Advertentie
Krakelingen
Krakelingen zijn misschien wel een van de bekendste koekjes. Wij vertellen je waar ze vandaan komen én hoe je krakelingen kunt maken. Hoewel het vaak als typisch Nederlands wordt beschouwd, is het ook in Vlaanderen en Scandinavië een bekend koekje.
Geschiedenis van de krakeling
De kenmerkende vorm, een gedraaide deegsliert, symboliseert de eeuwige cyclus van leven en dood. Ook kan het een symbool voor het huwelijk of de gekruiste armen van iemand in gebed zijn. Van oorsprong werden de koekjes dan ook vaak gegeten tijdens bruiloften of begrafenissen.
Vanwege de kenmerkende vorm en symbolische betekenis gebruikten kunstenaars het koekje vaak in hun werk. De pretzel, of bretzel zoals hij ook wel wordt genoemd, is een hartige variant van de krakeling. De Franse Elzas regio staat hier nog steeds om bekend.
Vanaf de middeleeuwen verspreidden krakelingen zich over het hele Europese vasteland. Het koekje werd sindsdien het symbool van bakkers, die het als hun gilde-embleem gebruikten. In heel Noord- en West-Europa zie je dit koekje daarom vaak op het uithangbord van bakkerijen. Wil je meer lezen over de geschiedenis van de krakeling? In het boek Van Wafel tot Koek van Regula Ysewijn lees je overigens nog veel meer verhalen.
Wil je ook iedere week de lekkerste bakrecepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten voor krakelingen maken
Nu je iets meer weet over deze eeuwenoude koekjes wordt het tijd om zelf krakelingen te gaan maken. Daarom hebben we drie recepten voor je op een rijtje gezet, zowel zoet als hartig.
1. Krakelingen
Rutger: “Over de precieze herkomst van de krakelingvorm zijn verschillende theorieën. Het zou symbool staan voor het bidden met over de borst gekruiste armen of zijn gemaakt ter vervanging van de in het graf meegegeven sierraden. Eén ding is zeker: dit krokante, luchtige, licht gekaramelliseerde roomboterbladerdeeg is onwaarschijnlijk lekker!”
> naar het recept: krakelingen
2. Kaneelkrakelingen
Krakelingen en kaneel zijn een topcombi. In dit recept maal je zelf kaneelstokjes en suiker fijn tot een grove kaneelsuiker, waarmee je de koekjes bestrooit.
> naar het recept: kaneelkrakelingen
3. Pretzels
Ben je meer team hartig? Pretzels zijn eigenlijk gewoon hartige krakelingen. In Oostenrijk worden ze volop gegeten in berghutten tijdens de wintersport, met een biertje in de hand.
> naar het recept: pretzels
Lees ook:
Onze tips
10+ borrelhapjes voor tijdens de kerst
Italiaanse pasta: 15x tagliatelle recepten
Wat eten we dit weekend? 15x recepten
7x de lekkerste Sinterklaas lekkernijen
Dit zijn de lekkerste courgettesoep recepten
Sinterklaas toetje: de lekkerste recepten
Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat
Bovenop de trends: Haute Cuisine in New York
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?