Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Oesters tijdens de feestdagen? Probeer dan eens deze wijn!

Oesters tijdens de feestdagen? Probeer dan eens deze wijn!

In samenwerking met Rueda wijnen
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Hoewel er allerlei soorten oesters bestaan hebben ze één ding gemeen: ze smaken zilt en voelen in je mond zacht aan. Daarbij past een droge, frisse witte wijn, licht fruitig en mineralig, die een beetje rond aanvoelt in je mond. Dat klinkt als een Spaanse Rueda wijn. Daarom gingen we op zoek naar de ideale combinatie: welke Rueda past bij welke oester?

Oesters tijdens de feestdagen: eerst proeven

Er is genoeg om uit te kiezen, wat dacht je van deze oesters tijdens de feestdagen? Een Zeeuwse platte smaakt bijvoorbeeld zilt en is strak met iets romigs. Zeker als je hem vergelijkt met een Franse creuse uit Normandië. Die is natuurlijk ook zilt, maar slanker en wat minder uitgesproken.

Eet je daarna een gillardeau, dan valt direct zijn mondvullende romigheid op, met nootachtige tonen en een prettig bittertje. In een Ierse creuse proef je duidelijk het groene en zoutige zoals in zeewier, maar ook iets zoets.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Dan: Taste Rueda

Rueda kan onder andere van de druifsoorten verdejo en sauvignon blanc worden gemaakt. Verdejo is verreweg de belangrijkste variëteit. Die geeft aromatische wijnen met rinse appel, pittige aroma’s van citrusfruit, opwekkende tonen van groene kruiden en het vriendelijke bittertje van walnoot. Rueda Verdejo is heel geurig en door het zachte karakter ideaal voor bij de meeste oesters. Probeer maar eens uit!

oesters tijdens de feestdagen

Test: Rueda Verdejo & oesters

Bij een pure gillardeau en Ierse creuse, recht vanuit de schelp op je tong, doet Rueda Verdejo het fantastisch. Zowel de oester als wijn behouden hun smaak en bereiken samen een goede balans. De Zeeuwse platte en de creuse uit Normandië verliezen naast de Rueda Verdejo wat smaak, maar dat kun je vlot verhelpen met citroensap of een vinaigrette van rijstazijn, rode-wijnazijn en sjalot brunoise. Een paar druppels zijn voldoende om de smaken mooi op elkaar te laten aansluiten.

Bruisend: Rueda Espumoso & Oesters

In december feest je net iets luxer dan anders, met oesters op tafel en een sprankelende mousserende wijn in je flûte. Lekkere bubbels zijn er volop, maar wees kieskeurig als je er oesters bij eet. Een droge bubbel met mildere zuren haalt de delicate smaak van de oester omhoog en zorgt voor een goede balans.

Rueda Espumoso is naast fris, fruitig en energiek, ook lekker vol en rond in je mond. Kortom; de perfecte bubbel voor bij oesters. En ook weer eens verrassend anders dan wat je gewend bent…

Meer inspiratie of informatie? Kijk eens op ruedawijnen.nl!

Recepten met oesters

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Haal snel een fles Rueda in huis en ga aan de slag met één van onderstaande recepten met oesters voor de feestdagen.

1. Oesters & zoetzure chili’s

Door zoetzure chili’s toe te voegen krijgen de oesters net wat meer diepte qua smaak, zonder dat de chili’s overheersen. Zeker als je niet van té pittig houdt is deze combinatie heerlijk!

> naar het recept: oesters & zoetzure chili’s

oester en zoetzure chili

2. Oesters met sjalottenvinaigrette

Verse oesters in combinatie met de juiste wijn hebben eigenlijk niets nodig. Maar wanneer je oesters toch een klassieke touch wil geven, gebruik dan deze sjalottenvinaigrette. Mooi geserveerd in een oesterschelp.

> naar het recept: oesters met sjalottenvinaigrette

hoe open je oesters

3. Oesters Kilpatrick uit de Titanic

Deze oesters kunnen ook omschreven worden als een soort surf & turf. Dit hapje biedt namelijk een heerlijke combinatie van het beste van de zee en het land. Oesters met pancetta, do we need to say more? 

> naar het recept: oesters Kilpatrick uit de Titanic

oesters_titanic

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!