Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
aziatische saus

Aziatische sauzen: welke zijn er en bij welk gerecht gebruik je ze?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Een heerlijke saus mag natuurlijk niet ontbreken bij het beste streetfood. Maar welke saus past waarbij? Wij zetten de meest voorkomende Aziatische sauzen op een rijtje en vertellen je waar je ze het beste bij kunt eten!

Aziatische sauzen

Van hoisin tot zwartebonensaus; welke Aziatische sauzen gebruik je voor bijvoorbeeld de lekkerste stoofgerechten, spareribs of marinades? Wat smaakt het lekkerste bij spring rolls of juist een visrecept? Elke saus gebruik je voor iets anders en heeft zijn eigen smaak. Wij vertellen je alles over de verschillende sauzen en wat je ermee kunt. 

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Donkere sojasaus

Een wat stroperige en zoetere variant van sojasaus met veel body. Goed te gebruiken in sauzen, stoofgerechten en in bijvoorbeeld chow-mein noodles. Daarnaast ken je het waarschijnlijk van het sausje bij de zelfgemaakte sushi. Wil je het zelf kopen? Ga dan naar de toko en kies een sojasaus van goede kwaliteit.

Lichte sojasaus

Zoals de naam al aangeeft, is deze saus wat lichter van kleur en dunner van structuur. Hij is hartig en vrij zoutig van smaak en wordt veel gebruikt in dipsauzen en om gerechten op het laatste moment nog op smaak te brengen.

Oestersaus

Bij toeval ontdekt doordat een pan met oestersoep op het vuur vergeten werd. De dikke, bruine, stroopachtige saus kent talloze toepassingen. Deze hartige saus maakt met name noodle– en groentegerechten lekker umami. Bij een goede toko is vaak ook vegetarische oestersaus, gemaakt van paddenstoelen, verkrijgbaar. Wat ons betreft mag een flesje niet ontbreken in je keuken.

Hoisinsaus

Gemaakt van onder meer zoete aardappel, tarwe, rijst, sojabonen, azijn, knoflook en rode pepers. Deze saus wordt veel in de Chinese keuken gebruikt en is met name bekend van Pekingeend en spring rolls. Hoisin betekent in het Chinees ‘zeevruchten’. Wat opmerkelijk is, want het zit er niet in en het wordt er ook niet typisch bij geserveerd. Onze tip? Gebruik hoisinsaus het eens bij dit recept voor bao buns!

Zwartebonensaus

Zwarte sojabonen worden gezouten en gefermenteerd voor deze veelgebruikte smaakmaker. Er zijn varianten met hele bonen, een pasta met grove stukken en een gladde saus. Veel gebruikt in de Chinese en Koreaanse keuken. Lekker bij bijvoorbeeld spareribs, bladgroenten of gesmoorde vis.

Rode tofu

Dit wordt ook wel tofu-kaas genoemd door de structuur die ontstaat tijdens het rijpingsproces. De tofu wordt gepekeld met verschillende smaakstoffen – waaronder meestal pepers – en verkocht in aardewerken potten. Wordt in China onder andere bij het ontbijt gegeten met rijst of pap. Ook te gebruiken als smaakversterker in diverse stoofgerechten.

Thaise vissaus

Deze vissaus is een lichte smaakmaker gemaakt van gefermenteerde vis. Er bestaan veel verschillende varianten; deze nam pla komt uit Thailand en wordt gemaakt van ansjovis. Gebruik vissaus bijvoorbeeld in plaats van zout om gerechten op smaak te brengen.

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!