Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Spruitjes en papilotte

Spruitjes koken: zo worden ze minder bitter

Advertentie

Vallen spruitjes bij jou thuis nooit in de smaak? Dat komt hoogstwaarschijnlijk doordat ze een tikkeltje bitter zijn. Gelukkig is daar wat aan te doen! Wij delen hoe je spruitjes kan koken en hoe je ze net wat minder bitter maakt.

Spruitjes bitter?

De een is er dol op, de ander gruwelt ervan. Spruitjes zijn een beetje bitter en zijn door deze typische smaak niet bij iedereen even geliefd. Zonde! Want het zijn echt vitaminebommetjes en wanneer je ze op de juiste manier bereidt ook nog eens hartstikke lekker.

Iedere week gratis kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kooktijd spruitjes

Spruitjes worden snel bitter wanneer je ze te lang kookt. De kooktijd van spruitjes komt dus vrij precies. Hoelang je de groente moet koken, is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van de spruit.

Gemiddeld gezien kan je voor spruitjes een kooktijd van ongeveer tien tot twaalf minuten aanhouden. Kook ze vooral niet langer, dan krijg je die bekende spruitjeslucht waar de meeste mensen zo van gruwelen en een bittere smaak.

Wil je zeker zijn dat je spruitjes niet bitter gaan smaken? Kook de spruiten vooral dan wat korter. Wanneer je er met je vork in kan prikken, weet je dat ze gaar zijn. Zijn ze nog wat hard? Dan kan je ze alsnog eten, er is niks mis met rauwe spruitjes al vinden de meeste mensen beetgaar lekkerder.

Bittere spruitjes

Heb je juiste kooktijd voor de spruiten aangehouden en vind je smaak nog steeds te bitter? Dan kan je de volgende keer proberen om wat aan het kookwater toe te voegen om de smaak wat te neutraliseren. Voeg bijvoorbeeld een bouillonblokje of een lepeltje suiker aan het kookwater toe. Doordat de spruiten zoeter of zouter worden, neemt de bittere smaak af.

Zoet en zout zijn namelijk tegenhangers van bitter. Andere bekende huismiddeltjes tegen bittere spruiten is een scheutje melk bij het kookwater of het meekoken van een hele ui. Deze laatste twee helpen allebei ook nog eens tegen de spruitjeslucht in huis. Win-win!

Recepten met spruitjes

Alle trucs tegen bittere spruitjes geprobeerd en vind je de groente nog niet lekker? Probeer dan eens om spruiten op een andere manier te bereiden. Wanneer je spruiten roostert, roerbakt of rauw eet, hebben ze een hele andere smaak. Probeer de onderstaande recepten met spruitjes maar!

Waldorf met spruitjes

Waldorf met spruitjes

Een klassieke Waldorfsalade is het niet want traditioneel wordt de salade gemaakt met bleekselderij, appel, walnoten en mayonaise gemaakt. Met spruitjes is minstens net zo lekker, probeer maar!

Naar het recept
Gebakken spruitjes met paddenstoelen

Gebakken spruitjes met paddenstoelen, witte bonen en dukkah

Wie spruitjes bakt, wil nooit meer anders. Zeker niet wanneer je het combineert met paddenstoelen, witte bonen en de smaakmaker dukkah. Heb je nog wat dukkah over? Geen probleem! Deze Midden-Oosterse topping is ook heerlijk over salades of soep.

Naar het recept
Mini-tarte tatin van spruitjes

Mini-tarte tatin van spruitjes

Wanneer je spruitjes karamelliseert worden ze heerlijk zoet en zeker niet bitter. Met een dakje van bladerdeeg is het een gerecht dat je super bij de soep kan serveren.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!