Wat zijn adzukibonen?

Adzukibonen behoren net als de bekendere witte en bruine boon tot de peulvruchten. Waar we in Nederland vaak voor deze varianten kiezen, zijn ze in Japan gek op deze voor ons minder bekende soort. Maar wat zijn adzukibonen precies? Het zijn kleine peulvruchten die vooral opvallen door hun mooie, rode kleur. Dit zijn ook de bonen die worden gebruikt om rodebonenpasta van te maken. Anders dan je misschien verwacht, wordt deze opvallende verschijning in Azië vooral gebruikt om zoete gerechten mee te maken. Het bekendste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk mochi daifuku. Deze snoepjes geef je in Japan als geschenk bij ceremoniële gelegenheden. Niet zo gek als je bedenkt dat de letterlijke betekenis van Daifuku ‘veel geluk’ is!

Waar koop je ze?

Ben je op zoek naar adzukibonen? Bij de meeste ‘gewone’ supermarkten vind je ze helaas nog niet. Bij de toko heb je meer geluk en liggen ze al op je te wachten. Sommige toko’s verkopen de peulvruchten in blik, maar de gedroogde variant (bijvoorbeeld van Valle del Sole) is als je het ons vraagt veel lekkerder. Je kunt de bonen ook bij sommige webwinkels bestellen.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaken adzukibonen?

Nu we je vraag ‘Wat zijn adzukibonen?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe ze smaken. De peulvruchten hebben een ietwat zoete en nootachtige smaak. Ook de lekkere bite zal je vast tevreden stellen.

Hoe kan je ze vervangen?

Vind je aduzkibonen toch niet zo lekker of kun je ze nergens vinden? Het is mogelijk om ze te vervangen door een boon naar keuze. Houd er wel rekening mee dat de smaak van je gerecht iets verandert.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met adzukibonen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Probeer ze in zoete gerechten als mochi daifuku, of ga voor hartig en verwerk ze in stoofgerechten, salades, soepen en in plaats van linzen. Wedden dat jij ook fan wordt van deze kleine ijzerbom?

Mochi daifuku