
Witte en bruine bonen ken je waarschijnlijk wel, maar er zijn ook heerlijke soorten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ultieme smaakmakers. Vandaag vertellen we je dan ook alles over adzukibonen. Want wat zijn adzukibonen en wat kun je ermee maken?
Wat zijn adzukibonen?
Adzukibonen behoren net als de bekendere witte en bruine boon tot de peulvruchten. Waar we in Nederland vaak voor deze varianten kiezen, zijn ze in Japan gek op deze voor ons minder bekende soort. Maar wat zijn adzukibonen precies? Het zijn kleine peulvruchten die vooral opvallen door hun mooie, rode kleur. Dit zijn ook de bonen die worden gebruikt om rodebonenpasta van te maken. Anders dan je misschien verwacht, wordt deze opvallende verschijning in Azië vooral gebruikt om zoete gerechten mee te maken. Het bekendste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk mochi daifuku. Deze snoepjes geef je in Japan als geschenk bij ceremoniële gelegenheden. Niet zo gek als je bedenkt dat de letterlijke betekenis van Daifuku ‘veel geluk’ is!
Waar koop je ze?
Ben je op zoek naar adzukibonen? Bij de meeste ‘gewone’ supermarkten vind je ze helaas nog niet. Bij de toko heb je meer geluk en liggen ze al op je te wachten. Sommige toko’s verkopen de peulvruchten in blik, maar de gedroogde variant (bijvoorbeeld van Valle del Sole) is als je het ons vraagt veel lekkerder. Je kunt de bonen ook bij sommige webwinkels bestellen.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaken adzukibonen?
Nu we je vraag ‘Wat zijn adzukibonen?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe ze smaken. De peulvruchten hebben een ietwat zoete en nootachtige smaak. Ook de lekkere bite zal je vast tevreden stellen.
Hoe kan je ze vervangen?
Vind je aduzkibonen toch niet zo lekker of kun je ze nergens vinden? Het is mogelijk om ze te vervangen door een boon naar keuze. Houd er wel rekening mee dat de smaak van je gerecht iets verandert.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal maken met adzukibonen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Probeer ze in zoete gerechten als mochi daifuku, of ga voor hartig en verwerk ze in stoofgerechten, salades, soepen en in plaats van linzen. Wedden dat jij ook fan wordt van deze kleine ijzerbom?

Mochi daifuku
Geen enkele lekkernij in Nederland is vergelijkbaar met deze Japanse ‘snoepjes’ van kleefrijstcake met zoete rodebonenvulling. Wanneer je een hap neemt is het even wennen, deze daifuku zet je meteen met beide benen in een andere cultuur waar smaken verschillen. De letterlijke betekenis van Daifuku is ‘veel geluk’, je geeft ze in Japan als geschenk bij ceremoniële gelegenheden.
Onze tips

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.