Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
tequila

Tequila: veel meer dan zout op je hand en een hap citroen

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Wij kennen tequila vooral van een lik zout van je hand, een shotje en een hap citroen achteraf. En katers. Maar is dat wel terecht? Het is niet voor niets dat Mexicanen zo trots zijn op hun tequila...

Wat is tequila?

We beginnen bij het begin, want wat is tequila eigenlijk? Het is een drank die gemaakt wordt van het sap van de blauwe agave, ook wel de Agave Tequilana. Deze plant komt veel voor in bepaalde delen van Mexico en is te herkennen aan zijn stekelige bladeren. Oorspronkelijk komt de drank uit de regio rondom de gelijknamige stad Tequila, in de staat Jalisco. Eigenlijk is het een soort mezcal, dat is de verzamelnaam voor alle alcoholische dranken die gemaakt worden door middel van destillatie van agavesap.

Net als bij bijvoorbeeld rum heb je verschillende soorten: blanco, reposado en añejo. De eerste – blanco – is de soort die je waarschijnlijk kent. Dit is een heldere tequila die maximaal drie maanden heeft gerijpt. Reposado is lichtbruin van kleur en heeft een rijpingsperiode gehad van drie maanden tot een jaar. De smaak is wat dieper en intenser dan van de blanco. Dan heb je nog añejo, dit is een variant die langer dan een jaar heeft gerijpt. Vaak is de kleur donkerbruin en ligt het alcoholpercentage hoger dan bij de andere twee soorten. De smaak is het best te omschrijven als complex en diep. De laatste twee soorten worden door de wat diepere smaak vaak gebruikt in cocktails.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Blauwe agave

Nu we weten dat tequila gedestilleerd wordt uit blauwe agave is het goed om te weten dat er verschillende soorten bestaan, met verschillende verhoudingen. Er is wettelijk vastgelegd dat tequila minimaal voor 51% uit agave moet bestaan. Vaak wordt de drank vervolgens aangevuld met destillaat van suikerriet, terwijl de beste soorten worden gemaakt van 100% agave. Goed om dus naar te kijken als je een fles wil aanschaffen.

blauwe agave in Mexico

Hoe drink je tequila?

We zeiden het al eerder, waarschijnlijk ken je het drankje van het zout op je hand, een shotje en het bijten in een citroen. Vaak met een flinke kater de volgende dag als resultaat. We willen geen partycrasher zijn, maar vergeet deze manier van drinken. Mexicanen zijn niet voor niets ontzettend trots op hun drank. Traditioneel gezien drink je tequila dan ook puur. Gerijpte tequila (reposado en añejo) drink je het liefst op kamertemperatuur. Net als bij een goed glas rum of whisky nip je vervolgens van de drank, je slaat het niet achterover zoals bij een shotje in de bar.

Tequila is ook populair om te verwerken in diverse cocktails, denk maar eens aan Margarita of een Paloma. Beide cocktails bevatten de Mexicaanse drank. In sommige regio’s in Mexico serveren zo ook sangrita, een pittig sapje van tomaten en citroen. Vaak drinkt men dit sap samen met een glas tequila.

Hoe komen we dan toch aan de manier zoals we het kennen? Met zout en citroen? In Mexico kom je deze manier namelijk niet of nauwelijks tegen. Het verhaal erachter schijnt te zijn dat het zout het branderige gevoel vermindert en de citroen de smaken van tequila benadrukken. Maar goed, of ze het er in Mexico mee eens zijn is een tweede.

Weg met dat stoffige imago

Nu we weten dat tequila zoveel meer is dan het bekende shotje dat je tijdens het uitgaan drinkt is het tijd voor een nieuw imago. Zo vind je bijvoorbeeld bij cocktailbar Flying Dutchmen in Amsterdam meerdere cocktails met goede tequila. Onlangs spraken we Juan Coronado van Mijenta Tequila over het huidige imago van de drank. Juan: “Het wordt tijd dat we overal ter wereld net zo trots worden op tequila als in Mexico. Het is een aromatische, complexe en zijdezachte drank die ontzettend veelzijdig is. Je ruikt vanille, karamel, tropisch fruit en andere specerijen, en eenmaal in de mond komen voornamelijk honing, vanille, karamel en vers fruit naar boven. Heel anders dan men nu gewend is van de goedkopere tequila’s waar vooral veel suikerriet voor wordt gebruikt. Verdiep je in de wereld van tequila en ontdek wat je er allemaal mee kunt. Nip rustig aan een glas heerlijke reposado, gebruik het in gelaagde cocktails of kook er zelfs mee!”

Net als bij zoveel dranken is het belangrijk om op de kwaliteit te letten, kijk dus goed op het etiket of de drank volledig is gedestilleerd van agavesap, zonder onnodige toevoegingen. Daarnaast is duurzaamheid tegenwoordig steeds belangrijker volgens Juan Coronado: “Bij Mijenta – wat overigens een afgeleide is “mi gente”, Spaans voor “mijn mensen” – betrekken we lokale boeren uit de regio Jalisco bij het maken van onze tequila. De lokale gemeenschap is een groot onderdeel van het proces. Alle verpakkingsmiddelen worden in Mexico gekocht en onze flessen worden gemaakt van gerecycled glas en onze labels maken we weer van agave-afval.”

Mijenta tequila

Aan de slag met tequila

Om je te inspireren delen we natuurlijk een aantal heerlijke recepten met tequila. Zowel voor cocktails als voor smaakvolle gegrilde gamba’s. Kortom; ren naar de slijterij en verdiep je eens in de wereld van tequila, het is namelijk zoveel meer dan het stoffige drankje dat je kent van de shotglaasjes en katers!

Adobo-tequila grilled gamba’s

Dit recept komt uit het boek Smokey Goodness Brand New BBQ van Jord Althuizen. Hij vertelt zelf over het recept: “A little spice is always nice! Zeker als je afblust met wat tequila. Dit makkelijke gerecht bereid je in no time, een kind kan de was in de fik steken. Het lastige is het wachten op het marineren en het weerstaan van de verleiding om de grill te snel aan te steken. Chipotles in adobosaus zijn Mexicaanse pepers ingeblikt in een pittige saus. Tot mijn grote vreugde hebben ook de grotere supermarkten inmiddels door wat een geweldige smaakmaker dit is, dus duw die winkelwagen maar in de richting van het Tex-Mex-schap.”

> naar het recept: adobo-tequila grilled gamba’s

Adobo-tequila grilled gamba’s

Meloencooler

Deze cocktail maak je met verse honingmeloen, goede tequila, limoensap en wat chilipoeder voor de pit. Meer dan vijf minuten heb je niet nodig om deze verfrissende cocktail op tafel te zetten!

> naar het recept: meloencooler

Mezcal paloma and melon cooler

Mexican mule

Vervang de wodka van een Moscow mule door tequila – en je bontmuts door een sombrero – en je hebt deze swingende en smaakvolle cocktail!

> naar het recept: Mexican mule

Mexican mule

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!