1. Je gebruikt verkeerde pastasoort

Dacht je dat het helemaal niets uitmaakte welke pastasoort je neemt? Wrong! De Italianen hebben een hele theorie over welke pastasoort je bij welke saus gebruikt. Door de juiste soort te kiezen, zal de saus optimaal aan de pasta hechten en komt je pasta helemaal tot zijn recht. Lees in ons blog hoe je bij ieder gerecht de juiste pastasoort kiest.

2. Je gebruikt een kleine pan

Het is goed om zuinig te zijn met water, maar voor een goede pasta zal je toch flink wat water moeten gebruiken, ongeveer 1 liter per 100 gram pasta. Misschien lijkt het jou wat overdreven, maar er zijn twee goede redenen om een ruime pan op het vuur te zetten. Ten eerste zal pasta in een kleine pan makkelijk aan elkaar gaan plakken en ongelijkmatig garen. De tweede reden waarom je veel meer water dan pasta moet gebruiken, is omdat je wilt dat het water na de toevoeging van pasta niet te veel afkoelt en snel weer kookt. Als je te weinig water gebruikt, zal je pasta enkele minuten in heet, niet kokend water zitten en wordt daardoor plakkerig. Breng dus altijd ruim water in een grote pan aan de kook en voeg de pasta pas toe als het water flink aan de kook is.

3. Je voegt geen zout toe

Pasta in ongezouten water doen is een fout die je niet meer kunt herstellen. De pasta moet zich namelijk tijdens het koken volzuigen met het gezouten water en op die manier van binnenuit op smaak worden gebracht. Hoe toevoegen van zout tijdens of na het koken zal daarom nooit meer tot hetzelfde resultaat leiden.

4. Je doet olie in het water

We weten niet wie bedacht heeft dat dit het aan elkaar plakken van pasta zou voorkomen, maar het was zeker geen Italiaan. Ons advies is simpel doch dringend: doe het gewoon niet.

5. Je roert de pasta niet

Zit je pasta in een ruime pan met kokend, gezouten water, zonder olie? Nee, niet weglopen, er staat je nog een belangrijke taak te wachten. Roer de pasta even goed door met een pollepel. Deze stap overslaan zal er gegarandeerd voor zorgen dat de pasta aan elkaar en misschien zelfs tegen de bodem van de pan gaat plakken.

6. Je kookt je pasta te vroeg

Een goede timing is alles als het op koken van pasta aankomt. Kook je pasta nooit te vroeg maar pas wanneer de saus klaar is. Een saus kun je namelijk net iets langer later pruttelen of even opwarmen, wat absoluut niet geldt voor gekookte pasta.

7. Je kookt je pasta te lang

Misschien wel de ergste en tegelijkertijd de meest gemaakte fout is om de pasta te lang te koken. Als je pasta te lang kookt, wordt hij niet alleen slijmerig, maar stijgt er ook zijn glycemische index. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel snel stijgen en zal je minder lang een verzadigd gevoel hebben. Als je de pasta afgiet op het moment dat hij perfect al dente is, is het eigenlijk al te laat. Je moet de pasta namelijk nog door de saus mengen en de pasta gaart dus nog even na. Giet de pasta liever te vroeg dan te laat af en laat hem verder garen in de saus. Op die manier zuigt de pasta zich vol met de saus, wat de smaak alleen maar ten goede komt, en heb je de perfecte timing precies in de hand. Is je pasta al dente? Dan kun je hem direct serveren.

8. Je vangt geen kookvocht op

Haal altijd een kopje kookvocht uit de pan voor je de pasta afgiet. Als je de pasta door de saus hebt gemengd, voeg je nog wat kookvocht toe om het geheel smeuïger te maken. Het zetmeel in het kookvocht bindt de saus, zodat het geheel niet waterig wordt. Voeg het kookvocht beetje bij beetje toe, zodat je pasta geen noedelsoep wordt, want dat is ook niet de bedoeling.

9. Je spoelt met koud water

Als je pasta na het koken met koud water spoelt, stop je abrupt het kookproces en spoel je het zetmeel weg. Je eindigt met enigszins afgekoelde, droge en minder smaakvolle pasta. Heb je je aan deze haast criminele daad weleens schuldig gemaakt? Het is je vergeven, just don’t do it again. Giet de pasta af in een groot vergiet, wanneer hij net niet klaar is, en meng hem direct door de saus. Gaar de pasta nog kort verder in de saus tot hij perfect al dente is.

10. Je mengt de pasta niet door de saus

We hebben het al verklapt, maar herhaling kan zeker geen kwaad. Meng de pasta altijd na het koken direct door de saus, gaar hem zo nodig nog even verder en serveer hem zodra hij al dente is en je een rijke, smeuïge saus hebt. Serveer de saus in ieder geval niet over de pasta, want dat is in Italië not done. Voor de smaak is het van groot belang dat de pasta bedekt is met de saus. Wanneer je de pasta door de saus hebt gemengd (en niet andersom), kun je nog wat kookvocht toevoegen, even verder garen en zo de consistentie en gaarheid perfectioneren.

Aan de slag?

Heb je zin om met onze tips aan de slag te gaan voor een perfecte pasta net als van een Italiaan? Probeer dan een van onze lekkere recepten!

Spaghetti met grote garnalen, cherrytomaten en basilicum

Spaghetti met grote garnalen, cherrytomaten en basilicum

Pasta carbonara

Makkelijke gerechten met maar 5 ingrediënten

Penne alla norma

Penne alla norma