Soms kom je recepten tegen waarin gelatine gebruikt wordt. Vaak is dit voor toetjes of zoetigheden waarbij geen vlees aan te pas komt. Toch is zo’n recept dan niet geschikt voor vegetariërs of veganisten. Dat komt omdat gelatine een dierlijk product is. Het wordt gemaakt van runder- of varkenscollageen. Als vervanging voor gelatine kun je daarom agar agar gebruiken.
agar agar

Agar agar 

Agar-agar is, net als gelatine, een geleermiddel. Het is een plantaardig product gemaakt van algen. De bereidingswijze is anders dan die van gelatine. Bij het vervangen van gelatine door agar-agar moet je het recept daarom iets aanpassen. Agar-agar koop je in toko’s en natuurvoedingswinkels in poedervorm. Dit poeder los je op in kokende vloeistof (water, melk of room) en voeg je daarna eventueel toe aan de rest van het gerecht. Gebruik per 1 liter vloeistof 8 gram agar-agar. Dat is ongeveer ⅓ van de hoeveelheid gelatine die je nodig zou hebben.

Down side

Een nadeel: agar-agar verliest na ca. 2 dagen zijn bindingskracht. Dus een gerecht lang van tevoren klaarmaken gaat helaas niet.

Upside

De voordelen van Agar-agar: de stolling van agar agar begint al bij kamertemperatuur. Dus je pudding of mousse hoeft daarom niet op te stijven in de koelkast en blijft langer goed met warm weer. Die snoepjes en taarten kunnen dus zo mee naar de picknick of een festival!