
Za’atar is een gedroogde kruidenmix, gemaakt van wilde oregano gemengd met sesamzaad en sumak. Wij zijn er ontzettende fan van en vertellen je daarom graag wat voor kruidenmix het precies is en wat je er allemaal mee kunt maken!
Lees verder na de advertentie
Wat is za’atar?
Za’atar vindt zijn oorsprong uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano die verwant is aan marjolein, een hoofdingrediënt uit de kruidemix. Traditioneel gezien bestaat het uit het gedroogde kruid zelf, gemengd met sesamzaad en sumak, maar tegenwoordig vind je veel verschillende varianten met diverse kruiden en smaakmakers. Wat ons betreft is de originele variant toch het best. In de potjes in de supermarkt is vaak ook nog zout toegevoegd aan de populaire kruidenmix, wat het weer net een andere smaak geeft.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Hoe smaakt za’atar?
De smaak van za’atar is het beste te omschrijven als rijk en ook diep. De wilde oregano smaakt gedroogd niet alleen naar oregano zoals je deze kent, het heeft ook iets weg van tijm en marjolein. Het sesamzaad zorgt voor een nootachtige smaak en de sumak voegt een friszure smaak toe. Kortom; deze kruidenmix bevat veel smaken waardoor het een heerlijke toevoeging is aan diverse gerechten. Ook op zichzelf met een beetje brood en yoghurt smaakt het fantastisch.
Lees verder na de advertentie
Waar koop je het?
Tegenwoordig is het in haast elke supermarkt verkrijgbaar, maar let op: hier zit vaak flink wat zout aan toegevoegd. Dat is niet altijd nodig en overheerst soms de overige smaken. Ga voor goede za’atar naar de Turkse supermarkt en laat je adviseren. Je kunt eventueel zelf za’atar maken door vier theelepels gedroogde wilde oregano te mengen 1 theelepel geroosterd sesamzaad en een halve theelepel sumak. Maal alles fijn in een vijzel en je hebt je eigen kruidenmix. Heb je geen wilde oregano? Meng dan twee theelepels gewone gedroogde oregano met twee theelepels tijm.
Lees verder na de advertentie
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Zoals bij de meeste kruidenmixen kun je za’atar ontzettend lang bewaren. Let er wel op dat de intensiteit van de smaak wat afneemt naarmate je het langer bewaart. Bewaar de kruidenmix donker en droog, bijvoorbeeld in een goed afgesloten potje in de voorraadkast. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Lees verder na de advertentie
Hoe vervang je het?
De unieke smaak van za’atar is nauwelijks te vervangen. Heb je het niet in huis en vraagt een recept er toch om? Gebruik dan bijvoorbeeld een mengsel van oregano, tijm, sumak en sesamzaad. Eventueel kun je wat citroensap toevoegen aan je gerecht als je ook geen sumak in huis hebt.
Kerst Tip

Op tijd besteld = voor kerst geleverd
Lees verder na de advertentie
Wat kun je er allemaal mee?
De vraag is eigenlijk wat je er niet mee kunt. Wat ons betreft smaakt za’atar haast overal lekker bij. Strooi bijvoorbeeld wat van de kruidenmix over een gebakken eitje, meng het door een dip, roer het door de yoghurt of verwerk het ook in een stoof. De mogelijkheden zijn eindeloos. Onze favoriet? Koop bij de Turkse bakker simit (een ringvormig brood) en meng wat labneh of yoghurt met flink wat za’atar. Dip het brood in het mengsel en je hebt een fantastische lunch of snack.
Lees verder na de advertentie
Recepten met za’atar
Loopt het water je al in de mond en wil je aan de slag met za’atar? Dat snappen we helemaal. Hieronder verzamelden we een aantal heerlijke recepten om je wat inspiratie te geven.

Fetaballetjes met knapperige za’atar-korst
Deze fetaballetjes zijn heerlijk voor bij de borrel of als onderdeel van een tafel vol mezze gerechten. Besprenkel met een goede olijfolie en serveer met platbrood.

Kleine za’atarbroodjes
Deze broodjes zijn niet alleen onwijs lekker, maar ook een perfecte toevoeging aan de borrelplank of tijdens een lunch om te delen!

Tomatengalette met geklopte feta
Geklopte feta smaakt net wat romiger dan dat je een stukje gewone feta eet. De geklopte variant past perfect bij deze vegetarische tomatengalette. Bijkomend voordeel? De oven doet het meeste werk voor je.

Pastasalade van Ottolenghi met za’atar en groene olijven
Meer dan dertig minuten heb je niet nodig om deze heerlijke en vullende pastasalade op tafel te zetten. Hou je nog wat over? Neem het de volgende lekker mee als lunch!

Börek met geroosterde pompoen, feta en snijbiet
Je hebt het vast weleens gezien of gegeten, börek is een gevulde deeggerecht uit het Midden-Oosten. We vullen ‘m in dit recept met geroosterde pompoen, feta en snijbiet. Trek er wat tijd voor uit, al zal het wachten beloond worden bij de eerste hap.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Onze tips

Sumak: wat is het en waar gebruik je het voor?

Dit zijn de lekkerste kruidenmixen van over de hele wereld

5x smaakvolle recepten vol Midden-Oosterse smaakmakers

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

Wat is port en wat kun je ermee?

Je hebt het al gegeten, maar kent het niet: dit is koji

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.



