Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
varkenshaas bakken

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Varkenshaas is een populair stuk vlees. Niet gek, want het is snel te bereiden en past in veel verschillende gerechten. Wil jij varkenshaas gaan bakken? Bekijk dan eerst de onderstaande tips. Zo kan het bakken van varkenshaas nooit meer mislukken!

Lees verder na de advertentie

Grote kans dat er bij jou thuis weleens varkenshaas op tafel staat. Want in Nederland is het een populair stuk vlees. De reden daarvoor is dat het de meest malse spier van het varken is en dat proef je. Varkenshaas dan ook als het meest luxe stuk van het varken beschouwd. Onterecht wordt soms gedacht dat het moeilijk is om varkenshaas te bakken. Gelukkig is niets minder waar. Varkenshaas is snel en eenvoudig te bereiden en het is op verschillende manieren klaar te maken: in de pan, oven of op de grill.

Meer handige tips voor in de keuken?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Varkenshaas bakken

Varkenshaas bakken is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Het grote voordeel is dat je over het algemeen al in een kwartier klaar bent. Zo zet je in een mum van tijd een luxe stuk vlees op tafel. Al is varkenshaas bakken niet moeilijk, je moet wel weten hoe het moet. Zo is het belangrijk dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je het bakt. Haal het daarom een halfuur voor bereiden uit de koelkast. Is het vlees goed om temperatuur? Volg dan deze stappen op:

  1. Dep het vlees met een keukenpapiertje droog en breng het op smaak met kruiden en specerijen naar keuze.
  2. Verhit een pan met wat olie op het vuur en voeg het vlees toe wanneer de pan goed heet is.
  3. Bak vervolgens de varkenshaas in een à twee minuten goudbruin. Het is belangrijk dat je het stuk vlees goed aan alle kanten kleurt. Je wilt dat de buitenkant mooi dichtschroeit terwijl de binnenkant rosékleurig en sappig blijft.
  4. Draai vervolgens het vuur omlaag en voeg wat boter aan de pan toe. Bak het vlees nog vijf à tien minuten terwijl je de boter over het vlees blijft scheppen zodat het vlees aan alle kanten gaart.
  5. Neem ten slotte de varkenshaas uit de pan en laat afgedekt in aluminiumfolie nog vijf minuten rusten.
Varkenshaas met mosterddragonsaus en rozemarijnkrieltjes

Varkenshaas met mosterddragonsaus en rozemarijnkrieltjes

Op zoek naar een makkelijk, maar toch heel luxe recept? Probeer deze varkenshaas met mosterddragonsaus en je zult versteld staat van het resultaat. En je gasten ook!

Naar het recept

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

Hoe lang varkenshaas bakken?

Het bovenstaande recept is natuurlijk een leidraad. Je moet altijd zelf testen of je vlees goed gaar is. Hoe lang je varkenshaas moet bakken is namelijk afhankelijk van de grootte en dikte van het vlees. Heb je een mooi groot stuk gekocht? Dan mag je deze best wat langer bakken. Al moet je er wel op letten dat je het vlees niet uitdroogt. De truc is om ervoor te zorgen dat het vlees goudbruin van buiten en rosékleurig van binnen is. Wanneer het vlees een kerntemperatuur van ongeveer 60°C heeft dan kan je ervan uitgaan dat ‘ie mooi rosé en mals van binnen is. Je kan de temperatuur meten met een kernthermometer. Steek deze in het dikste gedeelte van het vlees en je weet de juiste temperatuur.

Moet varkenshaas doorbakken zijn?

Vlees uit één stuk hoeft niet helemaal doorbakken te zijn om alle bacteriën te doden. Het Voedingscentrum vermeldt dat varkenshaas niet doorbakken hoeft te zijn om het veilig te eten, zolang de buitenkant maar mooi goudbruin is. De meeste bacteriën zitten bij vlees namelijk aan de buitenkant en die dood je door ze te verhitten. Wees dus zeker niet bang als de binnenkant van je varkenshaas mooi roze is. Dat is juist wat je wil voor de ultieme smaakbeleving.

Lees ook

Lekker voor bij het vlees

Tuinbonen met citroen, geitenkaas, erwten en munt

Bijgerechten

Wat eten bij varkenshaas?

Waarbij je een stuk varkenshaas serveert, is helemaal aan jou. Kies gewoon wat je zelf lekker vindt. Klassiek is varkenshaas met champignonroomsaus. Maar ook de combinatie met krieltjes, sperziebonen of rijst is geliefd. Of wat denk je van de onderstaande recepten met varkenshaas?

Cover voor

Spies van varkenshaas en spek met paprika

Varkenshaas bakken kan gemakkelijk in de pan, of je kan er stukken van snijden en er bijvoorbeeld saté van maken. Dit recept laat je zien hoe je spiesjes kan maken met spek en paprika.

Naar het recept

Varkenshaas bakken in de pan:

varkenshaas bakken

Varkenshaas met romige boontjes

Wil je het klassiek houden? Serveer de varkenshaas dan met een roomsaus. Dat is extra lekker met wat sperziebonen erbij. Hollandse pot op zijn best.

Naar het recept

Varkenshaas medaillons bakken:

weekmenu Varkenshaas met salie en spek

Varkenshaas met salie en spek

Door je stukje varkenshaas met spek te bakken, droogt het vlees niet uit en blijft het lekker vet. Probeer maar!

Naar het recept

Varkenshaas in de oven:

Gelakte varkenshaas

Gelakte varkenshaas

Door de varkenshaas met wat honing en specerijen te bestrijken, wordt het vlees extra vol van smaak. Dat gaat hartstikke mooi samen met de kruidige bulgur die je erbij serveert. En het beste? Doordat je de varkenshaas in de oven bakt, heb je er haast geen omkijken naar.

Naar het recept
uitgelicht recept
Varkenshaas met mosterddragonsaus en rozemarijnkrieltjes

Varkenshaas met mosterddragonsaus en rozemarijnkrieltjes

Op zoek naar een makkelijk, maar toch heel luxe recept? Probeer deze varkenshaas met mosterddragonsaus en je zult versteld staat van het resultaat. En je gasten ook!

Bekijk volledige recept

Voor de rozemarijnkrieltjes

  • 600 g krieltjes
  • 5 takjes rozemarijn
  • 1/2 bol knoflook
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper

Voor de kool

  • 2 el boter
  • 1 sjalotje (gesnipperd)
  • 1/2 kleine spitskool of groene kool
  • 1 scheut water
  • zout en peper

Voor de varkenshaas

  • 1 el olie
  • 500 g varkenshaas
  • zout en peper
  • 3 el boter
  • 4 takjes tijm
  • 2 tenen knoflook

Voor de mosterddragonsaus

  • 250 ml room
  • 2 tl Franse mosterd
  • 200 ml warm water (+ evt. extra)
  • 1/2 bosje dragon (grof gehakt + extra, om te garneren)

Benodigdheden

  • aluminiumfolie
  • vleesthermometer (optioneel)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Was voor de rozemarijnkrieltjes de krieltjes en snijd ze in gelijke stukken of laat ze heel als ze echt klein zijn. Hak de rozemarijn grof en snijd de bovenkant van de knoflookbol af. Ver deel de knoflook en rozemarijn met de krieltjes over een bakplaat. Bedruip met de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster de aardappeltjes in ca. 35-40 minuten goudbruin en gaar in de oven.

  2. Verhit ondertussen voor de kool de boter en fruit de sjalot glazig erin, maar laat hem niet ver kleuren. Snijd intussen de kool in reepjes. Voeg de kool en het water toe aan de sjalot en bestrooi met wat zout en peper. Leg een deksel op de pan en laat op laag vuur de kool in 12-15 minuten gaar smoren.

  3. Verhit voor de varkenshaas de olie in een braadpan. Dep de varkenshaas droog met keu kenpapier en bestrooi royaal met zout en peper. Bak de varkenshaas rondom goudbruin in de hete olie. Zet het vuur lager en voeg de boter, de tijm en de knoflook toe. Braad het vlees in ca. 15 minuten gaar. Meet eventueel met een vlees thermometer de kerntemperatuur; bij 58-60°C is het vlees goed. Bedruip het vlees continu met het braadvet. Je kunt ook de hele pan in de oven bij de aardappeltjes zetten; controleer dan wel goed de gaarheid tussendoor.

  4. Neem het vlees uit de pan en leg op een snijplank met een stuk aluminiumfolie er losjes overheen. Laat ca. 5 minuten rusten. Zet voor de mosterddragonsaus de pan terug op het vuur en blus af met de room, de mosterd en het warme water. Kook rustig tot een romige saus. Voeg indien te dik nog wat water toe. Roer op het laatst de fijngesneden dragon door de saus.

  5. Snijd het vlees in dikke plakken. Verdeel de kool in hoopjes over borden en leg het vlees erop. Schep er royaal de roomsaus overheen, garneer met wat blaadjes dragon en serveer direct.

Fotografie: Willem van Santen Receptuur: Willem van Santen en Anne Mebelder

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!