Wat is Agar-agar?

Agar agar is, net als gelatine, een geleermiddel. Het is een plantaardig product gemaakt van algen. De bereidingswijze is anders dan die van gelatine. Bij het vervangen van gelatine door de vegetarische agar moet je het recept daarom iets aanpassen.Je koopt het in toko’s en natuurvoedingswinkels in poedervorm, maar bijvoorbeeld ook bij Holland & Barrett of de Kruidenbaron. Dit poeder los je op in kokende vloeistof (water, melk of room) en voeg je daarna toe aan de rest van het gerecht. Gebruik per 1 liter vloeistof 8 gram van het poeder. Dat is ongeveer ⅓ van de hoeveelheid gelatine die je nodig zou hebben.

agar agar

Down side

Een nadeel van deze vegetarische vervanger is dat ze na ca. 2 dagen zijn bindingskracht verliest. Dus een gerecht lang van tevoren klaarmaken gaat helaas niet.

Upside

De voordelen: de stolling van agar agar begint al bij kamertemperatuur. Dus je pudding of mousse hoeft daarom niet op te stijven in de koelkast en blijft langer goed met warm weer. Die snoepjes en taarten kunnen dus zo mee naar de picknick of een festival!

Wil je meer foodies keukenhacks? Of heb je nog een vraag over een ingrediënt? Stuur je vragen in via contact of @foodiesmagazine.

Beeld: iStock