Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

smoothiebowl açaí bowl ontbijttrend

Vegan favorieten: 7x ontbijt recepten

Wist je dat november World Vegan Month is? Deze maand staat volledig in het teken van plantaardig eten. Om je op weg te helpen, tippen we je deze maand elke week onze vegan favorieten. Deze week onze zeven favoriete vegan ontbijt recepten om je te laten zien dat er 's ochtends veel meer mogelijk is dan een eitje bakken. Ga jij een van de recepten proberen? Deel dan je kookkunsten op Instagram, tag ons en gebruik #iamfoodies!

Vegan ontbijt recepten

Lees verder onder de advertentie

Begin je dag goed en start je ochtend met een van onze favoriete vegan ontbijt recepten. Deze ontbijtjes zijn stuk voor stuk verrassend én heel erg lekker. Gun jezelf een goed ontbijt, want opstaan is al lastig zat. De meeste ontbijtjes kun je de avond van tevoren al klaarmaken. Zo kan jij ook nog eens wat langer blijven liggen!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Ontbijtkoekrepen gevuld met aardbeienjam

Ontbijtkoekrepen gevuld met aardbeienjam

Ben je geen vroege vogel? Dan is dit vegan ontbijt recept ideaal voor jou. De ontbijtkoekrepen zijn gemakkelijk de dag van tevoren te maken waardoor je ze op de ochtend zelf zo in je tas stopt. Perfect om onderweg op te peuzelen.

Naar het recept
13-smoothie bowl

Cranberry-sinaasappel smoothiebowl

We kunnen er geen genoeg van krijgen: de kleurrijke smoothiebowls. Deze variant met cranberry en sinaasappel is heerlijk verfrissend. Je kunt zowel verse cranberries als cranberries uit de vriezer gebruiken. Kies vooral wat je zelf lekker vindt! Gebruik je cranberries uit de diepvries? Dan krijgt je smoothie een dikkere, bijna milkshake-achtige structuur.

Naar het recept
VeganVibes-Ontbijt-Havermoutjes

Vegan cookiedough havermout uit Vegan Vibes

De combinatie van warme havermout met romige cashewpasta en smeltende chocolade is een heerlijk begin van je dag! Voor een éxtra lekker resultaat laat je de havermout voor het koken een nacht in de plantaardige melk weken in de koelkast. Het zetmeel uit de havermout heeft dan tijd om te wellen, waardoor je havermout een extra smeuïge textuur krijgt. De topping kies je zelf. Onze favoriet? Plakjes banaan. Dan smaakt je ontbijtje zowaar naar Snickers. Let er wel op dat je een vegan chocolade gebruikt als je plantaardig wilt ontbijten.

Naar het recept
Vegan Dutch baby pancake

Vegan Dutch baby pancake

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord maar in andere landen staat de Dutch baby pancake bekend als een Hollandse lekkernij. Het is een soort pannenkoek die je gaart in de oven, waardoor hij mega-luchtig wordt. Samen met vers fruit en poedersuiker is dit smullen geblazen. De hoogste tijd om kennis te maken met deze Hollandse glorie!

Naar het recept
smoothiebowl açaí bowl ontbijttrend

Bosbessen-smoothiebowl met granola

Hier wordt je toch meteen vrolijk van? Je begint je dag zeker goed met deze kleurrijke en fruitige smoothiebowl! Nog niet bekend met deze ontbijt trend? Bas vertelt je alles wat je wilt weten over smoothiebowls.

Naar het recept
vegan bananen

Bananenbrood met kokosyoghurt, amandelsaus en kaneelappel

Bananenbrood smaakt stiekem meer naar cake dan naar brood. Hoe geweldig is dat voor het ontbijt?! Tip: gebruik voor dit vegan ontbijt recept bananen die meer groen dan geel zijn, op de grens van onrijp, maar die je nog wel kunt prakken. Hierdoor is het brood minder zoet en bevat het meer voedingsstoffen.

Naar het recept
Birchermuesli, (c) Living the Green Life (1)

Birchermuesli

Hoogstwaarschijnlijk gaat er bij het horen van overnight oats eerder een belletje rinkelen dan bij Birchermuesli. Stiekem zit er geen verschil tussen de twee. Wij zijn er gek op. Het is simpel en snel, en je kunt het de avond van tevoren al maken!

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
Ontbijtkoekrepen gevuld met aardbeienjam

Ontbijtkoekrepen gevuld met aardbeienjam

Ben je geen vroege vogel? Dan is dit vegan ontbijt recept ideaal voor jou. De ontbijtkoekrepen zijn gemakkelijk de dag van tevoren te maken waardoor je ze op de ochtend zelf zo in je tas stopt. Perfect om onderweg op te peuzelen.

Bekijk volledige recept

Voor de ontbijtkoeklaag:

  • 450 g bloem
  • 70 g suiker
  • 30 g kokosbloesemsuiker
  • 50 g havermeel
  • 5 g bakpoeder
  • 220 g kokosolie
  • 1 el citroensap

Voor de aardbeienjam

  • 500 g aardbeien
  • 1 el citroensap
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 tl maizena

Benodigdheden

  • bakpapier
  • steelpan
  • bakblikken

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed het bakblik met bakpapier.

  2. Meng de ingrediënten voor de ontbijtkoeklaag. Kneed tot een kruimelig deeg en laat 15 minuten in de koelkast opstijven.

  3. Snijd de aardbeien voor de jam in kleine stukjes.

  4. Zet de steelpan op laag vuur en voeg hier alle ingrediënten voor de aardbeienjam aan toe, behalve de maïzena. Laat ongeveer 5 minuten koken en roer regelmatig door.

  5. Voeg de maïzena toe aan de aardbeien in het steelpannetje. Laat nog 3 tot 5 minuten zachtjes koken en haal dan van het vuur.

  6. Verdeel de helft van het kruimelige deeg voor de ontbijtkoek over de bodem van het bakblik en druk stevig aan. Schep de aardbeienjam eroverheen. Bedek de jamlaag met de andere helft van het kruimelige deeg en druk voorzichtig aan.

  7. Bak 40 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen en snijd in 10 repen. Bewaar de repen maximaal 3 dagen in een luchtdichte trommel.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!