Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
knolselderijsoep

7x lichte maaltijden voor het avondeten

Lekker door de week eten is soms een hele uitdaging, maar niet met deze lichte recepten. We leveren niet in op smaak of portiegrootte maar maken lichte recepten leuk!

Lichte maaltijd

Koken kan best een uitdaging zijn wanneer je weinig trek hebt en geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Zeker wanneer je wel elke dag een lekkere, gezonde én verse maaltijd op tafel zetten. Op dat soort moment helpen we je graag met een beetje extra inspiratie. In dit lijstje vind je daarom alleen maar lichte recepten voor het avondeten. Van snelle salades tot een smaakvolle curry; deze gerechten willen wij elke dag wel eten!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Lichte maaltijden voor ’s avonds:

Of je nu wat uitzoekt om te eten voor het sporten, een dieet volgt of gewoonweg weinig trek hebt; deze lichte maaltijden zijn heerlijk doordeweeks:

Zoeteaardappelpizza

Zoeteaardappelpizza

Een pizza van zoete aardappel, zo eet je ‘m helemaal op – zonder berouw! Deze creatieve zoeteaardappelpizza is er een voor in je vaste repertoire met lichte recepten voor doordeweeks.

Naar het recept
recepten met venkel: Venkelsalade

Venkelsalade

Venkel past wat ons betreft perfect in een groene salade. De porties in dit recept zijn wat klein van stuk maar je maakt er eenvoudig een maaltijdsalade van door de porties iets groter te maken. Ze heb je alsnog een gezonde en voedzame maaltijd op tafel staan. Of serveer er wat bij!

Naar het recept
knolselderijsoep

Knolselderijsoep met chorizo-olie

Knolselderijsoep is net weer even wat anders dan die standaard tomaten- of groentesoep. Wel net zo licht en lekker, eigenlijk ook nog eens een stuk smaakvoller. Veel tijd heb je niet nodig, deze soep staat namelijk binnen drie kwartier op tafel.

Naar het recept
kipcurry

Kipcurry met kardemom

Ga voor dijtjes van de kip, die maken deze curry extra mals. De kardemom zorgt voor extra smaak in dit lichte recept voor doordeweeks. Tip: maak een portie extra en je hebt de volgende dag een verantwoorde lunch!

Naar het recept
fajita

Fajita met entrecote

Bij de Mexicaanse keuken denk je misschien niet gelijk aan lichte maaltijden, maar dit recept bewijst het tegendeel. Met mals vlees en veel groenten is dit een echte winnaar wat ons betreft.

Naar het recept
bolognese

Bolognese van paddenstoelen

Voor een vegan optie van de bolognese: koop een veganistische pasta of maak ‘m volgens dit veganistische recept zelf. Hier blijf je van opscheppen!

Naar het recept
mais ricottakoekjes met cherrytomaten

Mais-ricottakoekjes met cherrytomaten

De mais-ricottakoekjes staan binnen drie kwartier op tafel, zijn vegetarisch én ontzettend lekker. Klinkt als muziek in de oren, of niet? Dit is dan ook één van onze favorieten als het aankomt op lichte recepten voor doordeweeks.

Naar het recept

Onze favoriete lichte maaltijd:

REDACTIEFAVORIET
Zoeteaardappelpizza

Zoeteaardappelpizza

Met deze creatieve zoeteaardappelpizza pak je uit met smaak. Zo maak je licht leuk!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 teentje knoflook geperst
boter
50 ml groentebouillon
zout en peper
3 zoete aardappels (ca. 600 g) geschild in plakjes
75 g ricotta
3 plakjes serranoham in stukjes gescheurd
8 kalamata-olijven ontpit in vieren
1 bosje rucola
balsamico
bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Verhit de knoflook op laag vuur ca. 2 minuten in een klontje boter en de bouillon. Voeg zout en peper toe.

  2. Leg de plakjes zoete aardappel waaiervormig in een cirkel op een bakplaat met antiaanbaklaag. Bestrijk de plakjes daarbij met de knoflookboter. Bedek met een vel bakpapier en leg er een zware bakplaat op als gewicht. Bak ca. 30 minuten in de oven.

  3. Neem uit de oven en verwijder de bovenste bakplaat en het bakpapier. Breng de ricotta op smaak met zout en peper en verdeel hem over de bodem. Bak ca. 10 minuten in de oven.

  4. Neem uit de oven en maak de pizza af met de ham, de olijven, de rucola en een paar druppels balsamico.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Rattclife en Adam Bush Foto’s: Mike English Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Kate Wesson

Meer snelle recepten voor doordeweeks:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!