Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
komkommer

Komkommertijd: verrassende en verfrissende recepten met komkommer

Advertentie

In de zomermaanden is het letterlijk komkommertijd, want dan is de groente in het seizoen. Hoog tijd om er wat lekkers mee te maken! Lees snel verder om erachter te komen welke gerechten wij het liefste met de groente maken.

Komkommerdag

Komkommers zijn door hun neutrale smaak echte allemansvrienden. In de zomermaanden zijn ze al helemaal geliefd. In warme landen van het Midden-Oosten gebruiken ze al eeuwen komkommer om een beetje af te koelen op warme dagen. De knapperige groente heeft namelijk een hoog watergehalte, bevat veel vezels en beschikt over natuurlijke verkoelende eigenschappen. Niet gek dus dat de zomer ook wel komkommertijd wordt genoemd. Dit verwijst tevens naar de relatief rustige periode die start met het begin van de vakantie en het zomerreces van de Tweede Kamer. Met een knipoog naar deze periode, heeft het Groente en Fruitbureau 1 juli uitgeroepen tot de dag van de komkommer. Een prima tijd om Nationale Komkommerdag te vieren!

Wil jij ook van dit soort culi-nieuwtjes op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten met komkommer

Komkommers eten we graag rauw uit het vuistje. Maar wist je dat je er nog veel meer mee kan? Zo verdwijnen in Azië de meeste komkommers in de wok of in een pittige saus of salade. Let er hierbij wel op welke soort komkommer je gebruikt. Onze eigen Hollandse komkommers bevatten vrij veel vocht, waardoor ze bij verhitting al snel slap en taai worden. Gelukkig heb je tegenwoordig ook wok komkommers. Deze zijn lekker stevig en blijven ook bij hoge temperaturen sappig en knapperig. Probeer maar!

Chop Soy (tjap tjoy) met garnalen, wok komkommer en peultjes

Iedereen kent het bekende (afhaal)gerecht Chop Soy wel. Maar thuis maken? Daar wagen we ons niet zo snel aan. Zonde, want het is hartstikke eenvoudig! Helemaal als je wok komkommers gebruikt, die blijven lekker knapperig.

> naar het recept: Chop Soy (tjap tjoy) met garnalen, wok komkommer en peultjes

Chop Soy (tjap tjoy) met garnalen, wok komkommer en peultjes

Dorade met peultjessalade en komkommersaus

De frisse saus van komkommer springt gelijk in het oog. Het groen spat zowat van je scherm af! Dat staat niet alleen mooi maar is ook nog eens hartstikke lekker.

> naar het recept: dorade met peultjessalade en komkommersaus

Dorade met peultjessalade en komkommersaus

Courgette-komkommersoep

Iedereen weet; oma’s maken de lekkerste soepen. In de warme zomermaanden maakt Oma Grootje van Oma’s soep regelmatig deze heerlijke courgettesoep. “De combinatie van komkommer en courgette geeft het geheel een heel frisse smaak, waar niemand aan tafel genoeg van kan krijgen.”

> naar het recept: courgette-komkommersoep

courgette komkommer soep

Komkommersalade met jalapeño’s en gegrilde halloumi

Dit is een typisch recept om het seizoen te vieren. Serveer de komkommersalade meteen terwijl de halloumi nog warm is. Dan smaakt de salade op zijn best.

> naar het recept: komkommersalade met japapeño’s en gegrilde halloumi

komkommersalade

Pittige komkommerraita met gegrilde naan

De smaak van raita laat zich het beste omschrijven als fris. Wij geven deze welbekende Indiase yoghurtsaus een twist door er rode peper aan toe te voegen. Zo heeft de saus net dat beetje extra pit! Heerlijk in combinatie met zelfgemaakte gegrilde naan.

> naar het recept: pittige komkommerraita met gegrilde naan

Pittige komkommerraita met gegrilde naan

Komkommerrelish

Komkommerrelish: een heerlijke smaakmaker. Met dit recept maak je de saus gemakkelijk zelf. Vervolgens eet je erbij wat je wilt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een broodje met een kalkoenburger?

> naar het recept: komkommerrelish

kerstmis leftover

Geplette-komkommersalade

Geplette-komkommersalade is een onmiskenbare klassieker uit de Chinese keuken. Door de komkommers te pletten, ontstaat er meer oppervlak en kunnen ze beter de dressing opnemen. Hoe langer je de salade laat staan, hoe lekkerder hij wordt. Maak ‘m dus gerust de avond van tevoren.

> naar het recept: geplette-komkommersalade

Geplette-komkommersalade

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!