Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Vegan poké bowl met tofu

Snelle vegan recepten: 11+ lekkere varianten

Vegan gerechten zie je steeds vaker voorbijkomen en kunnen wat ons betreft onwijs lekker zijn. We delen onze favoriete vegansnelle recepten, waarmee je binnen een half uurtje een heerlijk hoofdgerecht op tafel hebt staan. Ga jij een van deze recepten proberen?

Snelle vegan recepten

Wie heeft gezegd dat je voor vegan avondeten uren in de keuken moet staan? Nergens voor nodig! Snel & vegan is de perfecte combinatie. Wij zetten wij 11 snelle vegan recepten voor je op een rij die in een handomdraai klaar zijn. In 30 minuten of minder staat je hoofdgerecht op tafel. Kortom: deze snelle vegan recepten zijn ideaal om doordeweeks te maken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Vegan poké bowl met tofu

Poké bowl met tofu

Een kommetje vol geluk. Deze poké bowl is helemaal vegan, makkelijk te maken en zit bomvol smaak. Het brengt Azië naar je toe. Met de toppings kan je natuurlijk zelf naar smaak variëren.

Naar het recept
Cover voor

Volkorenspaghetti met bimi, chili en citroen

Aubergine, ui en champignons zijn voor de meeste foodies wekelijkse kost, maar er zijn ook heerlijke groenten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Een voorbeeld hiervan is bimi. Maak een heerlijke en verrassende pasta met deze alleskunner.

Naar het recept
Aziatische stamppot met paksoi

Aziatische stamppot met paksoi, tempeh en kokosmelk

Hollandse kost met een Aziatische twist. De combinatie van aardappelen met Aziatische smaakmakers zoals ketjap, sambal, tempé en paksoi is misschien wat verrassend maar ook erg lekker! En het beste? Dit gerecht is helemaal vegan doordat je kokosmelk in plaats van koemelk gebruikt.

Naar het recept
Broodje falafel valle del sol

Broodje falafel

Falafel, we love it! In een salade, een wrap of op een broodje. Wij kunnen geen genoeg krijgen van de kikkererwtenballetjes. Maar wist je dat de naam falafel eigenlijk naar tuinbonen refereert? De eerste falafel werd namelijk van tuinbonen gemaakt. De naam ‘falafel’ is dan waarschijnlijk ook ontleend aan ‘fava’ of ‘faba’ – dit is hoe tuinbonen in verschillende talen heten. Maar geef ons maar die met kikkererwten!

Naar het recept
Aziatische roerbak met Pulled Oats, rijst en paksoi Meatless Monday

Aziatische roerbak met Pulled Oats, rijst en paksoi

Heb jij al wel eens met pulled oats gekookt? Dit is een mix van haver, tuinbonen en erwten die worden vermalen, gekneed en gebakken. Heerlijk als vleesvervanger in een Aziatische roerbak zoals dit recept. Mis je net dat beetje pit? Voeg dan zelf nog wat sambal toe.

Naar het recept
Vegan 100_p.125_Mac & Cheese

Vegan mac & cheese: macaroni met ‘kaas’ en kokosbacon

Wij kunnen niet zonder mac & cheese. Deze versie is ongelooflijk romig en lekker. En door de toegevoegde prei en bloemkool een stuk minder ongezond dan de originele versie. De kokosstukjes hebben een heerlijke gerookte baconsmaak en voegen een geweldige textuur toe.

Naar het recept
Jackfruitstoof

Vegan jackfruitstoof met bloemkool en kikkererwten

Wat past er beter bij de herfst dan een lekkere stoofpot in de kleuren van het seizoen? Dit maaltje zit boordevol groenten en peulvruchten; perfect om je weerstand op peil te houden! Daarbij is hij ook nog eens absolutely delicious. Smakelijk!

Naar het recept
pad thai met paarse broccolini en pindasaus

Pad thai met paarse broccolini en pindasaus

Wie aan Thais eten denkt, denkt vaak gelijk aan Pad thai. Dit is een populair Thais gerecht van drooggebakken rijstnoedels met groentes dat in Thailand op elke straathoek te krijgen is. Gelukkig kan je thuis ook van dit gerecht genieten. Wij raden deze variant met paarse broccolini en pindasaus aan. Enjoy!

Naar het recept
Cover voor

Vegan pho

Pho is een Vietnamese noedelsoep. Oorspronkelijk wordt het gemaakt met witte, platte rijstnoedels en vaak met vlees, maar wij gaan voor een vegan en een meer vezelrijke variant. Met veel groenten en zilvervliesnoedels is dit een gerecht dat wij erg graag maken!

Naar het recept
Koreaanse hartige pannenkoek met tofu

Koreaanse hartige pannenkoek met tofu

Deze Koreaanse hartige pannenkoek ziet er niet alleen prachtig uit maar is ook heerlijk van smaak. De zoete en ietwat rokerige smaak krijgt de pannenkoek door het Koreaanse peperpoeder gochugaru. Deze specerij is gewoon bij de toko te koop maar je kunt het eventueel vervangen door chilipoeder.

Naar het recept
pasta pistachepesto

Pasta met pistachepesto en pangrattato

In een lijstje met snelle (vegan) recepten kan de paste pesto natuurlijk niet ontbreken! Deze versie is alleen net wat specialer dan de pasta uit je studententijd. De pesto maak je namelijk met pistachenoten. En de pangrattato? Die maak je ook gewoon zelf!

Naar het recept

Ons favoriete snelle vegan recept:

FAVORIET VAN JULIE
Vegan poké bowl met tofu

Poké bowl met tofu

Tofu is echt onwijs lekker wanneer je het lang genoeg bakt in de pan. Zo wordt het super cirpsy en geeft het deze poké bowl een heerlijke bite.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 tl zonnebloemolie
200 gram tofu – in blokjes
1 sjalot – fijngesnipperd
1 teentje knoflook – fijngehakt
stukje gember ca. 1 cm – fijngeraspt
2 el sojasaus
2 tl suiker
1 el sesamzaad (zwart en wit)
een handje muntblaadjes – fijngehakt
100 g witte rijst
grof zeezout en peper
sap van 1 citroen

Voor de toppings

1 wortel – in dunne plakjes
¼ komkommer – in blokjes
1 avocado – pit en schil verwijderd & in blokjes
6 radijsjes – in dunne plakjes
60 g rode kool – in fijne reepjes
1 jalapeñopeper – zaadlijst verwijderd & in fijne reepjes

Bereiding

  1. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak er de tofu al omscheppend in tot de blokjes rondom licht gekleurd zijn. Voeg de sjalot, de knoflook en de gember toe en bak ca. 3 minuten verder. Voeg 2 el water, de sojasaus en de suiker toe en verhit kort verder tot de tofu bruin gekleurd is en het geheel geurig is. Voeg het sesamzaad en de munt toe en haal de pan van het vuur. Houd apart.

  2. Kook de rijst intussen volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met een snufje zout. Laat de rijst iets afkoelen.

  3. Blancheer de wortel ca. 5 minuten in een pan met kokend water. Giet af, spoel af met koud water en laat uitlekken.

  4. Verdeel de rijst over 2 diepe kommen. Schep hier de tofu op en rangschik hier de toppings mooi omheen. Pers er het citroensap overheen en bestrooi met zout en peper naar smaak.

Recept van Mina: “Gezond genieten van veel is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Drie jaar geleden begon ik mijn passie voor goed eten te delen op mijn Instagram @lifewithmina_com.”

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!