Advertentie
Wat is vissaus?
Allereerst is het handig om te weten wat vissaus is. Hoewel de precieze oorsprong niet helemaal duidelijk is, wordt de smaakmaker al zeker duizenden jaren in Azië en Europa gebruikt. De saus wordt gemaakt van – niet schrikken – gefermenteerde vis (maar het is wel heel lekker!). Hoe korter de vis gefermenteerd is, hoe sterker de vissmaak. Vissaus die langer is gefermenteerd heeft een minder vissige en meer hartige, nootachtige smaak. Vooral in de (Zuid-)Oost-Aziatische keuken is vissaus een populair ingrediënt, maar ook in Europese keukens wordt het steeds vaker gebruikt.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten met vissaus
Dan nu het deel waarvoor we allemaal gekomen zijn: recepten waarin je je halflege flesje vissaus kunt gebruiken. Deze gerechten zijn stuk voor stuk toppers en smaken allemaal nét iets lekkerder dankzij de vissaus. Niet genoeg inspiratie? Zoek op foodiesmagazine.nl op ‘vissaus’.
Garnalentoast
Dat zeevruchten en vissaus een goeie combinatie zijn, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. De vissaus in dit recept verwerk je in de supersmaakvolle zelfgemaakte chili-jam, waar je de krokante garnalentoast in kunt dippen.
> naar het recept: garnalentoast
Noodles met kipsaté
Ook bij kip smaakt de saus supergoed. Je verwerkt hem in dit recept in een marinade, waardoor de smaak lekker in de kip trekt. Serveer met een frisse noodlesalade en het is feest op tafel.
> naar het recept: noodles met kipsaté
Thaise viskoekjes
Krokante viskoekjes bomvol sterke smaakmakers: rode currypasta, knoflook, lente-ui, limoen en uiteraard vissaus. Deze Thaise krachtpatsertjes zijn voor iedereen die van lekker veel smaak houdt.
> naar het recept: Thaise viskoekjes
Kimchi
Je kunt het ook gebruiken om een ander gefermenteerd product te maken, zoals pittige Koreaanse kimchi. Daarvoor heb je even geduld nodig, maar wát is het eindresultaat lekker. Wedden dat die pot in één keer leeg gaat?
> naar het recept: kimchi
Spareribs met pindakaramel
In dit recept gebruik je vissaus in een heerlijke glaze voor spareribs, waarin je ook sojasaus, pindakaas en vijfkruidenpoeder verwerkt. Su-per-veel smaak dus. Eten met je handen toegestaan!
> naar het recept: spareribs met pindakaramel
Knapperige wontons met varkensvlees
Een klein tripje naar de toko en 40 minuten is alles wat je nodig hebt om deze knapperige wontons met sappige vulling te maken. Het varkensgehakt breng je op smaak met onder andere vissaus; een onverwachte maar o-zo-lekkere combinatie.
> naar het recept: knapperige wontons met varkensvlees
Thaise watermeloensalade
Zo heb je watermeloensalade nog nooit gegeten. De hartige smaak van de vissaus complementeert de zoete, sappige watermeloen en de zure limoen. Een kleine waarschuwing: eet de rawitpepertjes niet op, tenzij je er goed tegen kunt; ze zijn er vooral om smaak te geven aan de dressing.
> naar het recept: Thaise watermeloensalade
Lees ook:
Wat zijn mungbonen en wat kun je ermee?
5x recepten voor het ideale tuinfeestje
9x de lekkerste recepten met venkel
Onze tips
Pittige blaadjes: 5x recepten met rucola
5x overheerlijke chocolademousse recepten
Vegetarische voorgerechten voor kerst: de lekkerste recepten
Herfstsoep: deze soepen wil je vandaag nog maken
Pompoen uit de oven
Aardappelgratin recept: klassiek en variaties
Gepofte aardappel: 7x heerlijke recepten
Andijvie recepten: 5x anders dan stamppot
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.