Spoedcursus kruidnagel

Dat je vaak met een nog bijna vol potje kruidnagel blijft zitten, is niet zo gek. Deze oorspronkelijk uit Azië afkomstige specerij heeft namelijk een ontzettend sterke smaak die als snel overheerst. Zoals je wellicht al een beetje kunt zien aan de vorm is kruidnagel de nog gesloten bloemknop van de kruidnagelboom. Deze knopjes worden gedroogd en verkleuren daarbij van groenroze naar de welbekende bruine kleur. Je kunt kruidnagel verwerken in zowel zoete als hartige gerechten en koopt het in hele knopjes of vermalen tot poeder.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten met kruidnagel

We kunnen ons voorstellen dat je staat te popelen om dat bijna vergeten potje kruidnagel eindelijk op te maken. Om het je makkelijker te maken, hebben we onze favoriete recepten met kruidnagel voor je op een rijtje gezet:

Rillette van eend

Dat geduld een schone zaak is, bewijst dit recept voor rillette van eend maar weer; het grootste gedeelte van de bereiding bestaat namelijk uit wachten. Het resultaat smelt op je tong, dus kijk uit dat je het potje niet in één keer leeglepelt. Ook fijn: voor dit recept gebruik je 4 hele kruidnagels. Zo komt dat potje wel leeg!

> naar het recept: rillette van eend

Rillette van eend

Pittige tomatensoep met chocolade

Wist je dat chocolade oorspronkelijk niet werd gegeten maar werd gedronken? En dat die warme chocolademelk niet zoet was maar juist een beetje pittig? Dat die combinatie ook eeuwen later nog lekker is bewijst deze pittige tomatensoep met chocolade (én kruidnagel!) maar weer eens.

> naar het recept: pittige tomatensoep met chocolade

tomatensoep chocolade

Crêpetaart met chaivulling

Kruidnagel is ook superlekker in zoete gerechten. Voor deze kruidige crêpetaart gebruik je maar een klein beetje kruidnagel, maar die voegt wel een bom smaak toe.

> naar het recept: crêpetaart met chaivulling

Chai spiced crepe taart Miljuschka

Salade met ham, gepickelde peer en blauwe kaas

Voor deze salade gebruik je maar liefst 8 (!) kruidnagels om de peer een heerlijk warme, kruidige smaak te geven. De zoete peer is een supergoede match met de frisse frisée en de pittige blauwe kaas.

> naar het recept: salade met ham, gepickelde peer en blauwe kaas

Salade met ham, gepickelde peer en blauwe kaas

Vegan pho

In deze vegan variant van de beroemde Vietnamese soep gebruik je lekker veel smaakmakers – waaronder kruidnagel. Gezond comfort food dat binnen een halfuurtje op tafel staat.

> naar het recept: vegan pho

Glühwein-winterpudding

Eén van de belangrijkste smaakmakers van glühwein is kruidnagel, die zorgt voor die warme, winterse smaak. We hebben deze drank verwerkt in deze schitterende broodpuddinkjes. Serveer ze met een lepeltje crème fraîche om de zoete smaak te balanceren.

> naar het recept: glühwein-winterpudding

gluhwein pudding

Karnemelk- en bietensorbet met pistache

We sluiten af met dit chique gerechtje. De aardse smaken van de bieten passen heel goed bij het warme kruidnagelaroma. Dit recept is voor 8 personen, maar je kunt ook al het ijs lekker zelf opeten.

> naar het recept: karnemelk- en bietensorbet met pistache

De geur van kerst: bietensorbet

Lees ook: Wat is kaneel en wat kun je ermee?