
Paneer – een Indiase kaas – is de perfecte toevoeging aan je Indiase comfort food, zoals dahl of tikka masala. Een licht zoutige smaak, wat zorgt voor de perfecte balans. Maar hoe en wanneer gebruik je paneer? Lees het hier en ontdek heerlijke recepten!
Lees verder na de advertentie
Wat is paneer?
Misschien doet het je als eerste denken aan paneermeel en krokante baksels, maar daar heeft het niets mee te maken. Maar wat is paneer dan wel? Het is een jonge en verse Indiase kaas. Je kunt deze ook wel tegenkomen onder de naam ‘panir’ of ‘peynir’.
De kaas komt ook veel voor in Pakistan en Turkije. Paneer wordt gemaakt van volle melk. Door toevoeging van een zuur, bijvoorbeeld citroensap of azijn, gaat de melk stremmen. De vaste deeltjes scheiden zich van het water. Er wordt bij de bereiding van deze kaas dus geen gebruik gemaakt van dierlijk stremsel. Dat maakt dat paneer geschikt is voor vegetariërs.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Je koopt paneer bij de toko of Indiase supermarkt. Online is het tegenwoordig ook goed te verkrijgen. De meeste supermarkten hebben het helaas nog niet standaard in het assortiment zitten.
Lees verder na de advertentie
Hoe smaakt paneer?
Je bent vast benieuwd naar de smaak van paneer. Het is een jonge en verse kaas, daardoor heeft deze een vrij lichte smaak. Je kunt het een beetje vergelijken met halloumi of hüttenkase.
Door de lichte smaak is paneer makkelijk te combineren met verschillende ingrediënten en smaakmakers. Het wordt dan ook veel in de Indiase keuken gebruikt. Zelf de McDonalds in India heeft gerechten op menukaart met paneer!
Lees verder na de advertentie
Hoe kun je het vervangen?
Door de lichte smaak is de kaas goed te vervangen door bijvoorbeeld halloumi, hüttenkase of peynir (Turkse jonge kaas). De kaas wordt vaak in blokjes gesneden en toegevoegd aan diverse gerechten, vaak als vleesvervanger.
Lees verder na de advertentie
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Omdat de kaas jong en vers is kun je deze niet eeuwig bewaren. Let daarom ook goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Vaak is een geopende verpakking (of zelfgemaakte kaas) maximaal drie dagen houdbaar.
Je kunt hem ook invriezen, dat geeft de kaas uiteraard een langere houdbaarheid.
Lees verder na de advertentie
Wat kun je er allemaal mee?
In de Indiase keuken wordt paneer in allerlei gerechten gebruikt. De kaas kan prima rauw gegeten worden, al is het ook erg lekker om deze te marineren en vervolgens te bakken.
Je kunt de kaas niet alleen als vleesvervanger gebruiken, je kunt deze bijvoorbeeld ook frituren. Net als halloumi smelt de kaas niet, waardoor deze zijn structuur behoudt in warme gerechten.
Kerst Tip

Op tijd besteld = voor kerst geleverd
Lees verder na de advertentie
Recepten met paneer:

Spicy paneer met groene linzen
Door de juiste kruiden en specerijen te mengen krijg je dit heerlijke spicy gerecht! Bijkomend voordeel: dit recept staat binnen een half uur op tafel en is ook nog eens vegetarisch.

Fried rice met paneer, wortel en erwten
De klassieke fried rice kennen we allemaal. Dit recept maken wij nu met een heerlijke twist met de jonge kaas, waardoor hij net weer even anders smaakt dan je gewend bent. Probeer het nu zelf!

Tikka masala met paneer
Je kent vast de klassieke tikka masala, maar wist je dat je vlees of gevogelte met gemak vervangt door deze jonge kaas? Doordat deze niet smelt behoudt het gerecht een lekkere bite.

Saag paneer: curry met paneer en spinazie
Dit gerecht is een onweerstaanbaar vegetarisch recept uit de Indiase keuken. Ideaal om in de avond lekker mee op te warmen.

Dahl met kokos en krokante paneer
Deze dahl is het ultieme voorbeeld van comfort food. Serveer met zelfgemaakte naan en rijst, en geniet van deze Indiase maaltijd.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Onze tips

11x onze favoriete Indiase recepten

3x heerlijke Indiase recepten die je meteen wilt maken

Kruidig & kleurrijk: 5x lichte Indiase recepten

7x de beste halloumi recepten

Dit zijn de beste recepten met halloumi

Wat is port en wat kun je ermee?

Je hebt het al gegeten, maar kent het niet: dit is koji

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.




