Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Wat is paneer?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Profielfoto van
BasBas Erkens

Paneer – een Indiase kaas – is de perfecte toevoeging aan je Indiase comfort food, zoals dahl of tikka masala. Een licht zoutige smaak, wat zorgt voor de perfecte balans. Maar hoe en wanneer gebruik je paneer? Lees het hier en ontdek heerlijke recepten!

Lees verder na de advertentie

Wat is paneer?

Misschien doet het je als eerste denken aan paneermeel en krokante baksels, maar daar heeft het niets mee te maken. Maar wat is paneer dan wel? Het is een jonge en verse Indiase kaas. Je kunt deze ook wel tegenkomen onder de naam ‘panir’ of ‘peynir’.

De kaas komt ook veel voor in Pakistan en Turkije. Paneer wordt gemaakt van volle melk. Door toevoeging van een zuur, bijvoorbeeld citroensap of azijn, gaat de melk stremmen. De vaste deeltjes scheiden zich van het water. Er wordt bij de bereiding van deze kaas dus geen gebruik gemaakt van dierlijk stremsel. Dat maakt dat paneer geschikt is voor vegetariërs.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Je koopt paneer bij de toko of Indiase supermarkt. Online is het tegenwoordig ook goed te verkrijgen. De meeste supermarkten hebben het helaas nog niet standaard in het assortiment zitten.

Lees verder na de advertentie

Hoe smaakt paneer?

Je bent vast benieuwd naar de smaak van paneer. Het is een jonge en verse kaas, daardoor heeft deze een vrij lichte smaak. Je kunt het een beetje vergelijken met halloumi of hüttenkase.

Door de lichte smaak is paneer makkelijk te combineren met verschillende ingrediënten en smaakmakers. Het wordt dan ook veel in de Indiase keuken gebruikt. Zelf de McDonalds in India heeft gerechten op menukaart met paneer!

Lees verder na de advertentie

Hoe kun je het vervangen?

Door de lichte smaak is de kaas goed te vervangen door bijvoorbeeld halloumi, hüttenkase of peynir (Turkse jonge kaas). De kaas wordt vaak in blokjes gesneden en toegevoegd aan diverse gerechten, vaak als vleesvervanger.

Lees verder na de advertentie

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Omdat de kaas jong en vers is kun je deze niet eeuwig bewaren. Let daarom ook goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Vaak is een geopende verpakking (of zelfgemaakte kaas) maximaal drie dagen houdbaar.

Je kunt hem ook invriezen, dat geeft de kaas uiteraard een langere houdbaarheid.

Lees verder na de advertentie

Wat kun je er allemaal mee?

In de Indiase keuken wordt paneer in allerlei gerechten gebruikt. De kaas kan prima rauw gegeten worden, al is het ook erg lekker om deze te marineren en vervolgens te bakken.

Je kunt de kaas niet alleen als vleesvervanger gebruiken, je kunt deze bijvoorbeeld ook frituren. Net als halloumi smelt de kaas niet, waardoor deze zijn structuur behoudt in warme gerechten.

Kerst Tip

Lees verder na de advertentie

Recepten met paneer:

Wat is paneer: spicy paneer

Spicy paneer met groene linzen

Door de juiste kruiden en specerijen te mengen krijg je dit heerlijke spicy gerecht! Bijkomend voordeel: dit recept staat binnen een half uur op tafel en is ook nog eens vegetarisch.

Naar het recept
Fried rice met paneer, wortel en erwten

Fried rice met paneer, wortel en erwten

De klassieke fried rice kennen we allemaal. Dit recept maken wij nu met een heerlijke twist met de jonge kaas, waardoor hij net weer even anders smaakt dan je gewend bent. Probeer het nu zelf!

Naar het recept
Tikka masala met paneer

Tikka masala met paneer

Je kent vast de klassieke tikka masala, maar wist je dat je vlees of gevogelte met gemak vervangt door deze jonge kaas? Doordat deze niet smelt behoudt het gerecht een lekkere bite.

Naar het recept
Saag paneer: curry met paneer en spinazie

Saag paneer: curry met paneer en spinazie

Dit gerecht is een onweerstaanbaar vegetarisch recept uit de Indiase keuken. Ideaal om in de avond lekker mee op te warmen.

Naar het recept
Dahl met kokos en krokante paneer

Dahl met kokos en krokante paneer

Deze dahl is het ultieme voorbeeld van comfort food. Serveer met zelfgemaakte naan en rijst, en geniet van deze Indiase maaltijd.

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!