Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
vissaus

In de voorraadkast: vissaus

Profielfoto van LotusLotus van Overveldt

Advertentie

Ken je dat? Dat je voor een nieuw recept een speciaal ingrediënt in huis hebt gehaald, maar dat je vervolgens geen idee hebt wat je nou met dat halfvolle flesje of dat halflege doosje moet? Vervolgens staat dat flesje of doosje achter in de kast de verstoffen en de volgende keer dat je het wil gebruiken, ben je eigenlijk alweer vergeten dat je het had gekocht (en dan, tot overmaat van ramp, koop je nóg zo’n flesje en zit je nu met twee halfvolle flesjes óf gaat het eerste flesje over de datum en kun je het weggooien). We laten je zien hoe je verspilling tegen kunt gaan en meer ruimte in je keukenkastjes of koelkast kunt creëren door het ingrediënt op te gebruiken in recepten. Deze keer: vissaus.

Wat is vissaus?

Allereerst is het handig om te weten wat vissaus is. Hoewel de precieze oorsprong niet helemaal duidelijk is, wordt de smaakmaker al zeker duizenden jaren in Azië en Europa gebruikt. De saus wordt gemaakt van – niet schrikken – gefermenteerde vis (maar het is wel heel lekker!). Hoe korter de vis gefermenteerd is, hoe sterker de vissmaak. Vissaus die langer is gefermenteerd heeft een minder vissige en meer hartige, nootachtige smaak. Vooral in de (Zuid-)Oost-Aziatische keuken is vissaus een populair ingrediënt, maar ook in Europese keukens wordt het steeds vaker gebruikt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten met vissaus

Dan nu het deel waarvoor we allemaal gekomen zijn: recepten waarin je je halflege flesje vissaus kunt gebruiken. Deze gerechten zijn stuk voor stuk toppers en smaken allemaal nét iets lekkerder dankzij de vissaus. Niet genoeg inspiratie? Zoek op foodiesmagazine.nl op ‘vissaus’.

Garnalentoast

Dat zeevruchten en vissaus een goeie combinatie zijn, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. De vissaus in dit recept verwerk je in de supersmaakvolle zelfgemaakte chili-jam, waar je de krokante garnalentoast in kunt dippen.

> naar het recept: garnalentoast

Garnalentoast

Noodles met kipsaté

Ook bij kip smaakt de saus supergoed. Je verwerkt hem in dit recept in een marinade, waardoor de smaak lekker in de kip trekt. Serveer met een frisse noodlesalade en het is feest op tafel.

> naar het recept: noodles met kipsaté

noodles met kipsaté

Thaise viskoekjes

Krokante viskoekjes bomvol sterke smaakmakers: rode currypasta, knoflook, lente-ui, limoen en uiteraard vissaus. Deze Thaise krachtpatsertjes zijn voor iedereen die van lekker veel smaak houdt.

> naar het recept: Thaise viskoekjes

Thais borrelen: Thaise viskoekjes

Kimchi

Je kunt het ook gebruiken om een ander gefermenteerd product te maken, zoals pittige Koreaanse kimchi. Daarvoor heb je even geduld nodig, maar wát is het eindresultaat lekker. Wedden dat die pot in één keer leeg gaat?

> naar het recept: kimchi

wat is kimchi

Spareribs met pindakaramel

In dit recept gebruik je vissaus in een heerlijke glaze voor spareribs, waarin je ook sojasaus, pindakaas en vijfkruidenpoeder verwerkt. Su-per-veel smaak dus. Eten met je handen toegestaan!

> naar het recept: spareribs met pindakaramel

weekmenu Spareribs met pindakaramel comfortfood

Knapperige wontons met varkensvlees

Een klein tripje naar de toko en 40 minuten is alles wat je nodig hebt om deze knapperige wontons met sappige vulling te maken. Het varkensgehakt breng je op smaak met onder andere vissaus; een onverwachte maar o-zo-lekkere combinatie.

> naar het recept: knapperige wontons met varkensvlees

Knapperige wontons met varkensvlees en vissaus

Thaise watermeloensalade

Zo heb je watermeloensalade nog nooit gegeten. De hartige smaak van de vissaus complementeert de zoete, sappige watermeloen en de zure limoen. Een kleine waarschuwing: eet de rawitpepertjes niet op, tenzij je er goed tegen kunt; ze zijn er vooral om smaak te geven aan de dressing.

> naar het recept: Thaise watermeloensalade

thaise watermeloensalade met vissaus

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!