
Rooster je zondagmiddag vrij en zet deze topstukken in de oven: zo heb je ’s avonds een heerlijk diner én de volgende dag een geweldige lunch met de restjes.
Lees verder na de advertentie
Braadstukken uit de oven
Een klassieke sunday roast bestaat uit – je raadt het al – een groot stuk gebraden vlees uit de oven die traditioneel op zondag samen wordt gegeten. Helaas is een sunday roast bij ons nog niet zo ingeburgerd als in Engeland maar wij nemen deze Britse traditie graag over. Laat je inspireren en ga aan de slag met deze gruwelijk lekkere ovengerechten. Ga jij voortaan ook elke zondag met braadstukken uit de oven aan de slag?
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
7x vlees uit de oven:

Sunday roast met Yorkshire puddings
Ga voor de klassieke sunday roast zoals in Engeland; met aardappelen, groenten en een goede jus. Bij de Britten mag ook het traditionele bijgerecht Yorkshire pudding niet ontbreken. Enjoy!

Geglaceerde beenham met whisky en marmelade
Het grote bot en de ingekerfde huid maken van deze beenham een indrukwekkende centerpiece van je kersttafel. En dan heb je hem nog niet geproefd! Fruitig, rokerig, zoet en zoutig – deze feestelijke beenham zorgt voor en smaakexplosie aan tafel.

Côte de boeuf met paddenstoelen en rozemarijn
Kom maar door met die côte de boeuf! Met dit braadstuk maak je van jouw sunday roast een feestje. De kruidige smaken van de zwarte peper en de rozemarijn en de aardse smaken van de paddenstoelen, komt het prachtig tot hun recht.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Braadkip met fregola, pompoen en salie
Nu het buiten kouder en natter wordt stoken we de boel binnen op. De sunday roast is het perfecte moment om een krokante braadkip met fregola, pompoen en salie te maken.

Roastbeef met paddenstoelenjus
Deze rib roast is de ultieme showstopper – knapperig aan de buitenkant en lekker sappig en rosé vanbinnen. De rijke saus met marsala en paddenstoelen die je erbij serveert maakt het feest compleet.

Buikspek
Buikspek met een knapperig en krokant vel, do we need to say more? Het water begint bij ons al in de mond te lopen als we er alleen al aan denken.

Kip met citroen en rozemarijn
Dit braadstuk uit de oven is ook goed op een zwoele zomerdag te serveren. De citroen zorgt namelijk voor een heerlijk frisse smaak.

Sunday roast met Yorkshire puddings
Ga voor de klassieke sunday roast zoals in Engeland; met aardappelen, groenten en een goede jus. Bij de Britten mag ook het traditionele bijgerecht Yorkshire pudding niet ontbreken. Enjoy!
Ingrediënten
- 750 g rundermuis
- 3 uien
- 1 teentje knoflook
- 1/2 bosje salie
- 2 el olijfolie
- zout en peper
- 2 eieren
- 120 g bloem (+ 1 el)
- 140 ml melk
- 2 el boter
Benodigdheden
- kernthermometer
- aluminiumfolie
- muffinvorm
- keukengaren
Bereiding
Neem het vlees ca. 30 minuten voor het braden uit de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C / hetelucht: 225°C / gas: stand 5).
Pel de uien en snijd ze in parten. Pel en snipper de knoflook. Meng de ui, de salie en de knoflook met 1 el olijfolie en verdeel het mengsel over de bodem van een braadslee.
Wrijf het vlees in met ruim zout, peper en 1 el olijfolie. Bind het vlees eventueel met keukengaren op om een egale dikte te krijgen. Leg het vlees op de uien in de braadslee.
Zet het geheel in de oven en verlaag direct de oventemperatuur (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C / gas: stand 2). Braad het vlees 40 – 50 minuten, tot het een kerntemperatuur van ca. 50 – 55°C heeft bereikt.
Kluts voor de Yorkshire puddings de eieren in een beslagkom. Voeg 120 g bloem en wat zout toe en roer het tot een glad mengsel. Voeg de melk toe en zet het beslag ca. 30 minuten weg.
Neem de braadslee uit de oven. Wikkel het vlees in aluminium folie en laat het ca. 30 minuten rusten. Verhoog de oventemperatuur weer (elektrisch: 250°C / hetelucht: 225°C / gas: stand 5).
Vet de muffinvorm in met de boter. Zet de vorm in de oven tot hij heet is. Neem de vorm uit de oven en vul snel elke holte tot de helft met het beslag. Zet de vorm terug in de oven en bak het beslag ca. 20 minuten.
Zet de braadslee met de uien op het vuur en voeg 1 el bloem toe. Bak de bloem ca. 1 minuut. Blus af met ca. 250 ml water en laat ca. 3 minuten op laag vuur koken. Zeef de jus eventueel en houdhem warm.
Snijd het vlees in dunne plakken en serveer het met de Yorkshire puddings en de jus. Lekker met worteltjes.
Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Servies etc.: Sissy boy, Subba, eigen collectie
Onze tips

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

5x bakken met amandelspijs

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Wat eten we met Sinterklaas? 5x recepten voor pakjesavond

Sinterklaas toetje: dit zijn de lekkerste recepten

Sinterklaas snacks: 11x de lekkerste hapjes

Van romig tot pittig: heerlijke recepten voor zoete aardappelsoep

9x crumble recepten: van appel tot rabarber

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.




