
Het liefst bereiden we alles in de airfryer. Het eten is snel(ler) klaar, je hebt weinig afwas en de gerechten worden er lekker knapperig in. Toch kun je voor sommige recepten toch beter de oven of het fornuis kiezen. Dit wil je juist niet in de airfryer bereiden..
Lees verder na de advertentie
Alles in de airfryer?
We weten inmiddels dat het een topapparaat is en we gebruiken hem dan ook graag: de airfryer. Ondanks dat het weer een apparaat in je keuken is, zorgt hij voor de meest lekkere gerechten. En die staan ook nog eens binnen no time op tafel. Ideaal! Niet voor niets staat deze Foodies vol airfryerrecepten:
Foodies Airfryer
- 25+ hoofdgerechten uit de airfryer
- Zoete én hartige recepten
- Het airfryer kookboek van Jamie Oliver
- en natuurlijk nog veel meer

Maar toch zijn er ook nog gerechten die we juist niet in de airfryer bereiden. Waarom? Lees snel verder!
Dit kun je beter niet in de airfryer bereiden
Een uitvinding was het toen we erachter kwamen dat je asperges, eieren en zelfs toetjes in de airfyer kon bereiden. Maar toch zijn er enkele gerechten die je hier beter niet in kunt maken:
- Gerechten met nat beslag: denk hierbij aan tempura– of pannenkoekenbeslag voor bijvoorbeeld je kibbeling. Dit zachte beslag loopt zo door het mandje heen. Hiermee kun je je airfryer beschadigen of zelfs kapot maken. Wil je dit toch proberen? Zorg dat dat je de bodem heel goed bedekt en je beslag in een bakvorm in de mand van je airfryer legt.
- Pasta, rijst of granen: helaas, maar waar: de airfryer kookt niet. Dus je kunt hier dan ook niet je ongekookte koolhydraatbronnen in bereiden.
- Soep: niet onverwachts, maar toch passend in dit lijstje. Pak liever een pan en verwarm je soep op het vuur. Of zet het in de magnetron.
- Popcorn: je raadt het al: wanneer deze maiskorrels beginnen te poppen, schieten ze door de airfryermand heen en komen ze overal en nergens terecht. Dit kan gaan verbranden en enorm roken.
- Rauwe bladgroenten: hiermee bedoelen we spinazie, sla, boerenkool of snijbiet. Deze bladeren zijn te licht om te blijven liggen en zullen dus door het apparaat vliegen door de luchtcirculatie. Ze verbranden heel snel en kunnen – net als bakpapier – tegen de bovenkant aankomen, waardoor het in brand kan vliegen.
- Vet vlees: het vet gaat smelten en zal gaan rondvliegen door de luchtcirculatie. Dit gaat roken, omdat het tegen de warmtebron aankomt en ontzettend stinken. Daarnaast is de stof die vrijkomt – en waar je eten dus mee in aanraking komt – niet goed om binnen te krijgen.
- Grote stukken vlees: wil je een hele kip bereiden? Doe dit dan in de oven. De ruimte in de airfryer is namelijk vaak te klein, waardoor de luchtcirculatie niet goed is en het vlees niet de juiste garing krijgt.
- Vochtig voedsel met veel marinade: met vochtig voedsel moet je denken aan kip of waterige groenten. Wanneer dit in een marinade met bijvoorbeeld veel olie of zuivel heeft gelegen, zal het enorm gaan druipen. Bak het liever eerst even kort aan in de pan, zodat je eten niet in een plas vocht komt te liggen.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Onze tips

Dit zijn de lekkerste recepten voor in de airfryer

Groente uit de airfryer: tips en recepten

Bakken in de airfryer: zo doe je dat!

Airfryer tips: dit zijn de do’s en don’ts

Zonnige smaken: Mexicaans eten voor elke dag

Makkelijke maaltijdsalades: 15x de lekkerste recepten

Zo kun je zelf het perfecte naan brood maken

11x verkoelende zomerse drankjes
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.