Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Thanskgiving Sandwich New York

Bovenop de trends: Thanksgiving Sandwich in New York

Profielfoto van RedactieRedactie

“Zelfs na bijna twee jaar in New York te wonen, ben ik nog altijd onder de indruk als ik de iconische silhouet van de skyline zie én natuurlijk van alle trends”, vertelt Marijn Reiff. Marijn woont in New York en zit voor ons bovenop de culi-trends! Deze maand laat ze ons alles weten over de Thanksgiving Sandwich in New York.

Advertentie

Thanksgiving in New York

Denk je in Amerika aan november, dan denk je aan Thanksgiving: een nationale feestdag die in Amerika gevierd wordt op de vierde donderdag van november. Over de allereerste Thanksgiving-viering bestaan vele mythen en verhalen en voor de exacte origine moet men goed de geschiedenisboeken induiken.

Een veelgemaakte referentie aan de eerste Thanksgiving dateert terug tot de herfst van 1621, met de viering van een ​​succesvolle oogst in New England (een regio in Noordoost Amerika). Ook wordt vaak verwezen naar 1863, toen president Abraham Lincoln tijdens de burgeroorlog de Amerikanen aanmoedigde om de laatste donderdag van november te eren als ‘een dag van dankbaarheid’.

Zoals de naam al doet vermoeden, draait de feestdag over het algemeen om het uiten van dankbaarheid. Families komen bij elkaar om liefdadigheidswerk te doen, naar de verschillende Thanksgiving Parades te kijken en ook American Football is bij vele families van de partij. Het middelpunt van de meeste vieringen is echter een extravagant Thanksgiving diner. En dat is natuurlijk waar ik op aansla. De etalages van de slagers in de stad hangen al vol met “reserve your turkey” borden en restaurants presenteren een voor een hun Thanksgiving menu.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Advertentie

Wat eet je tijdens Thanksgiving?

Het klassieke menu bestaat uit gerechten die gelinkt worden aan die eerste oogst vieringen in New England: kalkoen, aardappelen,pompoen, sperziebonen en cranberries. Als toetje wordt vaak afgesloten met traditionele taarten, zoalspumpkin pie,pecan pie of apple pie. Zelf heb ik vorig jaar ook de hele dag in de keuken gestaan om een prachtig Thanksgiving-diner voor te bereiden. Ik vond het fantastisch om te doen, maar dit jaar ben ik ook benieuwd wat er in de New Yorkse horeca beschikbaar is rond deze periode.

Net zoals veel koffiezaken een seizoen-special hebben in de herfst, doen ook broodjeszaken hun best om tijdens Thanksgiving een speciaal broodje te serveren. Ik kwam van alles tegen: van Thanksgiving slices en focaccia tot zelfs een Thanksgiving flavored croissant. Al een tijdje wilde ik echter graag langs bij dé broodjeszaak van dit moment en toen ik zag dat ook zij een Thanksgiving special hadden, zag ik dat als mijn ultieme excuus.

Advertentie

Advertentie

Thanksgiving sandwich

Brown Bag Sandwich Co. is eind september geopend in Greenwich Village. Het menu is simpel en bestaat uit 3 warme en 4 koude sandwiches. Interessant is dat je elke sandwich ook ‘chopped’ kunt krijgen - dat wil zeggen een gehakte versies van het beleg op je broodje. Sinds de opening staan er elke dag lange rijen en de zaak sluit wanneer ze zijn uitverkocht. Van de specifieke sandwich die ik dolgraag wilde proberen, maken ze er maar 30 per dag.

Een populair onderdeel van Thanksgiving zijn ‘the leftovers’, de overgebleven restjes die na het uitgebreide diner met elk familielid worden meegegeven. Traditioneel gezien eet je die de volgende dag op een broodje en Brown Bag Sandwich Co. speelt hier leuk op in met hun Thanksgiving Leftover Sandwich. Het is een warme sandwich met geroosterde kalkoen, aardappelpuree, knapperige ‘stuffing flavored’ chips, geroosterde groente, jus en natuurlijk cranberrysaus. Ik hoor je denken: hmm, wat een vreemde combinatie. En ja, het klinkt (en ziet er misschien ook wel uit) als een bij elkaar geraapt zootje. Maar zodra ik de eerste hap neem, denk ik meteen terug aan de paar Thanksgivings die ik in mijn leven heb gevierd.

Allemaal met een net iets ander menu, maar altijd met dezelfde basis. De kalkoen met de jus, het romige van de aardappels, de zoetzure kick van de cranberries en de crunch van de chippies weerspiegelen exact de smaak van Thanksgiving. Ik zie het als een broodje dat in één hap de smaak van een heel menu kan oproepen en daarmee eigenlijk de fijne herinnering van hele avonden naar boven kan halen! En zeg nou zelf, dat op zich is iets om dankbaar voor te zijn, vind je niet?

Advertentie

Onze trendwatcher in New York: Marijn

Marijn verhuisde bijna twee jaar geleden met haar man naar New York. Inmiddels kent ze de stad op haar duimpje! Ze is dol op lekker eten en altijd op zoek naar nieuwe tentjes, recepten en unieke ingrediënten. Het opsnuiven van de culi-cultuur in New York is een droom voor haar! Iedere maand praat ze ons bij over de laatste trends.

marijn reiff

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Advertentie

Profielfoto van

Redactie

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.