
Een lekker vegan ontbijt hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog, je kunt er juist hele verse en makkelijke gerechten van maken! We delen hier onze favoriete vegan ontbijt recepten met je, zodat je hier voortaan zelf mee aan de slag kunt gaan.
Lees verder na de advertentie
Vegan ontbijt recepten
Begin je dag goed en start je ochtend met een van onze favoriete vegan ontbijt recepten. Deze ontbijtjes zijn stuk voor stuk verrassend lekker én heel makkelijk te maken. Veel mensen verwachten namelijk dat vegan recepten lastig of ingewikkeld zijn om te maken, maar niets is minder waar. Gun jezelf vooral een goed ontbijt, want opstaan is al lastig zat. De meeste ontbijtjes kun je de avond van tevoren al klaarmaken. Zo kan jij ook nog eens wat langer blijven liggen!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Bosbessen-smoothiebowl met granola
Hier wordt je toch meteen vrolijk van? Je begint je dag zeker goed met deze kleurrijke en fruitige smoothiebowl! Nog niet bekend met deze ontbijt trend? Bas vertelt je alles wat je wilt weten over smoothiebowls.

Ontbijtkoekrepen gevuld met aardbeienjam
Ben je geen vroege vogel? Dan is dit vegan ontbijt recept ideaal voor jou. De ontbijtkoekrepen zijn gemakkelijk de dag van tevoren te maken waardoor je ze op de ochtend zelf zo in je tas stopt. Perfect om onderweg op te peuzelen.

Vegan cookiedough havermout uit Vegan Vibes
De combinatie van warme havermout met romige cashewpasta en smeltende chocolade is een heerlijk begin van je dag! Voor een éxtra lekker resultaat laat je de havermout voor het koken een nacht in de plantaardige melk weken in de koelkast. Het zetmeel uit de havermout heeft dan tijd om te wellen, waardoor je havermout een extra smeuïge textuur krijgt. De topping kies je zelf. Onze favoriet? Plakjes banaan. Dan smaakt je ontbijtje zowaar naar Snickers. Let er wel op dat je een vegan chocolade gebruikt als je plantaardig wilt ontbijten.

Vegan Dutch baby pancake
Je hebt er misschien nog nooit van gehoord maar in andere landen staat de Dutch baby pancake bekend als een Hollandse lekkernij. Het is een soort pannenkoek die je gaart in de oven, waardoor hij mega-luchtig wordt. Samen met vers fruit en poedersuiker is dit smullen geblazen. De hoogste tijd om kennis te maken met deze Hollandse glorie!

Cranberry-sinaasappel smoothiebowl
We kunnen er geen genoeg van krijgen: de kleurrijke smoothiebowls. Deze variant met cranberry en sinaasappel is heerlijk verfrissend. Je kunt zowel verse cranberries als cranberries uit de vriezer gebruiken. Kies vooral wat je zelf lekker vindt! Gebruik je cranberries uit de diepvries? Dan krijgt je smoothie een dikkere, bijna milkshake-achtige structuur.

Bananenbrood met kokosyoghurt, amandelsaus en kaneelappel
Bananenbrood smaakt stiekem meer naar cake dan naar brood. Hoe geweldig is dat voor het ontbijt?! Tip: gebruik voor dit vegan ontbijt recept bananen die meer groen dan geel zijn, op de grens van onrijp, maar die je nog wel kunt prakken. Hierdoor is het brood minder zoet en bevat het meer voedingsstoffen.

Birchermuesli
Hoogstwaarschijnlijk gaat er bij het horen van overnight oats eerder een belletje rinkelen dan bij Birchermuesli. Stiekem zit er geen verschil tussen de twee. Wij zijn er gek op. Het is simpel en snel, en je kunt het de avond van tevoren al maken!
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Ontbijtkoekrepen gevuld met aardbeienjam
Ben je geen vroege vogel? Dan is dit vegan ontbijt recept ideaal voor jou. De ontbijtkoekrepen zijn gemakkelijk de dag van tevoren te maken waardoor je ze op de ochtend zelf zo in je tas stopt. Perfect om onderweg op te peuzelen.
Voor de ontbijtkoeklaag:
- 450 g bloem
- 70 g suiker
- 30 g kokosbloesemsuiker
- 50 g havermeel
- 5 g bakpoeder
- 220 g kokosolie
- 1 el citroensap
Voor de aardbeienjam
- 500 g aardbeien
- 1 el citroensap
- 2 el ahornsiroop
- 1 tl maizena
Benodigdheden
- bakpapier
- steelpan
- bakblikken
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed het bakblik met bakpapier.
Meng de ingrediënten voor de ontbijtkoeklaag. Kneed tot een kruimelig deeg en laat 15 minuten in de koelkast opstijven.
Snijd de aardbeien voor de jam in kleine stukjes.
Zet de steelpan op laag vuur en voeg hier alle ingrediënten voor de aardbeienjam aan toe, behalve de maïzena. Laat ongeveer 5 minuten koken en roer regelmatig door.
Voeg de maïzena toe aan de aardbeien in het steelpannetje. Laat nog 3 tot 5 minuten zachtjes koken en haal dan van het vuur.
Verdeel de helft van het kruimelige deeg voor de ontbijtkoek over de bodem van het bakblik en druk stevig aan. Schep de aardbeienjam eroverheen. Bedek de jamlaag met de andere helft van het kruimelige deeg en druk voorzichtig aan.
Bak 40 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen en snijd in 10 repen. Bewaar de repen maximaal 3 dagen in een luchtdichte trommel.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Onze tips

Vegan broodbeleg: 22 ideeën voor een lekkere sandwich

Vegan favorieten: dessert recepten

5x vegan zoetigheden

9x de lekkerste veganistische gerechten van foodies

Snelle vegan recepten: 11+ lekkere varianten

Zonnige smaken: Mexicaans eten voor elke dag

Makkelijke maaltijdsalades: 15x de lekkerste recepten

Zo kun je zelf het perfecte naan brood maken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.