
De fotogenieke grijsgroene knoppen komen je waarschijnlijk bekend voor, maar wat is artisjok eigenlijk?Wij vertellen je er alles over, inclusief de lekkerste recepten natuurlijk!
Lees verder na de advertentie
Artisjok is het de bloemknop van een distel, welke veelal wordt gekweekt in warme landen als Egypte, Italië en Spanje. Wanneer je deze deze verder laat groeien, ontwikkelt zich een prachtige paarse bloem. Helaas is deze dan niet meer eetbaar, dus wanneer je hem zelf wilt kweken, kun je dit beter niet doen. Er zijn namelijk onwijs lekkere recepten met artisjok te maken!
Benieuwd naar meer tips over ingrediënten?
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Lees verder na de advertentie
Verse artisjokken zijn het lekkerst, maar deze zijn in Nederland slecht verkrijgbaar. Het seizoen voor artisjokken in Nederland loopt grofweg van mei tot en met augustus. Kijk bij het kiezen van je artisjok altijd of hij grote en frisse bladeren heeft, het liefste die nog dicht op elkaar zitten. Als de bladeren ver uit elkaar zijn, is dat een teken dat de knop te laat is geoogst.
Gelukkig kun je ook met artisjokken uit blik heerlijke gerechten maken. In deze vorm zijn ze wel gewoon het hele jaar door bij je plaatselijke supermarkt te koop. Vaak gaat het dan om artisjokharten.
Hoe smaakt artisjok?
Lees verder na de advertentie
Deze groente is lekker zacht van smaak, maar je proeft wel een lichte bitterheid. Het heeft een milde, verfijnde smaak en is niet echt met een andere groente te vergelijken. Ook heeft het ietwat aards en een beetje nootachtig. Hierdoor is het ook heerlijk om te combineren met olijfolie, citroen, boter, Parmezaan en aioli, wanneer je de artisjok – met bladeren en al – gaat eten. Lekker, en perfect als smaakmaker in diverse gerechten!
Hoe kan je het vervangen?
Artisjok vervangen is lastig. Je kunt in dit geval het beste kiezen voor palmharten. Dit is het binnenste gedeelte van een jonge palmboom. Wanneer je dit niet kunt vinden, kun je het beste kiezen voor bloemkool, champignons of aubergine.
Lees verder na de advertentie
Hoe bereid je artisjok?
Het is lastig om in woorden te beschrijven hoe je deze verse groente op de juiste manier bereidt. Maar het onderstaande artikel helpt je goed op weg. Handig om te weten: artisjok uit pot of blik hoef je niet verder schoon te maken voor je het in een recept gebruikt. Lekker makkelijk!
Wist je dat je de bladeren ook kunt eten? Niet helemaal, maar in het hart van het blad zit ook een deel van het hart binnenin. Dit kun je in een saus dippen en vervolgens uit het blad eten.
Hoe moet je het bewaren?
Verse artisjok droogt snel uit. Verwerk hem daarom gelijk in een gerecht of wikkel hem in een vochtige theedoek voor je hem in de koelkast legt. Dan blijft hij enkele dagen goed. Kijk voor het bewaaradvies uit blik of pot even op de verpakking van het product.
Wat kun je er allemaal mee?
Artisjok past goed in tal van gerechten. Je kan ze grillen, koken, bakken, verwerken in salades, pasta of zelfs je pizza mee beleggen. Benieuwd geworden naar recepten met artisjok? We delen er alvast drie, maar er zijn veel meer heerlijke recepten te vinden!

Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata
Het hart van de artisjok is vrij compact en is lekker mals, licht nootachtig van smaak en heeft een delicate textuur. Dit voorgerecht zal daarom de ster zijn tijdens het diner.

Farrosalade met artisjok en dressing van zongedroogde tomaat
Deze farrosalade is een aanrader voor je vaste repertoire omdat je hem makkelijk kunt aanvullen met ingrediënten die je nog in huis hebt of die je voorkeur hebben. Uiteindelijk heeft deze salade eigenlijk alleen de basis nodig: de heerlijke dressing van zongedroogde tomaat, balsamico, honing, mosterd en citroen.

Carciofi alla giudìa – gefrituurde artisjok
Een klassiek Joodse-Romeinse specialiteit uit de Italiaanse keuken. Het betekent letterlijk “artisjokken op Joodse wijze” en is een van de beroemdste gerechten uit de keuken van de Joodse gemeenschap in Rome. Het gerecht is geliefd om zijn eenvoud, krokante textuur en rijke smaak.
Benieuwd naar meer tips over Italiaanse ingrediënten?
Onze tips

4x recepten waarmee je Italië in huis haalt

Italiaans borrelen: 3x recepten voor borrelhapjes

Gnocchi: 15+ Italiaanse recepten

Italiaans ijs: zelf granita maken

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



