Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Taaitaai

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Profielfoto van
BasBas Erkens

Een taaie koek met de smaak van speculaas. Of toch van pepernoten? We hebben het hier over taaitaai. Maar wat is dat eigenlijk en waar komt het vandaan? Wij zochten het voor je uit!

Lees verder na de advertentie

Speculaas of pepernoot?

Je kent dit fenomeen vast wel. Vaak wordt het verkocht in de vorm van vrolijke figuren rondom Sinterklaas. De één kan er niet van afblijven, de ander deze lekkernij liever laat liggen. Qua smaak lijkt het een beetje speculaas, gecombineerd met anijs. Al vinden anderen het weer op pepernoten lijken. Het product is echter – zolang het vers is – niet bros zoals speculaas, maar letterlijk “taai”.

Taaitaai

Taaitaai

Taai van buiten, zacht vanbinnen: zo hoort échte taaitaai te zijn. Deze koek hoort net zo bij Sinterklaas als pepernoten en strooigoed. Met dit recept vult je keuken zich met een typisch kruidige geur waardoor het lijkt alsof de Sint elk moment kan aankloppen.

Naar het recept

Deze typische lekkernij wordt al jaren gegeten in de periode rondom Sinterklaas. Nu denk je wellicht dat het daarom ook een typisch Nederlandse lekkernij is. Maar dat is niet helemaal waar…

Waar komt taaitaai vandaan?

De oorsprong van dit taaie koekje ligt namelijk niet in ons eigen land, maar in de Filipijnen. Het is vernoemd naar het Filipijnse gebied Taytay. In de 16e en 17e eeuw zijn de specerijen, die taaitaai zijn typische smaak geven, naar Nederland gekomen. Bovendien doet het verhaal de ronde dat de koeken die toen zijn meegenomen na maanden op zee taai werden.

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Wat zit er in taaitaai?

De vrolijke figuren worden tegenwoordig gemaakt van roggebloem, wat zorgt voor de taaie structuur. Daarnaast zitten er ook speculaaskruiden en anijszaad in, deze twee ingrediënten zorgen voor dan ook voor de typische smaak zoals wij deze kennen in de taaitaai koeken.

Taaitaai maken

Wil je zelf het strooigoed maken? Ga dan aan de slag met dit recept:

Taaitaai

Taaitaai

Taai van buiten, zacht vanbinnen: zo hoort échte taaitaai te zijn. Deze koek hoort net zo bij Sinterklaas als pepernoten en strooigoed. Met dit recept vult je keuken zich met een typisch kruidige geur waardoor het lijkt alsof de Sint elk moment kan aankloppen.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 100 g roggebloem
  • 200 g tarwebloem (+ bestuiven)
  • 4 g zout
  • 190 g honing
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 100 ml water
  • 10 g bakpoeder
  • 10 g speculaaskruiden
  • 5 g gemalen anijszaad
  • 1 ei
  • 1 el melk

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • uitsteekvorm (bijv. poppetje, ca. 6 cm lengte)
  • bakpapier

Bereiding

  1. Meng in de kom van een staande mixer de roggebloem, het tarwebloem en het zout. Breng in een pan 150 g van de honing, de basterdsuiker en het water aan de kook.

  2. Voeg al roerend met een deeghaak de hete siroop toe aan het bloemmengsel. Kneed kort tot een samenhangend, maar plakkerig deeg. Dek af met folie en laat ca. 24 uur rusten op kamertemperatuur.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Kneed 40 g honing, het bakpoeder en de specerijen door het deeg; om dit wat makkelijker te maken kun je het deeg ook eerst in stukken snijden.

  4. Rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot ca. 1 cm dik. Steek met een uitsteekvorm vormpjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

  5. Kluts het ei met de melk en bestrijk de koekjes met het mengsel. Bak de taaitaai in ca. 10 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen op een rooster. Bewaar in een blik of trommel.

Fotografie en receptuur: Willem van Santen

De lekkerste sinterklaasrecepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!