Fish and chips maken

Het gerecht is natuurlijk oorspronkelijk Brits, maar deze klassieker kom je werkelijk overal ter wereld tegen. Ook in Australië, Nieuw-Zeeland, Ierland, Canada en Zuid-Afrika kun je geen pub binnenstappen zonder dat er fish and chips op de kaart staat. Maar wat is het eigenlijk en hoe kun je zelf fish and chips maken? Lees snel verder om daarachter te komen.

Zeggen wij Engelse gerechten, dan denk je waarschijnlijk aan fish and chips. Het is dan ook een typisch Britse afhaalmaaltijd bestaande uit gefrituurde vis en goudgele frietjes. Deze frieten, ook wel chips genoemd, zijn kenmerkend slap en vet. In plaats van mayonaise erbij te serveren, giet men azijn over de chips. Verschillende soorten vis zijn ervoor geschikt maar meestal wordt gekozen voor kabeljauw of schelvis. Vroeger werd de vis samen met de frites in een oude krant gewikkeld en nam je hem zo mee.

Wil je iedere week klassieke recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Friet bakken

Wanneer je het zelf wilt maken, moet je eigen frieten bakken. Moeilijk is dat allemaal niet, als je het geheim van de juiste ingrediënten maar weet. Het gaat vooral om de juiste aardappel: ga voor de Agria, Frieslander of Prèmiere pieper. Schil de aardappels en snijd ze in frietjes. Om het allemaal nog makkelijker te maken voor je, gebruiken wij graag een frietsnijder. Daarna deppen we de frieten droog en bakken ze 5-8 minuten in de frituur goudbruin.

> naar het recept: zelfgemaakte friet

fish and chips maken

Het ultieme fish and chips recept

Met de zelfgemaakte frieten kun je vervolgens heel goed zelf fish and chips maken. Want na het lezen van dit artikel heb je vast trek gekregen in de Britse pubklassieker. Dat komt goed uit, want wij delen het recept met je. Als je het stap-voor-stap opvolgt, kan het niet misgaan!

> naar het recept: fish and chips

Fish ‘n’ chips

Lees ook: Jolly lekker! 5x typisch Engelse gerechten om van te genieten