Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Mosselen met dragon en vermout

Duurzaam genieten: alles over mosselen (inclusief recepten)

In samenwerking met MSC
Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Advertentie

Wat is er nu lekkerder dan een goedgevulde, verse mosselpan? Heerlijk met wat friet of brood, of een verse salade ernaast. Maar waar komen mosselen eigenlijk vandaan? En wanneer is het mosselseizoen? Lees snel verder!

Wanneer zijn mosselen lekker?

Denk je dat mosselen alleen lekker zijn met een ‘r’ in de maand? Dan hebben we goed nieuws! Volgens de Marine Stewardship Council (MSC) stamt de oude mosselmythe uit een tijd waarin gekoeld transport nog niet bestond, waardoor men daadwerkelijk rekening moest houden met een specifiek mosselseizoen. Hierdoor waren de weekdieren vaak al niet goed meer bij aankomst op bestemming. Gelukkig gaat het er tegenwoordig anders aan toe en kunnen wij de schelpen gekoeld en dus vers verschepen. Hierdoor zijn mosselen het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt.

MSC mosselboot
Foto: Lennert Degelin

Duurzame mosselen

De mossel is een van het meest duurzame, eetbare producten uit de oceaan. De CO2-uitstoot is namelijk minimaal en de kweek heeft weinig impact. Er worden bijvoorbeeld geen chemicaliën, pesticiden, antibiotica of andere additieven gebruikt en er is geen bijvangst. Daarnaast hebben mosselen een bepaald filtersysteem tijdens het verzamelen van hun voedsel; ze filteren hier kleine deeltjes uit een groot watervolume, wat weer bijdraagt aan het schoonhouden van de zee.

Zijn mosselen gezond?

Het antwoord daarop is ja! Mosselen zijn heel gezond, vanwege belangrijke voedingsstoffen als eiwitten en omega-3. Deze stoffen dragen bij aan energie en bescherming tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn mosselen ook koolhydraatarm en bevatten ze weinig vetten. Kortom, een ideale aanvulling op een gezonde en evenwichtige levensstijl!

Mosselen bereiden

Mosselen bereiden is gelukkig supermakkelijk en er zijn talloze variaties. De meeste mensen koken mosselen met hun favoriete groenten en kruiden, totdat ze opengaan. Zijn alle schelpen open? Dan zijn ze klaar om te eten. Dit duurt over het algemeen maar een paar minuten.

Belangrijk is wel om de mosselen goed schoon te maken en te checken, voordat je ze in de pan doet. Spoel alle dichte mosselen schoon onder de koude kraan, totdat al het zand weggespoeld is. Heb je een mossel die voor het koken al openstaat? Tik hem dan voorzichtig tegen het aanrecht of keukenblad aan; wanneer de mossel weer sluit, kun je hem gewoon eten. Blijft hij open, is het beter om hem weg te gooien. Mosselen die kapot zijn, kun je beter meteen weggooien.

Mosselen recepten

We zijn bijna allemaal wel bekend met de klassieke mosselpan, maar wist je dat je er nog veel meer gerechten mee kunt maken? Wat dacht je van een mosselen stoofpotje, romige mosselen of gegratineerde mosselen? Wij hebben de lekkerste mossel recepten voor je op een rij gezet:

Gegratineerde mosselen met tomatensaus

Gegratineerde mosselen met tomatensaus

Een variatie op de klassieke mosselpan? Dat maak je met deze overheerlijke spaghetti in tomatensaus! Tip: vergeet de servetjes niet klaar te leggen tijdens het eten.

Naar het recept
Saffraanmosselen met orzo en tomaat

Saffraanmosselen met orzo en tomaat

Saffraan heeft een aardse honingachtige smaak en is in dit mosselgerecht de echte smaakmaker. In combinatie met de orzo en tomaat creëer je gemakkelijk een rijk en voedzaam gerecht.

Naar het recept
Mosselen met chorizo in tomatensaus

Mosselen met chorizo in tomatensaus

Susan Aretz: “Als ik je met dit recept iets wil laten zien is het wel dat koken op de barbecue echt niet altijd dagen werk hoeft te zijn. Als je zorgt dat je alle ingrediënten voorbereidt, terwijl de barbecue op temperatuur komt, dan zit je daarna in een kwartier aan tafel.”

Naar het recept
mosselen in kokosmelk

Mosselen in kokosmelk

We maken een uitstapje richting de Aziatische landen. Kook de mosselen eens in kokosmelk, dit garandeert een smaaksensatie die je niet snel vergeet. Voor wat pit gebruiken we verse rode pepers en ook wat verse koriander.

Naar het recept
Mosselen, groenten en kruiden à la nage

Mosselen, groenten en kruiden à la nage

Sergio Herman: “Ik weet niet wat lekkerder is, die mosseltjes uit de pan eten of de saus met brood opsoppen. Nee, wacht. Ik weet het wél. Helemaal als dat geroosterd brood is, en dan besmeerd met boter. Is het brood op, dan kan je altijd nog je vingers aflikken.”

Naar het recept

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!