
Zonder kaas is het leven maar saai, daarom houden we zo van kaasfondue! Kortom, haal die fondueset van zolder en sla voldoende groenten en brood in om te dippen in de gesmolten kaas. Maar wat zijn eigenlijk de beste kazen voor kaasfondue? Wij zochten het voor je uit en zetten alle kaas voor in de kaasfondue op een rijtje.
Lees verder na de advertentie
Wil je kaasfondue maken? Dan kun je verschillende soorten kaas gebruiken, het is maar net wat je zelf lekker vindt. Houd je bijvoorbeeld van pittig? Probeer dan eens een blauwe kaas toe te voegen aan je fondue. Hou je meer van zachte smaken? Voeg eens wat kruiden- of roomkaas toe.
Het belangrijkste is dat je kaas voor de kaasfondue toevoegt die een goede smeltcapaciteit heeft. Dan is de pan van de kaasfondue schoonmaken daarna een stuk makkelijker. Daarnaast werkt het niet om hele stukken kaas in de pan te gooien, zorg altijd dat de kaas geraspt is. Als je naar een kaaswinkel gaat geeft deze je niet alleen goed advies, vaak kunnen ze de kazen voor kaasfondue ter plekke voor je raspen.
De meest klassieke combinatie is emmentaler met gruyère, maar je kunt natuurlijk mixen & matchen naar hartenlust. Reken op ongeveer 150 gram kaas per persoon voor de kaasfondue.
Meer handige tips voor in de keuken ontvangen?
Welke kaas voor kaasfondue?
1. Romige kazen voor kaasfondue
Romige kazen doen het erg goed in een kaasfondue. Ze smelten erg goed en zijn zacht van smaak. Daardoor lust bijna iedereen ze wel.
- (Room)brie
- Camembert
- Roomkaas
- Kruidenkaas
- Brillat-Savarin
- Coeur Neufchâtel
2. Schapen- en geitenkaas
Deze kazen hebben een hoog zuurgehalte en zijn daardoor fris van smaak. Combineer deze varianten niet met té pittige kazen voor kaasfondue, dat smaakt minder lekker omdat de zure smaak zal overheersen. Gecombineerd met een zachte of romige kaas smaken ze heerlijk in de kaasfondue!
- Pecorino
- Geitenbrie
- Crottin de Chèvre
- Crementell

Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
3. (Half)harde kazen voor kaasfondue
De smaak van (half)harde kaas is vol en de pittigheid varieert. Daarom is het belangrijk om van tevoren te proeven. Twijfel je over een combinatie? Proef de kazen samen, of laat ze kort smelten tot een geheel. Zo weet je precies wat je op tafel zet.
Kies je een oude kaas? Vraag in de kaaswinkel of deze voldoende smeltcapaciteit heeft voor in de fondue.
- Emmentaler
- Cheddar
- Gruyère
- Comté
- Goudse kaas
- (Oude) boerenkaas
- Passendale
- Manchego
- Cantal
- Parmezaanse kaas
- Grana Padano
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2025€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Extra veel voor-, hoofd-, bij- én nagerechten

4. Rode kaas in kaasfondue
Roodschimmelkazen hebben vaak een oranjerode korst en bevatten een bepaalde bacterie. De binnenkant is over het algemeen smeuïg en romig. Het zijn ‘lopende’ kaasjes, daardoor smelten ze erg goed.
Niet alle kazen hebben een korst die goed smelt, vraag dit ook van tevoren even in de kaaswinkel. Het zou jammer zijn als je tijdens het dippen stukken korst opvist uit de kaasfondue.
5. Blauwaderkaas
Nu komt het echt op smaak aan. Blauwaderkaas heeft namelijk een pikante en ietwat pittige smaak. Door de toegevoegde schimmelcultuur hebben de kazen kenmerkende blauwgroene schimmeladeren.
Niet iedereen houdt van deze kazen, dus controleer van tevoren of iedereen aan tafel dit lust. Combineer deze kazen voor kaasfondue met zachte en romige kazen om te voorkomen dat de heftige smaken uit de bocht vliegen.
- Gorgonzola
- Roquefort
- Blue stilton
- Danish blue
- Bluefort
- Combozola
- Fourme d’Ambert
- Bleu d’Auvergne
Recepten voor kaasfondue:

Kaasfondue
Raadpleeg Google en je vindt ontelbaar veel recepten voor kaasfondue. Laten we eens starten met het basisrecept voor kaasfondue. In dit recept zijn de kazen voor een kaasfondue emmentaler en gruyère. Beide kazen hebben een goede smeltcapaciteit. Emmentaler is wat zachter van smaak, gruyère geeft de kaasfondue wat pit.

Kaasfondue uit de oven met aardappel en augurk
Dit is een ultiem no waste-recept. Ideaal om alle restjes kaas in je koelkast in één keer op te maken. Heb je ook nog restjes groenten liggen? Snijd ze in reepjes en serveer ze bij de kaasfondue. In dit recept kiezen we een harde kaas zoals cheddar, gruyère of raclette in combinatie met roomkaas en brie als kazen voor kaasfondue. Gebruik geen light (room)kaas overigens, daardoor wordt de fondue al snel waterig.

Kaasfondue
Kaasfondue is een oorspronkelijk uit Zwitserland afkomstig gerecht van gesmolten kaas. De benaming ‘fondue’ betekent in het Frans dan ook simpelweg ‘gesmolten’. Zet de fonduepan maar boven de brander, leg de fonduevorkjes maar klaar en iedereen kan beginnen met dippen!
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook
- 1/2 citroen
- 300 ml droge witte wijn
- 200 g emmentaler
- 400 g gruyère
- 1 el maizena
- 3 el kirsch (verkrijgbaar bij de slijter)
- zwarte peper
- nootmuskaat
- 2 stokbroden (in stukjes gesneden)
Benodigdheden
- kaasfonduepan (caquelon) of een zware geëmailleerde braadpan
Bereiding
Pel de knoflook en wrijf de pan in met het teentje. Knijp het sap uit de citroen en breng het citroensap samen met de wijn aan de kook in de pan. Rasp de kazen of snijd ze in kleine blokjes en voeg ze al roerende toe aan de wijn.
Meng de maïzena met de kirsch en bind er de kaasfondue mee. Breng op smaak met zwarte peper en nootmuskaat. Serveer de kaasfondue met het brood.
Meer feestelijke inspiratie ontvangen?
Onze tips

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Kaasfondue in Amsterdam: hier is het al sinds 1977 dé specialiteit

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel

Foodies testen: deze producten raden wij aan

9x de lekkerste gourmet recepten

Gourmettips voor een gezellige avond

Gourmet bijgerechten: deze recepten zijn altijd een succes

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.



