Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
munt verzorgen

Zo houd je je muntplantje wél lang in leven

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Neem je je bij ieder aangeschaft muntplantje steevast voor om hem deze keer wél in leven te houden? En staat hetzelfde plantje een paar weekjes later uitgedroogd en verschrompeld op het aanrecht, klaar om de groene kliko in te gaan? Met onze tips gaat jouw muntplantje niet snel meer dood en oogst je bovendien veel meer verse munt!

Munt verzorgen

Je kent het vast, in een recept staat verse munt. Een duur bakje met een paar blaadjes munt kopen is zonde, dat zie je niet zitten. Je koopt een mooie muntplant en zet ‘m trots in de keuken neer. Verse munt is erg lekker én zo’n plantje staat ook nog eens leuk. Maar hoe moet je munt verzorgen? Hoe zorg je dat het plantje lang in leven blijft en je vaker kan oogsten?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe moet ik mijn munt verzorgen?

In de thee, door een salade, ter garnering of bijvoorbeeld door de pasta. Verse munt kun je op veel manieren gebruiken in de keuken. De smaak is ook nog eens heerlijk aromatisch en fris. Het is waarschijnlijk ieders droom om altijd verse munt voorhanden te hebben, als is het maar voor in de thee. Het muntplantje is dan ook een van de populairste kruidenplantjes die we in huis nemen.

Maar helaas gaan de meeste plantjes binnen enkele weken dood. Dat komt vaak omdat het plantje niet krijgt wat het nodig heeft om goed te gedijen. Als je namelijk weet hoe je munt moet verzorgen, gaat je plantje waarschijnlijk niet snel meer dood. Daarnaast ga je ook nog eens zoveel muntblaadjes oogsten dat je iedere dag verse muntthee kunt drinken. Benieuwd hoe je dat doet? Wij geven je alle tips om je munt te verzorgen en de oogst te maximaliseren.

munt verzorgen

Waarom gaat een muntplantje uit de winkel zo snel dood?

Voor we je tips gaan geven hoe je je muntplantje het beste kunt verzorgen, kijken we eerst waarom het muntplantje uit de supermarkt eigenlijk zo vaak doodgaat. Je zet het plantje op een lichte plek en geeft het keurig iedere dag water. Toch merk je vaak al na een week of twee dat je muntplantje steeds minder fris en levendig wordt. Laat het een geruststelling voor je zijn dat het niet geheel aan jou ligt. Het probleem begint namelijk al bij de producent. Munt in een pot – zoals je het bij de supermarkt koopt – is eigenlijk ontwikkeld voor snelle oogst en consumptie. Niet om het plantje lang in leven te houden en steeds weer te kunnen oogsten.

Ten eerste zitten er veel te veel plantjes in een pot. Hierdoor kun je direct lekker veel oogsten van een redelijk klein potje, maar de plantjes hebben veel te weinig ruimte om te blijven groeien. Daardoor stikken ze als het ware. Ten tweede is de pot gevuld met potgrond en voeding die speciaal ontwikkeld zijn om snel veel munt te kweken, maar die niet geschikt zijn voor de lange termijn. Munt uit de winkel is eigenlijk een soort van plofkip onder de kruidenplantjes. Zo bedacht dat je heel snel veel blaadjes kunt oogsten, maar het plantje ook weer snel doodgaat. Gelukkig kun je er toch voor zorgen dat je aangeschafte muntplantje uit de winkel lang meegaat. Lees hieronder de belangrijkste tips!

Munt verzorgen: laat het plantje niet in de pot zitten

Omdat munt uit de supermarkt te weinig ruimte heeft en in verkeerde potgrond zit, is onze belangrijkste tip om munt na aanschaf zo snel mogelijk te verpotten. Zo blijft het plantje langer leven, daarnaast vergroot het ook nog eens je oogst. De beste manier om je munt te verzorgen! Hiervoor heb je nodig:

  • plantenpotten en -bakken (alle vormen en afmetingen zijn prima)
  • potgrond – het liefst biologisch; er bestaat ook speciale potgrond voor moestuinen en eetbare planten
  1. Verwijder de plastic pot van je muntplantje, deze kun je bijvoorbeeld openknippen en er makkelijk af halen.
  2. Ga heel voorzichtig te werk en haal de losse plantjes uit elkaar. Ga er goed voor zitten, want dit klusje eist wat geduld en tijd. Verwijder voorzichtig met je vingers zoveel mogelijk aarde en de witte korrels (perliet). Probeer daarbij de plantjes en de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  3. Nu heb je allemaal losse plantjes met alleen wat sporen aarde. Plant de plantjes nu aan in je eigen plantenpotten en -bakken. Vul deze voor ongeveer ⅔ met de potgrond. Maak kuiltjes in de aarde met minimaal 10 cm ruimte ertussen, zodat de plantjes voldoende ruimte hebben. Je zult merken dat plantjes uit één supermarktpotje op die manier goed zijn voor meerdere grote plantenbakken. Heb je nog plantjes over en geen ruimte meer? Laat je niet verleiden om toch nog wat aan te planten als je er niet genoeg ruimte voor hebt. Zet de plantjes in water en geef ze weg aan vrienden die ze zelf kunnen aanplanten.
  4. Zet in ieder kuiltje 1 muntplantje en druk de grond rondom een beetje aan om het te verstevigen. Vul voorzichtig de potgrond aan. Druk deze weer aan rondom de plantjes. Als het goed is, zien de plantenbakken er nu vrij leeg uit, met alleen hier en daar een klein plantje. Dat is juist de bedoeling! Je zult zien dat hoe minder plantjes je aanplant, hoe beter ze gaan groeien. De plantenbakken zullen binnen no time vol frisse en verse munt zitten. Geef je aangeplante muntplantjes direct wat water en volg de overige tips.

Juiste plaats om munt te verzorgen

Munt houdt van zonlicht en warmte, dus zet je plantjes op de zonnigste en warmste plek. Heb je een balkon of tuin? Zet de munt bij voorkeur buiten, op een plek waar overdag veel zonlicht is. Let er wel op dat dit in de winter weinig zin heeft, gedurende de winter kun je de muntplantjes het beste binnen neerzetten op een zonnige en warme plek.

Daarnaast woekert de muntplant nogal snel, dus laat ze bij voorkeur in een grote pot of plantenbak groeien, niet los in de tuin. Voor je het weet heb je overal in de tuin muntplantjes.

Water

Geef de plantjes elke dag een beetje water, munt houdt van een vochtige grond. Let er wel op dat de grond niet drassig wordt, zorg dat overtollig water goed kan weglopen. De plantjes horen groene, gave blaadjes te hebben en de aarde moet wat vochtig maar niet doorweekt aanvoelen als je er een vinger in steekt. De vuistregel is: hoe groter de plantenbak waar de plantjes in zitten, hoe minder vaak je water hoeft te geven.

Munt verzorgen: voeding

Geef je plantjes af en toe biologische voeding voor eetbare planten volgens de instructies van de fabrikant. Voor een gezonde plant met smaakvolle blaadjes laat je de plant niet bloeien, knip de bloemstengels dus weg. De meeste voedingsstoffen en energie gaan namelijk naar de bloemen, terwijl het ons voornamelijk om de heerlijke blaadjes gaat.

Oogsten

Als je de plantjes op de juiste manier aanplant en op een geschikte plek zet, zal je zien dat ze snel gaan groeien. Wacht na het verpotten een paar weken met het oogsten, zodat de plantjes eerst flink gaan groeien. Pluk nooit blaadjes van je muntplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst verse munt door een deel van de plant weg te knippen, zo groeit het plantje vervolgens verder en wordt het zelfs sterker. Knip van het bovenste derde deel van de plant om ervoor te zorgen dat het plantje blijft groeien.

Recepten met verse munt

Is het allemaal gelukt met de munt verzorgen en heb je een goede oogst? Dan kun je met je verse munt (naast muntthee) een van deze heerlijke gerechten maken:

Zoetzure karamelkip

Zoetzure karamelkip

Kip, karamel en onweerstaanbare granaatappelmelasse maken dit recept tot een succes. Een betere combinatie is er haast niet te bedenken, al komt dat natuurlijk ook door de verse munt die je toevoegt ter garnering.

Naar het recept
Warme pompoensalade met kersen, gekruide pompoenpitten en feta

Warme pompoensalade met kersen, gekruide pompoenpitten en feta

Dit recept is een mond vol. Niet alleen letterlijk, ook figuurlijk. De verse munt brengt de smaken perfect in balans waardoor de zoete kersen, gekruide pompoenpitten en de zure feta deze salade naar een hoger niveau tillen.

Naar het recept
Gnocchi met tomatensaus, munt en vegan spekjes

Gnocchi met tomatensaus, munt en vegan spekjes

Laat die basilicum maar achterwege en gebruik verse munt in je pasta! in de Siciliaanse en Sardijnse keuken gebruiken ze ook veel munt in hartige gerechten. De combinatie van de rijke tomatensaus en verse munt maken dit gerecht heel hartverwarmend en fris tegelijkertijd.

Naar het recept
Panna cotta van wilde munt en wilde bloemen met honeycomb

Panna cotta van wilde munt en wilde bloemen met honeycomb

Yvette van Boven: “Eet honeycomb redelijk snel nadat het is afgekoeld, of in ieder geval binnen 1 dag. Door het vocht in de lucht zal het gauw plakkerig worden en langzaam zacht en taai. Bewaar het in ieder geval in een luchtdichte doos.”

Naar het recept
De ultieme MonChoutaart

MonChoutaart

Dit is wat ons betreft dé ultieme MonChoutaart. We gebruiken het klassieke recept, maar geven er een eigen twist aan. Zo gebruiken we speculooskoekjes voor de bodem in plaats van Bastogne en geven we de MonChoutaart ook nog een frisse twist door verse munt te gebruiken.

Naar het recept
Virgin Mary Mule

Virgin Mary Mule

Ook in een cocktail of mocktail smaakt verse munt erg lekker. Probeer maar eens uit en shake deze mocktail op de volgende borrel!

Naar het recept

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Weet je nu alles over munt verzorgen? Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!