Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Koekjesbijbel: krakelingen

Krakelingen maken: 3x lekkere recepten

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Geen wekker, nog een keer omdraaien en zonlicht dat in een streepje langs het gordijn naar binnen komt. Zal het dan echt? Ja hoor, het is weekend! Bij uitstek hét moment om te bakken. Wij zochten onze favoriete recepten om krakelingen te bakken bij elkaar. Ga jij krakelingen maken komend weekend? Deel je weekendbaksels op Instagram, tag ons en gebruik #iamfoodies!

Krakelingen

Krakelingen zijn misschien wel een van de bekendste koekjes. Wij vertellen je waar ze vandaan komen én hoe je krakelingen kunt maken. Hoewel het vaak als typisch Nederlands wordt beschouwd, is het ook in Vlaanderen en Scandinavië een bekend koekje.

Geschiedenis van de krakeling

De kenmerkende vorm, een gedraaide deegsliert, symboliseert de eeuwige cyclus van leven en dood. Ook kan het een symbool voor het huwelijk of de gekruiste armen van iemand in gebed zijn. Van oorsprong werden de koekjes dan ook vaak gegeten tijdens bruiloften of begrafenissen.

Vanwege de kenmerkende vorm en symbolische betekenis gebruikten kunstenaars het koekje vaak in hun werk. De pretzel, of bretzel zoals hij ook wel wordt genoemd, is een hartige variant van de krakeling. De Franse Elzas regio staat hier nog steeds om bekend.

Vanaf de middeleeuwen verspreidden krakelingen zich over het hele Europese vasteland. Het koekje werd sindsdien het symbool van bakkers, die het als hun gilde-embleem gebruikten. In heel Noord- en West-Europa zie je dit koekje daarom vaak op het uithangbord van bakkerijen. Wil je meer lezen over de geschiedenis van de krakeling? In het boek Van Wafel tot Koek van Regula Ysewijn lees je overigens nog veel meer verhalen.

Wil je ook iedere week de lekkerste bakrecepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten voor krakelingen maken

Nu je iets meer weet over deze eeuwenoude koekjes wordt het tijd om zelf krakelingen te gaan maken. Daarom hebben we drie recepten voor je op een rijtje gezet, zowel zoet als hartig.

1. Krakelingen

Rutger: “Over de precieze herkomst van de krakelingvorm zijn verschillende theorieën. Het zou symbool staan voor het bidden met over de borst gekruiste armen of zijn gemaakt ter vervanging van de in het graf meegegeven sierraden. Eén ding is zeker: dit krokante, luchtige, licht gekaramelliseerde roomboterbladerdeeg is onwaarschijnlijk lekker!”

> naar het recept: krakelingen

Koekjesbijbel: krakelingen

2. Kaneelkrakelingen

Krakelingen en kaneel zijn een topcombi. In dit recept maal je zelf kaneelstokjes en suiker fijn tot een grove kaneelsuiker, waarmee je de koekjes bestrooit.

> naar het recept: kaneelkrakelingen

koekjes recepten: kaneelkrakelingen

3. Pretzels

Ben je meer team hartig? Pretzels zijn eigenlijk gewoon hartige krakelingen. In Oostenrijk worden ze volop gegeten in berghutten tijdens de wintersport, met een biertje in de hand.

> naar het recept: pretzels

Pretzels

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!