Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
paarse asperges

Aspergesoep van schillen: zo maak je het!

Wist je dat je de schillen van asperges nooit weg moet gooien? Hiervan kan je namelijk heel goed soep trekken. Lees snel verder om erachter te komen hoe je aspergesoep van schillen maakt!

Lees verder na de advertentie

Het aspergeseizoen is volop aan de gang. In deze tijd van het jaar halen wij het liefste elke week het witte goud in huis om de lekkerste recepten met asperges te maken. Maar voordat je aan de slag kunt gaan, moet je eerst de asperges schoonmaken. Jij weet vast ook wel dat je het beste de onderkant eraf kan snijden en het buitenste laagje eraf moet schillen. Gooi dit daarna niet weg maar maak aspergesoep van schillen!

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Aspergesoep maken van schillen

Veel asperges koken, levert veel schillen en afgesneden eindjes op, die -ons bin zunig- dankbaar in de soep verdwijnen. Want aspergeschillen zijn de perfecte basis voor een heerlijke bouillon! Maak daarom een heerlijke aspergesoep met dit recept:

Aspergesoep van schillen

bord met aspergesoep

Aspergesoep

Zodra de eerste asperges op de markt liggen, slaan wij groot in. Niet alleen om de klassieke combinatie met ham en ei te maken, maar ook om zelf aspergesoep te maken. Wij delen het recept, tips en heerlijke variaties!

Naar het recept

Kerst Tip

Lees verder na de advertentie

Bouillon invriezen

Wil jij nog wat langer van de smaak van asperges genieten? Dan is het slim om je zelfgemaakte soep van aspergeschillen in te vriezen. Geconcentreerde bouillon neemt minder ruimte in beslag, dus kook de bouillon het beste eerst flink in.

Tip

Giet de geconcentreerde bouillon in een ijsblokjesvorm en vries in. Zo heb je je zelfgemaakte ‘bouillonblokjes’ altijd op voorraad. In de diepvries is bouillon drie maanden houdbaar. Zo kun je ook na het voorjaar nog even vooruit!

Lees verder na de advertentie

Aspergesoep variaties

Het basisrecept voor de eenvoudige aspergesoep kun je naar eigen smaak aanpassen. Kies bijvoorbeeld eens groene asperges in plaats van het witte goud. Deze hebben een wat krachtigere en nootachtige smaak waar je een verrassend lekkere soep mee kunt maken. Of wat denk je van een combinatie van beiden? Dat is weer eens wat anders! Ook kun je ervoor kiezen om te variëren met verschillende soorten bouillon als basis. Aspergesoep maken kan met verschillende soorten bouillon, zoals kippenbouillon, groentebouillon of zelfs visbouillon.

Je kunt je aspergesoep natuurlijk in een handomdraai omtoveren tot een nóg smaakvollere soep met extra toevoegingen en toppings. Denk bijvoorbeeld aan eieren, bieslook en gekookte ham. Voeg jij liever zalmsnippers toe? Geen probleem! Je kunt zoveel lekkers toevoegen als je zelf wilt.

Lees verder na de advertentie

De garnering

Het is maar net wat je zelf lekker vindt. Als garnering wordt vaak ham gebruikt, maar ook zalmsnippers, ei en een snufje nootmuskaat zijn heel smaakvol.

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
bord met aspergesoep

Aspergesoep van schillen

Zodra de eerste asperges op de markt liggen, slaan wij groot in. Niet alleen om de klassieke combinatie met ham en ei te maken, maar ook om zelf aspergesoep te maken. Wij delen het recept, tips en heerlijke variaties!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 500 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 150 g gekookte ham
  • 1/2 bosje bieslook
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • 2 el boter

Benodigdheden

  • staafmixer

Bereiding

  1. Schil de asperges. Breng 1 l water met de schillen en de bouillonblokjes aan de kook. Laat ca. 5 minuten koken op laag vuur. Zeef de schillen uit het kookvocht. Snijd de asperges in stukken en doe ze met de slagroom bij het kookvocht in de pan. Kook de asperges in ca. 15 minuten gaar.

  2. Kook de eieren in ca. 7 minuten hard. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze. Hak de eieren grof. Hak de ham grof. Snijd de bieslook fijn. Meng de eieren met de ham en de bieslook.

  3. Pureer de aspergesoep met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de boter door de soep. Verdeel de soep over kommen of borden en strooi er het ei-hammengsel in.

© Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Styling: Femke van Waveren 

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!