen, wok komkommer en peultjes
Iedereen kent het bekende (afhaal)gerecht Chop Soy wel. Maar thuis maken? Daar wagen we ons niet zo snel aan. Zonde, want het is hartstikke eenvoudig! Helemaal als je wok komkommers gebruikt, die blijven lekker knapperig.
> naar het recept: Chop Soy (tjap tjoy) met garnalen, wok komkommer en peultjes
Dorade met peultjessalade en komkommersaus
De frisse saus van komkommer springt gelijk in het oog. Het groen spat zowat van je scherm af! Dat staat niet alleen mooi maar is ook nog eens hartstikke lekker.
> naar het recept: dorade met peultjessalade en komkommersaus
Courgette-komkommersoep
Iedereen weet; oma’s maken de lekkerste soepen. In de warme zomermaanden maakt Oma Grootje van Oma’s soep regelmatig deze heerlijke courgettesoep. “De combinatie van komkommer en courgette geeft het geheel een heel frisse smaak, waar niemand aan tafel genoeg van kan krijgen.”
> naar het recept: courgette-komkommersoep
Komkommersalade met jalapeño’s en gegrilde halloumi
Dit is een typisch recept om het seizoen te vieren. Serveer de komkommersalade meteen terwijl de halloumi nog warm is. Dan smaakt de salade op zijn best.
> naar het recept: komkommersalade met japapeño’s en gegrilde halloumi
Pittige komkommerraita met gegrilde naan
De smaak van raita laat zich het beste omschrijven als fris. Wij geven deze welbekende Indiase yoghurtsaus een twist door er rode peper aan toe te voegen. Zo heeft de saus net dat beetje extra pit! Heerlijk in combinatie met zelfgemaakte gegrilde naan.
> naar het recept: pittige komkommerraita met gegrilde naan
Komkommerrelish
Komkommerrelish: een heerlijke smaakmaker. Met dit recept maak je de saus gemakkelijk zelf. Vervolgens eet je erbij wat je wilt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een broodje met een kalkoenburger?
> naar het recept: komkommerrelish
Geplette-komkommersalade
Geplette-komkommersalade is een onmiskenbare klassieker uit de Chinese keuken. Door de komkommers te pletten, ontstaat er meer oppervlak en kunnen ze beter de dressing opnemen. Hoe langer je de salade laat staan, hoe lekkerder hij wordt. Maak ‘m dus gerust de avond van tevoren.
> naar het recept: geplette-komkommersalade