Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Foodies x ATAG Tim en Willem stoofpot

De allersappigste kip: coq au vin

In samenwerking met ATAG.

Onze eigen chef Willem ken je natuurlijk allang, maar ken je ook chef Tim van ATAG? Vanaf het allereerste moment dat ze samen in de keuken stonden was er magie. Reden genoeg om dit jaar elke maand de kennis van beide chefs te bundelen. In deze editie gaan ze aan de slag met een Franse klassieker, namelijk de allersappigste kip: coq au vin.

Coq au vin

Als je één stoofgerecht aan je repertoire wil toevoegen, laat dat dan coq au vin zijn. Dit van oorsprong Franse gerecht bestaat al heel lang en is inmiddels met recht een klassieker te noemen. Coq au vin zelf maken is niet moeilijk, maar net als bij bijna alle stoofgerechten moet je er wel wat geduld voor hebben: het duurt even voor de kip zo mals is dat hij bijna uit elkaar valt. Met de tips van Tim en Willem en de handige trucjes met de Celsius°Cooking™ kookplaat van ATAG kan ook jij dit najaar de smaakvolste en allersappigste kip: coq au vin op tafel toveren.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Wedstrijdje

Hoewel het gerecht oorspronkelijk werd gemaakt met haan, zoals de naam wellicht al deed vermoeden, gebruiken we nu vaker kip, dat wat minder stevig is en daarom minder lang nodig heeft om te garen. Alsof ze het dagelijks doen nemen beide chefs een hele kip voor zich en beginnen deze in stukken te snijden. “Het is geen wedstrijd!” roept Willem nog als hij Tim met zijn mes in de weer ziet. Desondanks hebben ze allebei binnen de kortste keren de kippen verdeeld in karbonades, poten, vleugeltjes en filets.

Voordat de kip kan worden gestoofd, moet hij eerst even worden gebakken. Met de bridgefunctie van de Celsius°Cooking™ kookplaat kun je kookzones aan elkaar verbinden om er één of meerdere grotere kookzones van te maken. Op die manier kan alle kip in één keer direct in de braadslee worden gebakken. Terwijl de kip rustig goudbruin kleurt snijden de chefs champignons, winterpeen en uien in stukken; niet te klein, zodat ze tijdens het lange garen hun structuur een beetje behouden. Als de kip gaar is wordt hij uit de braadslee gehaald en worden de groenten erin gelegd. Als alles mooi gekaramelliseerd is strooit Willem er nog wat bloem over om alles een beetje te binden en dan kan de wijn erbij. Traditioneel is dit een rode wijn, liefst een Bourgogne, maar een coq au riesling en zelfs een coq au champagne bestaan ook.

De perfecte temperatuur

Als laatste gaan er een bouquet garni, een bosje kruiden, en de kip terug in de braadslee en dan moet de kip langzaam gaar stoven. Met de Celsius°Cooking™ kookplaat kun je de temperatuur van de kookzone precies zo instellen als jij wil, zodat je perfecte controle hebt over je gerechten. Behalve deze coq au vin kun je dus ook biefstuk en sausjes op de ideale temperatuur bereiden, zonder dat ze verbranden of gaan schiften. Voor dit gerecht is 70ºC de perfecte temperatuur; zo kan de kip langzaam garen, zonder dat je het risico loopt dat hij droog wordt. Daar hebben Tim en Willem dus even geen omkijken meer naar.

Zelf coq au vin maken?

Krijg je al zin om dit heerlijke gerecht te maken? Met dit recept voor coq au vin duik je de keuken in en maak je hem helemaal zelf!

REDACTIEFAVORIET
Coq au vin

Coq au vin

Deze klassieke Franse stoofpot ken je misschien wel. Maar wist je ook dat het gerecht oorspronkelijk écht met coq, oftewel haan, werd gemaakt?

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 kleine kippen
  • 2 el boter
  • 125 g spek (in blokjes)
  • 10 sjalotten (gepeld en gehalveerd)
  • 1 kleine winterpeen (in plakjes van 1 cm)
  • 250 g champignons (schoongemaakt en gehalveerd)
  • 0,5 bosje tijm
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 1 fles volle rode wijn
  • zout en peper

Bereiding

  1. Verdeel de kippen in kippenbouten, -vleugels en filet. Bestrooi de kipdelen met zout en peper. Verhit de boter in een braadslede of braadpan en bak er de kip rondom goudbruin in. Neem de kip uit de pan en houd apart.

  2. Bak de spekblokjes ca. 5 minuten in de pan. Voeg de sjalot, de winterpeen en de champignons toe en bak nog 5 minuten verder. Voeg de tijm en knoflook toe en fruit 1 minuut. Voeg de tomatenpuree en de bloem toe en bak nog 1 minuut. Blus af met de rode wijn en breng aan de kook. Leg de kippenbouten en vleugels in
    de saus en stoof het geheel op laag vuur ca. 30 minuten.

  3. Voeg de kipfilets toe en stoof nog 30 minuten verder. Lekker met knapperige baguette of Franse friet en een frisse salade.

Foto: Jasper Bosman Receptuur: Willem van Santen en Tim Delissen

Ken jij Willem en Tim al?

Willem is al jaren chef bij Foodies en weet dan ook als geen ander wat lekker smaakt. Chef Tim van ATAG maakt niet alleen heerlijke recepten, hij geeft ook geregeld kookworkshops door heel Nederland. Tim weet altijd het maximale uit ieder apparaat te halen. Dit jaar duiken Tim en Willem elke maand de keuken in en ontdekken ze de nieuwste kooktechnieken.

Onze tips

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!