Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Lamsstoof met Guinness

Vier St. Patrick’s Day met deze Ierse gerechten

In samenwerking met Irish Beef
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Op de nationale feestdag van Ierland kunnen we niet anders dan een lijstje met typisch Ierse gerechten delen. In het groen gekleed maken wij er met deze gerechten een feestje van. Happy St. Patricks Day!

Ierse gerechten met St. Patrick’s Day

De Ierse keuken heeft ontzettend veel te bieden, je kent waarschijnlijk meer Ierse gerechten dan je denkt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lamsstoof met Guinness, de klassieker fish & chips of malse whiskeyribbetjes? Typisch Ierse gerechten die stuk voor stuk ontzettend smaakvol zijn.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Culinair Ierland

Veel mensen denken bij Ierland aan de zee, groene landschappen, eeuwenoude dorpen en steden en gezellige pubs. Vooral als het gaat om de Ierse keuken en drankcultuur heeft Ierland unieke ervaringen te bieden. Het land – ongeveer twee keer zo groot als Nederland (maar met slechts 5 miljoen inwoners) – is een verborgen parel voor elke foodie!

St. Patrick's Day Ierland

St. Patrick’s Day

St. Patrick’s Day is het hoogtepunt van Ierse gezelligheid. Elk jaar op 17 maart herdenkt een groene zee van feestvierders wereldwijd de Ierse beschermheilige Saint Patrick. Zijn verhaal is een belangrijk deel van de Ierse geschiedenis en identiteit. Het is niet alleen een dag voor de Ieren, maar een wereldwijd fenomeen waarbij iedereen kan genieten van de rijke Ierse cultuur en – belangrijker nog – van de heerlijke Ierse gastronomie.

Je kunt St. Patrick’s Day prima thuis vieren, met een culinaire twist. Versier je huis met groene decoraties en bereid authentieke Ierse gerechten zoals een Irish stew. Natuurlijk is een Iers feestje niet compleet zonder een goed glas Guinness of Ierse whiskey.

Iers rundvlees

Iers rundvlees staat bekend om zijn constante kwaliteit. Het lange graasseizoen in Ierland, dat mogelijk is door de milde winters en natte zomers biedt de perfecte omstandigheden voor grasland en rundveehouderij. Het op gras gebaseerde dieet en de vrije weidegang vormen de basis van de Ierse rundveehouderij en dragen bij aan de hoge kwaliteit van het vlees.

Door de natuurlijke omstandigheden in Ierland én de hoge productienormen, kun je als foodie vertrouwen op de uitstekende kwaliteit van Iers rundvlees, dat met respect voor dier en milieu wordt geproduceerd.

Ierse runderen

Inspiratie en recepten voor St. Patrick’s Day

Inspiratie opdoen? Maak één van onderstaande recepten of kijk op irishbeef.nl/recepten voor nog meer heerlijke recepten.

Lamsstoof met Guinness

Lamsstoof met Guinness

Guinness is een typisch Iers bier dat gebrouwen wordt in Dublin. De smaak en donkere kleur zijn kenmerkend en met geen ander bier te vergelijken. Voor de liefhebbers is er deze lamsstoof (ook érg lekker met rundvlees); een twist op de klassieke Irish stew.

Naar het recept
Shepherd's pie met stoofvlees en pastinaakpuree

Shepherd’s pie met stoofvlees en pastinaakpuree

Officieel is dit een recept voor cottage pie, want we maken deze ovenschotel met rundvlees. Wanneer je ‘m met lamsvlees maakt, mag ‘ie pas shepherds’ pie heten. Rijke smaken, afgedekt met smeuïge puree met krokant randje – dat klinkt toch fantastisch?

Naar het recept
Cover voor

Irish stew

Er zijn verschillende variaties van de Irish stew. Varieer naar smaak en maak de stoofpot met rundvlees, schapenvlees of lamsvlees. Wij maken ‘m naar traditioneel recept met lamsvlees, aardappels, wortels en uien.

Naar het recept
Fish and chips recept

Fish & chips

In dit lijstje met Ierse gerechten mogen fish & chips niet ontbreken. Het lijkt misschien wat gek om wat azijn over je frietjes te druppelen, maar probeer het eens. Het zuurtje gaat onwijs goed samen met de krokante vis.

Naar het recept
aardappelpuree met slagroom

Aardappelpuree met slagroom

In Ierland eten ze graag aardappels, in het lijstje met typisch Ierse recepten mocht de perfecte aardappelpuree dus niet ontbreken. Het geheim? Boter. Veel boter. Het is iets wat iedere foodie zou moeten weten: zo maak je de perfecte aardappelpuree.

Naar het recept
Supermalse whiskeyribbetjes

Supermalse whiskeyribbetjes

Ierland staat ook bekend om geweldige whiskey. Of je nu van dit drankje houdt of niet; deze whiskeyribbetjes zijn onweerstaanbaar lekker!

Naar het recept

Bord Bia

De Ierse voedingsmiddelensector verbetert zichzelf continu. Bord Bia, de Irish Food Board, steekt daar onophoudelijk energie in, met aandacht voor zowel grote lijnen als details. Dit gebeurt onder andere via uitgebreide internationale marktanalyses en lokale initiatieven als de realisatie van kwaliteitssystemen, waarbij de nadruk ligt op traceerbaarheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Deze aanpak heeft de Ierse voedingsmiddelensector wereldwijd een sterke reputatie opgeleverd.

Met het doel om de unieke Ierse smaken overal ter wereld op eettafels te brengen, speelt Bord Bia een cruciale rol in het vermarkten van Ierse (culinaire) voedingsmiddelen.

Klavertje vier

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!