Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
La Dolce Vita op je bord én in je glas

La Dolce Vita op je bord én in je glas

In samenwerking met Italian Trade Agency
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Na een afwezigheid van vijf jaar streek Borsa Vini dit jaar eindelijk weer neer in Nederland. Hét evenement op het gebied van Italiaanse wijnen, waarbij meer dan 32 wijnmakers uit Italië hun mooiste wijnen presenteren. De hele dag werd er blind geproefd, waarna er vier winnaars uit de bus kwamen. Aan ons de taak om bij elke winnende wijn een heerlijk recept te maken.

La Dolce Vita op je bord

Het is een flinke opgave; ruim 32 verschillende wijnen proeven en dan ook nog eens vier winnaars aanwijzen. Van Toscane tot aan Sicilië, haast elke Italiaanse regio werd vertegenwoordigd door gepassioneerde wijnproducenten. Van kleinere wijnhuizen – die nog traditioneel te werk gaan – tot aan vooruitstrevende biologische wijnproducenten. Tijdens de blinde proeverijen werden de bezoekers van het evenement Borsa Vini – georganiseerd door de Italian Trade Agency – gevraagd hun ongezouten mening te geven over de wijnen. Na een dag lang proeven, beoordelen en vergelijken bleven er vier prachtige wijnen over, stuk voor stuk verrassend en ook erg smaakvol. Wij doken de keuken in en maakten bij elke winnende wijn een bijpassend recept. Zo ervaar je La Dolce Vita op je bord én in je glas!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Moules frites met tuinkruiden

Een smaakvolle Verdicchio uit het midden van Italië, met de geur van vers fruit zoals appels en peren past perfect bij dit gerecht. Bij de eerste slok proef je dat deze witte wijn uit eikenhouten vaten komt en wat tinten van citrus bevat. Erg lekker bij schelp- en schaaldieren zoals mosselen.

> naar het recept: moules frites met tuinkruiden

Moules frites met tuinkruiden

Gamba’s met salsa van rode ui en mango

De Savian Veneto Bianco werd omschreven als “verrassend en smaakvol”, aldus de deelnemers van de blind tasting tijdens Borsa Vini. Een droge wijn met een kruidige afdronk en fruitige aroma’s die doen denken aan meloen, abrikoos en ook ananas.

> naar het recept: gamba’s met salsa van rode ui en mango

Gamba’s met salsa van rode ui en mango

Nog meer La Dolce Vita op je bord:

Gegrilde steak met sinaasappelgremolata

De Marchesa Mariabella Valpolicella Ripasso is een volle rode wijn, met intense tonen van kersen en rode bessen. Tegelijkertijd proef je soepele aroma’s van balsamico en verse kruiden. Ideaal bij een gegrilde steak of een gerecht met volle smaken.

> naar het recept: gegrilde steak met sinaasappelgremolata

Gegrilde steak met sinaasappelgremolata

Pasta al salsicce met venkel en pecorino

De Accabba Carignano del Sulcis is een rode wijn en heeft duidelijk tonen van vers rood fruit. Je ruikt het zodra de wijn ingeschonken wordt in het glas, misschien is dit wel onze favoriet. “Fris, smaakvol en heerlijk in balans”, is het oordeel van de deelnemers aan de blind tasting tijdens Borsa Vini. Een wijn die wat ons betreft goed bij pasta en vlees past.

> naar het recept: pasta al salsicce met vinkel en pecorino

La Dolce Vita op je bord: pasta al salsicce met venkel en pecorino

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!